»Kaiser« Franz še ni zaskrbljen zaradi »elfa«

Franz Beckenbauer po neprepričljivih predstavah nemške nogometne reprezentance pravi, da ni razloga za paniko.

Objavljeno
16. oktober 2014 17.27
SOCCER-EURO/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Berlin - Še tri mesece nazaj je bila vsa Nemčija na nogah in evforično proslavljala naslov svetovnih nogometnih prvakov. Kdo bi si mislil, da bo »elf« po svojem vrhuncu tako hitro spet zdrsnil, po slabem začetku kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016 so navijači že zaskrbljeni in se sprašujejo, kaj se dogaja s sanjskim moštvom.

Po treh tekmah imajo Nemci namreč le štiri točke: potem ko so komaj ugnali Škotsko, so presenetljivo izgubili proti Poljski, nato pa proti Irski iztržili le točko. V skupini D so trenutno tretji, česar po sanjskem nizu, ki so ga imeli v zadnjih sklopih kvalifikacij (neporaženi so bili 33 kvalifikacijskih tekem), niso vajeni.

Strokovnjaki tako že modrujejo, razlogi za padec so menda očitni: upokojili so se kapetan Philipp Lahm, branilec Per Mertesacker in golgeter Miroslav Klose, ki so s skupno 350 nastopi predstavljali bogato zakladnico izkušenj v moštvu. Ekipo so v zadnjem času prizadele še poškodbe: manjkali so Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira, na zadnji tekmi pa tudi Mesut Özil, zato se je moral kapetan Joachim Löw ozreti za mlajšimi, četudi je vseeno imel izkušeno ekipo z vratarjem Manuelom Neuerjem, Matsom Hummelsom, Tonijem Kroosom, Thomasom Müllerjem in ostalimi. A vedno dobro utečen stroj je na zadnjih tekmah začel močno pešati, v Varšavi pa se tudi popolnoma ustavil. Tam je Poljska v 19. medsebojni tekmi prišla sploh do prve zgodovinske zmage.

»Seveda smo zelo razočarani, pričakovali smo povsem drugačen izkupiček po tem delu kvalifikacij. Toda zdaj moramo gledati naprej. Zmagali bomo proti Gibraltarju, se zbrali in nato vse moči usmerili na naslednje tekme,« je povedal selektor in poudaril, da številni njegovi varovanci še vedno utrujeni od svetovnega prvenstva. Njihova največja težava je namreč v telesni zmogljivosti in natančnosti v zaključkih akcij.

Kljub slabemu začetku, pa so mnogi prepričani, da bo Nemčija kmalu spet ujela zmagovalni ritem. V to verjame tudi legendarni Franz Beckenbauer. »Mislim, da nimamo pravega razloga za skrb v kvalifikacijah za euro 2016, navsezadnje lahko napredujemo tudi s tretjega mesta. Toda to se ne bo zgodilo, prepričan sem,« je povedal v pogovoru za Bild.

»Kaiser«, ki je z Nemčijo naslov prvakov osvojil leta 1974 kot igralec, nato pa še leta 1990 kot selektor, je prepričan, da ni razloga za paniko. Kot je dejal, je bilo po zmagi v Braziliji povsem realno pričakovati padec. »To se je zgodilo tudi po naslovu leta 1974,« je dejal in še napovedal, da bo Nemčija svoj pravi obraz spet pokazala v letu 2015.