Juventus zahteva 444 milijonov za odvzeta naslova

Italijanski nogometni klub Juventus se je pritožil na kazen zaradi vpletenosti v korupcijsko afero Calciopoli.

Objavljeno
15. november 2011 11.12
Posodobljeno
15. november 2011 11.30
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Torino - Italijanski nogometni velikan Juventus je na deželnem sodišču v Rimu vložil pritožbo na izrečeno kazen zaradi vpletenosti v največji korupcijski škandal na Apeninskem polotoku, afero Calciopoli. Zaradi odvzema naslovov državnega prvaka za leti 2005 in 2006 ter odhoda v nižji rang prvenstva v Torinu zahtevajo 444 milijonov evrov odškodnine, piše STA.

Kot menijo v torinskem klubu, je italijanska nogometna zveza storila veliko krivico, ko jim je leta 2006 izrekla tako visoko kazen. Juventus se zgovarja na argument, da je bil klub v postopku deležen neenakopravne obravnave.

Medtem ko naslova italijanskega nogometnega prvaka iz leta 2005 niso naknadno dodelili nobenemu, so naslov iz leta 2006 dodelili Interju, čeprav naj bi pozneje dobili dokaze, da je v afero vpleten tudi milanski klub. Juventus se je takrat preselil v drugo italijansko ligo, Fiorentina, Milan, Lazio in Reggina pa so ostali v serie A, a so jim odvzeli nekaj točk.

Juventus tako zdaj zahteva več kot 400 milijonov evrov odškodnine, do omenjenega zneska pa naj bi prišel na podlagi izračuna ocenjene izgube zaradi omadeževanega ugleda, izgube televizijskih pravic, zmanjšane vrednosti igralcev na trgu in drugega.

Predsednik Interja Massimo Moratti je zahtevek Juventusa že označil za »smešnega«.