Juventus lahko izloči tudi favorizirano Barcelono

Zbigniew Boniek v pogovoru za Delo o nedavnih volitvah izvršnega odbora Uefe. "Tudi Michel Platini vesel Čeferinove zmage."

Objavljeno
11. april 2017 00.21
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Helsinki – Evropski nogomet je prejšnji teden potrdil zgodovinske spremembe na predlog Aleksandra Čeferina. Teden po zasedanju Uefinega kongresa na Finskem bo šel »naprej tudi šov«, kot bi lahko poimenovali ligo prvakov. Osrednja tekma današnjega večera bo gostovanje Barcelone v Torinu. Težko bi torej našli boljšega sogovornika, kot je Zbigniew Boniek, nekdaj vrhunski nogometaš Juventusa, danes pa eden najtesnejših podpornikov Čeferina v izvršnem odboru Evropske nogometne zveze.

Gospod Boniek, najprej čestitke za izvolitev v izvršni odbor krovne nogometne hiše v Evropi. Kako bi ocenili sestavo izvršnega odbora in kaj bo prinesel evropskemu nogometu?

Hvala. Saj veste, kako je: ko se enkrat podaš v tekmo, želiš zmagati. Nič drugače ni bilo na teh volitvah: v bitko nas je krenilo 14, na koncu se nas je pomerilo enajst, prejel sem 45 glasov od 55 delegatov, zato sem zelo zadovoljen. Moja izvolitev sporoča, da je Poljska zrasla kot nogometna nacija. Imamo dobro reprezentanco, dobro nogometno infrastrukturo, dobre nogometaše, ki igrajo po vsej Evropi. Verjamem, da je glas zame pomenil tudi vero in zaupanje mojih prijateljev predsednikov, da na Poljskem delamo dobro in da lahko na podoben način prispevamo tudi k rasti Uefe in evropskega nogometa.

Tudi vi čutite, da gre poljska reprezentanca po poti navzgor kot v najboljših časih?

Imamo odlične nogometaše, kot so Lewandowski, Glik, Krychowiak, Piszczek ali Blaszczykowski. Toda ne dam veliko na lestvice ali uvrstitev na Fifini lestvici. Poljska je danes na 11. mestu Fifine lestvice, toda tudi okrog 25. ali 30. mesta so reprezentance, ki jih je težko premagati. Ranking je seveda pomemben, toda ne odraža nujno kakovosti posameznih reprezentanc. Da smo napredovali na vseh ravneh na Poljskem, pa drži.

Na euru 2016 ste imeli tudi malo smole, po izvajanju 11-m ste izgubili s poznejšimi prvaki Portugalci.

Imeli smo odlično evropsko prvenstvo, dejansko nismo izgubljali oziroma za komerkoli zaostajali niti za minuto igralnega časa! Nikdar nismo lovili zaostanka za tekmecem. Drži tudi, da smo pred Portugalsko tudi mi zmagali po enajstmetrovkah, ko smo premagali Švico. Nismo močni kot nekatere druge nacije, nimamo bogatih klubov ali veliko denarja kot nekatere druge nogometne zveze. Toda naši igralci odhajajo v tujino, igrajo za odlične klube in potem s to kakovostjo pomagajo reprezentanci. Tako razvijamo nogomet na Poljskem.

Z omenjeno filozofijo ste se ujeli tudi z Aleksandrom Čeferinom. Ste lani dolgo oklevali s podporo njegovi kandidaturi?

Ne. Ko sem se odločil za kandidaturo za izvršni odbor Uefe, sem vedel, da lahko veliko doprinesem k nogometu s svojimi izkušnjami in dolgoletnim delovanjem v vrhunskem nogometu. Ob tem sem bil velik prijatelj Michela Platinija, seveda ni nič drugače niti danes. Vem, da Platini še vedno bojuje bitko, saj vztraja, da je povsem nedolžen. Toda življenje gre naprej, med številnimi podporniki Čeferina pa je bil tedaj tudi Platini. Vem, da je bil Michel vesel, ker ga je nasledil prav Aleksander Čeferin.

Kako bi opisali Čeferina?

Kot zelo pozitivno osebo, ki jo krasi dober značaj, osebo, ki premore vizijo. Aleksander je zelo inteligentna oseba in ambiciozen človek. Sami ste bili navzoči na lanskih volitvah v Atenah in tokratnem glasovanju v Helsinkih, videli ste, kako močno smo podprli Čeferina. Tudi jaz sem prišel v izvršni odbor, ker želim pomagati predsedniku. Člani IO namreč nimamo svojega programa – moj program je program gospoda Čeferina. Seveda pa imam tudi jaz svoje mnenje o posameznih dilemah in izzivih v nogometu. Če obstajajo stvari, ki mi niso všeč, to povem.

Lahko izpostavite en konkreten izziv?

Poglejte, eno leto sem se boril proti sistemu solidarnostnih plačil; to je sistem, ki ne deluje. V zadnjih 15 letih klubi niso prejeli 1,3 milijarde dolarjev. Sistem je napačen, na kar sem opozarjal eno leto, a se ni nič zgodilo. To sem pojasnil tudi Čeferinu, rekel je, naj mu napišem pismo, razložil sem mu stvari in šli smo naprej. Tako je treba delovati! Če imamo solidarnostna izplačila, naj jih izplačajo. Veliko stvari sem že predlagal predsedniku ali izvršnemu odboru, a o tem seveda ne govorim medijem. Sem del ekipe in stvari je treba reševati znotraj nje.

Ocenjujete, da bo novi izvršni odbor bolj učinkovit kot doslej?

Gotovo je zelo zanimiv. Prav je, da sedijo v izvršnem odboru le predsedniki, podpredsedniki ali generalni sekretarji nacionalnih zvez. Prej je bil IO niša za ljudi, ki niso več delali v svojih zvezah ali celo v nogometnem svetu. Zdaj je vse drugače, v njem delujejo inteligentni ljudje, ki vedo, kaj hočejo. Zase lahko rečem, da sem v njem, ker podpiram Čeferina, ker sem zanj glasoval na volitvah, podpiram ga še zdaj. Tudi v Helsinkih se je izkazal z odličnim govorom, govoril je brez odvečne primesi politike, njegovo sporočilo je bilo jasno.

Še aktualno vprašanje: koliko možnosti pripisujete »vašemu« Juventusu v četrtfinalnem dvoboju lige prvakov z Barcelono?

Kadar ekipa v izločilnih dvobojih napreduje v naslednji krog, kot je nazadnje proti Parižanom Barcelona, ki je dejansko naredila čudež proti PSG in vstala od mrtvih, potem morate resno računati, da bo šla ta ekipa vse do konca. Barcelona je bila dejansko že zunaj … Ni možno računati na to, da boš zabil tri gole v zadnjih petih minutah tekme. Če bi Barcelona igrala proti trenutnemu izvršnemu odboru Uefe, nam v zadnjih treh minutah gotovo ne bi zabila treh golov! (smeh) V izvršnem odboru imamo Šukerja, Bonieka … v vratih Mihajlova! Barcelona je s takšno zasedbo, kot jo premore, tako ali tako vselej favorit proti komurkoli … Toda, pozor, Juventus krasi odlična miselnost, premore nogometaše, ki so telesno vrhunsko pripravljeni, imajo moč, spredaj pa najmanj dva, tri odlične igralce, kot sta Higuain in Dybala. Mislim, da lahko Juventus izloči Barcelono, toda slednja ima status favorita.