Kaka, še en ugasli Brazilec

Ricardo Izecson dos Santos Leite je iz dneva v dan bliže nogometni pozabi. Še leta 2007 se je veselil vseh možnih ekipnih in posamičnih lovorik, po 65 milijonov evrov vrednem prestopu iz Milana v Madrid k Realu poleti 2009 pa ne najde več niti polovične forme, s katero si je priigral naziv najboljšega na svetu.

Objavljeno
06. marec 2011 09.37
G. N., šport
G. N., šport
Najprej se je vrnil v domovino Ronaldinho, pred tedni je obesil kopačke na klin Ronaldo, vse bolj negotova je prihodnost Kakaja. Zadnji od brazilskih čudežnih dečkov, ki so zaznamovali prvo desetletje tretjega tisočletja, je najmlajši, toda težavam, ki so pošteno krojile kariero njegovih slovitih rojakov, se po menjavi šampionskega rodu ni izognil niti programirani vodja brazilske reprezentance.

Ricardo Izecson dos Santos Leite je iz dneva v dan bliže nogometni pozabi. Še leta 2007 se je veselil vseh možnih ekipnih in posamičnih lovorik, po 65 milijonov evrov vrednem prestopu iz Milana v Madrid k Realu poleti 2009 pa ne najde več niti polovične forme, s katero si je priigral naziv najboljšega na svetu. Povrhu je pogorel še na SP v Južni Afriki, po katerem je sledila kalvarija.

Jose Mourinho je še ena velika Kakajeva težava. Portugalec mu je že poleti brez dlake na jeziku rekel, da ga ne bo gledal v moštvu, dokler si ne bo pozdravil kolena. Kaka je upošteval njegov nasvet in se lotil zdravljenja tudi pri slovitem belgijskem kirurgu ortopedu Marcu Martensu, ki je nekoč že rešil Ronalda.

Po večmesečni odsotnosti se je v novem letu vrnil, toda ne tako, kot so pričakovali klub, trener in tudi on sam. Kaka nikakor ne more zadovoljiti Mourinhovih zahtev, pri čemer se mora prej ali slej zavedeti, da Portugalec praviloma ne zaupa tistim, ki jih ni pripeljal on sam. Na Kakajevem položaju igra Mesut Özil, za katerega je Mourinho zatrdil, da je Realova velika desetletna naložba. In zdi se, da Kaka krepko izgublja dvoboj z nemškim plejmejkerjem turškega rodu.

Tu in tam Mourinho potolaži Kakaja in navijače. »Nanj ne smemo pritiskati. Treba je biti potrpežljiv. On je srečen, mi pa želimo, da bil stoodstotno pripravljen.« A Portugalec ne bi bil to, kar je, če v naslednji izjavi ne bi dejal tako: »Če bo imel težave z vrnitvijo v formo, ne bomo delali drame. Imamo druge igralce, ki čakajo na svojo priložnost.«

Kakajeva realnost ni Real, so prepričani tudi madridski navijači, ki so v anketi športnega dnevnika Marca klubu dali soglasje za njegovo prodajo. Podprlo jo je kar 70 odstotkov anketiracev. Kaka bo šele 22. aprila dopolnil 29 let, kar je še zelo daleč od let, ko bi lahko razmišljal o upokojitvi. Njegova starost je tako rekoč idealna za igro na najvišji ravni, zdrav in izkušen bi pogosto dajal lekcijo mlajšima zvezdnikoma Cristianu Ronaldu in Lionelu Messiju.

Če madridski velikan ni njegova prihodnost, kaj sploh je? Vsaj nad zanimanjem drugih klubov se Kaka lahko tolaži. V rokavu ima vselej najmočnejšega aduta – Milan, pri katerem je osvojil vse, kar je na klubski ravni mogoče. Rdeče-črni klub med vsemi nogometaši velja za najbolj gosposkega, ker zvezdnike spoštuje tudi takrat, ko jim ne gre najbolje.

Kaka je na poti vrnitve v Milano. Le še čudežna preobrazba v Realovem dresu bi ga lahko obdržala v Madridu, kjer pa so v škripcih, ker se ne bodo sprijaznili s tem, da bi ga lahko pustili brez poštene odškodnine. Poštena pa je vsaj nekaj deset milijonov evrov, glede na to, da so zanj odšteli 65. Toda nihče jim jih ne bo dal niti 30, kaj šele več. Milanov izračun je v tem primeru jasen: Kaka da, ampak po ceni, ki jo bo plačal sedemkratni evropski prvak. »Bomo videli. Nogomet lahko ponudi veliko lepega,« je pred dnevi namignil prvi operativec Milana in podpredsednik Adriano Galliani.

Pri Milanu bodo tokrat nadvse pozorni. Od Reala so kupili že dva poškodovana mačka v žaklju. Prvi je bil Argentinec Fernando Redondo, drugi pa Brazilec Ronaldo. Predvsem prvi nakup je bil boleč, saj jim ga je Real podtaknil, potem ko je vedel, da so njegova kolena že močno načeta. Navijači v Madridu tega niso vedeli in so z glasnimi protesti celo zahtevali, naj ostane.

***
Za Kakaja je konkretno ponudbo poslal že ruski Rubin iz Kazana. Brazilcu je pripravljen plačati osem milijonov evrov letne plače. Alex Ferguson je dolgo časa veljal za Kakajevega oboževalca in mnogi so bili prepričani, da ga bo prej ali slej poskušal pripeljati na Old Trafford. Toda zadnje dni se je vedno realni Ferguson raje opredelil za mlajšega Argentinca Javierja Pastoreja. Palermov napadalec je menda s svojimi zastopniki tako rekoč že uskladil podrobnosti prestopa, kluba pa sta se domnevno tudi dogovorila za 40 milijonov evrov odškodnine. Med možnimi kandidati je še Chelsea, kjer deluje Carlo Ancelotti, pri Milanu njegov največji zaupnik, mentor in trener.