Juventus tudi brez Platinija in Zidana najmočnejši v Italiji

Nogometaši Juvetusa bodo drevi v drugem kolu lige prvakov gostili ukrajinski Šahtar.

Objavljeno
02. oktober 2012 13.16
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Nocoj bodo prišli na svoj račun navdušenci nad najmočnejšim tekmovanjem nogometnih klubov, pri čemer večer ponuja več privlačnih tekem. Morda bo šlo v Lizboni za najodmevnejšo parado zvezd, toda najmanj tako kakovosten nogomet bo na sporedu tudi v Torinu. Juventus in Šahtar ta čas igrata v strahoviti formi.

Tekmi v skupini E bosta res nekaj posebnega; na Danskem bo šlo za dvoboj klubov z najnižjim (Nordsjælland; 8,005) in najvišjim (Chelsea; 135,882) jakostnim količnikom UEFA v tej sezoni lige prvakov, v Torinu pa morda za posladek večera.

Juventus premore najmočnejšo »squadro« po koncu podkupovalne afere Calciopoli, ki seje strah in trepet po Apeninskem polotoku. Moštvo trenerja Antonia Conteja še zdaleč ne spominja na »staro damo«, pač pa na lahko konjenico, garaško zasedbo fantov, ki bi se lahko merili tudi z Davidom Rudisho in Usainom Boltom. Conte kljub kazni zaradi molka o nameščanju izidov – danes bi mu jo lahko znižali – marljivo trenira nogometaše Juventusa, tekme pa vodi telepatsko s tribune VIP. Tako uspešno, kot rotira Conte štiri napadalce (Vučinić, Quagliarella, Matri, Giovinco, v ozadju sta še Bendtner in Iaquinta), ne kolobarijo med proizvodi niti francoski kmetje.

»Conte je fantom vcepil v filozofijo nepopustljivost, predanost delu in zmagovalno miselnost. Tak je bil tudi kot nogometaš,« je potrdil trener vratarjev Claudio Filippi, ki nadomešča Conteja med prestajanjem 10-mesečne kazni. Juve res nima mojstra à la Platini ali Zidane, ki sta blestela nekoč, toda igra tako rekoč nepremagljivo. Za njim je 45 tekem brez poraza v serie A, nocoj bi lahko izenačil – ob remiju – tudi absolutni rekord v evropskih pokalih (osem zaporednih remijev). Vstajenje moštva v tekmi 1. kola v Londonu, potem ko je Chelsea že vodil z 2:0, govori samo zase.

Če je Juventus že sedemkrat okusil slast igranja v finalu LP – zmagal je v letih '85 in '96 –, pa Šahtar še lovi ta dosežek. Bogatim Ukrajincem ne manjka niti ambicij niti denarja, na krilih devetih Brazilcev – gre za vrhunske nogometaše –, Hrvata Darija Srne in odličnega trenerja želijo nadgraditi podvig izpred dveh let, ko so prišli do četrtfinala lige prvakov (tedaj so v izločilnih bojih premagali Romo). Trener Mircea Lusescu dobro pozna italijanski nogomet (Pisa, Brescia, Reggiana, Inter), od leta 2004 se je udomačil tudi v Donjecku, v katerem je odtlej osvojil kar šest naslovov državnega prvaka.