Juventusova mladeniča na Zidanovem zagovoru

Cristiano Ronaldo prepričan, da ima tudi italijanska obramba šibko točko. Dani Alves dregnil večne rivale.

Objavljeno
02. junij 2017 23.28
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Cardiff – Cristiano Ronaldo je na čelu kolone popeljal Realovo moštvo na štadion v Cardiffu, enako je ravnal Dani Alves pri Juventusu. Toda na vrhu je prostor samo za enega. Juventus tretjič ali Real Madrid dvanajstič?

Nihče ni povsem prepričan, v kakšni postavi in sistemu bosta zaigrala Juventus in Real Madrid, toda v finalu bomo gotovo videli uveljavljeni zasedbi. Trenerja Massimiliano Allegri in Zinedine Zidane sta med sezono večkrat spremenila svoj pristop, zato imata preizkušene vse možnosti, a vse do zadnjega bosta skrivala bojni načrt za današnji obračun dveh najboljših evropskih moštev.

Juventusova postavitev s tremi osrednjimi branilci (Bonucci, Barzagli, Chiellini) je lahko z bočnima nogometašema Danielom Alvesom in Alexom Sandrom dolgočasen bunker, toda že v naslednjem trenutku je lahko ista zasedba navdušujoče napadalna, saj se Brazilca odlično znajdeta tudi pri kombiniranju z Argentincema Paulom Dybalo in Gonzalom Higuainom. V grobem rečeno ima Juventus popolno kombinacijo – italijansko obrambo, brazilske bočne igralce in argentinski napad.

»The time is now« (Zdaj je čas) bo današnji veliki napis Juventusovih navijačev, igralci stare dame pa so ga zagledali že na včerajšnjem treningu. Bili so dobre volje, nasmejani in glasni, prednjačil je Dani Alves. Brazilec lahko postane prvi nogometaš s tremi trojčki lovorik v karieri, saj je državno prvenstvo, državni pokal in ligo prvakov najprej po dvakrat osvojil v Barceloni, vse skupaj lahko ponovi pri Juventusu. »To so podatki, ki me bodo bolj zanimali po koncu kariere. Zdaj o tem ne razmišljam, saj skušam doživeti vsak dan nekaj novega in drugačnega,« je rekel Alves.

Zgovorna je bila tudi njegova telesna govorica. Med govorjenjem je nenehno krilih z rokami, se šalil in mimogrede dregnil današnjega nasprotnika, ki ga kot nekdanji nogometaš Barcelone zelo dobro pozna. »Čas je, da spremenimo zgodovino, saj pravijo, da je v prejšnjem finalu Real premagal Juventus z golom iz prepovedanega položaja,« je ustrelil skoraj mimogrede, malce postrani pa sta pogledala tudi kapetan Gianluigi Buffon in trener Massimiliano Allegri, saj naj bi tovrstni medijski nastopi minili v spoštljivem tonu.

Četudi je več vprašanj prejel Buffon, je bil Alves bolj gostobeseden. »Zakaj vsi omenjate, kako stara sva že? Poglejte naju, saj sva prava mladeniča,« je 34-letni brazilski dobrovoljnež nasmejal zbrano množico, medtem ko ga je 39-letni Buffon prijateljsko potrepljal po ramenu.

Zvezdniški Realov obisk

Real Madrid lahko šele prvič po letu 1958 osvoji dvojno krono z lovoriko v Španiji in v Evropi. V preteklosti je Real blestel v ligi prvakov predvsem v primerih, ko je zavozil špansko ligo, toda v tej sezoni so Madridčani uspešni na obeh frontah, potem ko je Zidane skoraj diplomiral iz menjavanja igralcev. Pred njim je zgolj še zagovor v Cardiffu, toda ker so vsi njegovi igralci zdravi in spočiti, ima sladke skrbi. Isco ali Bale? Carvajal ali Danilo? Varane ali Pepe? In potem bi radi igrali še Morata, James Rodriguez, Marco Asensio, Lucas Vazquez …

Zidane je svoje moštvo popeljal v Cardiff le dan pred finalom, saj ni hotel spreminjati ustaljenega ritma iz preostalih gostovanj. Njegovo vodilo pred najpomembnejšimi tekmami je, da mora biti vse čim bolj normalno, brez pretresov in nepotrebnih informacij, ki bi igralce le zmedle. Glavna Realova skrb je, kako razbiti Juventusovo obrambo, a Madridčani imajo močnega aduta v Cristianu Ronaldu. »Vsaka obramba ima svojo šibko točko,« zagotavlja Portugalec, ki lahko zadane v svojem tretjem finalu lige prvakov, enako velja za njegovega soigralca Sergia Ramosa. Gareth Bale bo verjetno začel tekmo na klopi, čeprav je prav na tem štadionu zabil prvi gol za valižansko reprezentanco.

Real je imel med treningom znova zvezdniško občinstvo. Preden je Ronaldo z druščino stopil na zelenico, so jih pozdravili Luis Figo, Michel Salgado, Clarence Seedorf, Predrag Mijatović, Raul Gonzalez in Roberto Carlos. Vsi so nekdanji evropski prvaki v Realovem dresu.