Kaka ni odpisan niti za el clasico

Nekoč najboljši nogometaš na svetu je v vse boljši formi. Bo priložnost dobil tudi an nedeljskem clasicu?

Objavljeno
05. oktober 2012 16.30
FBL-EUR-C1-AJAX-REAL MADRID
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Cristiano Ronaldo je v Amsterdamu zabil svoj drugi zaporedni »hattrick« in napovedal spektakularen nedeljski večer v Barceloni, toda »odkritje« zadnjega nogometnega tedna je vendarle brazilski virtuoz Kaka. Leta 2007 najboljši nogometaš na svetu igra kot prerojen, želi dokazati, da pri tridesetih letih še ni za staro šaro.

Jose Mourinho, tudi v nedeljo zvečer (19.50) v Barceloni zaupaj prerojenemu Kakaju, je trenerju Reala včeraj sporočilo dve tretjini bralcev spletnega portala Marce (N = 15.000). V Madridu so navdušeni nad prebujenjem brazilskega zvezdnika, ki je pred tremi leti prišel v Real iz Milana za 67 milijonov evrov, toda kmalu – tudi zavoljo poškodb – zašel na stranski tir. V poletnem prestopnem roku je kazalo, da ga bo Real spustil iz rok, toda očitno so bili snubci (Milan, PSG in Manchester City) premalo odločni v bitki za avtogram nedvomno vrhunskega nogometaša.

Kaka je leta 2007 postal najboljši nogometaš po izboru FIFA – potem ko je z Milanom pokoril Evropo in svet –, vnovič pa je oživel prejšnji teden. Mourinho ga je poslal v ogenj v tekmi za pokal Santiaga Bernabeua, ko je Real zmlel kolumbijskega prvaka Millonarios iz Bogote z 8:0, Kaka pa je zabil tri gole; »Mou« mu je za nagrado namenil štart v prvenstveni tekmi z Deportivom (5:1), nato pa nepričakovano še v Amsterdamu (4:1), kjer je bil med najboljšimi na igrišču. Njegove podaje so imele oči, v miže je našel Cristiana Ronalda, fantastično je zaposlil tudi Karima Benzemaja za drugi gol Špancev. Nekoč nepripravljeni Kaka je odigral tri tekme v le sedmih dneh!

»Da bom igral tudi proti Ajaxu, mi je trener razkril popoldne na dan tekme. Priznam, v zadnjem času trdo treniram, verjamem, da bo spet prišel moj čas in da mi bo Mourinho še bolj zaupal. Barcelona? V vsakem primeru je to za nas ena ključnih tekem,« razmišlja Kaka, eden najbolj priljubljenih športnikov – tudi zavoljo humanitarne note –, ki ima na facebooku 18,5 milijona všečkov, na twitterju pa 13 milijonov sledilcev. V Amsterdamu je odščipnil nekaj soja žarometov celo Cristianu Ronaldu, ki se je s 40., 41. in 42. golom v ligi prvakov na večni lestvici strelcev izenačil z Alessandrom del Pierom; na vrhu je Raul (71), med aktivnimi jih je zabil več od Ronalda le – kdo drug kot – Lionel Messi (53).

Ali bo Kaka res začel nedeljski clasico? »Preveč pozornosti namenjate vprašanju, kdo sedi na klopi, Özil, Kaka ali Modrić. Različni tekmeci ustrezajo različnim tipom igralcev,« je o tem povedal Mourinho. Kakorkoli, Portugalec ima pred derbijem z Barcelono sladke kadrovske skrbi.