Kako na SP 2014? Najprej pomoč Cipra, nato še Italije

Drugo mesto v skupini E  je pred zadnjima »koloma« dosegljivo štirim reprezentancam, celo Albaniji.

Objavljeno
12. september 2013 10.21
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Nikozija – V boju za svetovno prvenstvo leta 2014 ni več skrivalnic: Slovenci bodo z Norveško v Mariboru (11. 10.) in s Švico v Bernu (15. 10.) odkrito napadli drugo mesto v kvalifikacijski skupini E. Pri tem sta ključni vprašanji: kako do drugega mesta in kako se izogniti zadnjemu mestu na »lestvici« drugouvrščenih reprezentanc?

Drugo mesto v skupini E (Švica 18, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4) je pred zadnjima »koloma« dosegljivo štirim reprezentancam, celo Albaniji, ki pa ne bi imela pravih možnosti za nastop v dodatnih kvalifikacijah. Zanje bi konkurirala – potem ko bi ji odbili šest morebitnih točk s Ciprom – z vsega 10 točkami. Tudi Norveška bi imela ob podobnem scenariju le točko več. Boj za »pravo« drugo mesto se obeta le med Islandijo in Slovenijo, v katerem je v prednosti prva. Obujanje spominov na tekmo v Stožicah, ko je Slovenija izgubila kljub vodilnemu golu Milivoja Novakovića, ali na minuli petek, ko so Islandci osvojili zlata vredno točko v Bernu, četudi je Švica še v 68. minuti vodila s 4:1, seveda ne bo spremenilo vrstnega reda v skupini E.

Na sporedu je še šest tekem, in sicer Albanija – Švica, Islandija – Ciper, Slovenija – Norveška, Ciper – Albanija, Norveška – Islandija, Švica – Slovenija. Možnih je 729 različnih razpletov, tako za Slovenijo kot Islandijo pa na voljo po šest točk. Ne glede na vse boljšo formo bi Slovenija za čudežen finiš kvalifikacij potrebovala veliko sreče oziroma pomoči drugih reprezentanc.

V Nikoziji, denimo, smo ujeli optimistične misli za Slovenijo iz ciprskega tabora. Selektor Nikos Nioplias je sprva izrazil skrb za prihodnost ciprske reprezentance (»Gre za prosti pad od leta 2008, ker v naši ligi igra preveč tujcev,« je potarnal.), nato pa dodal: »Z igralci, ki jih imamo na voljo, bomo grizli naprej. Že s Slovenijo nismo igrali tako slabo, kot kaže izid 0:2.« Da bi lahko Ciper oktobra nehote pomagal Sloveniji, je posredno povedal branilec Hristis Theofilou: »Igrali smo bolje kot na Norveškem, priigrali smo si tri priložnosti za gol, Slovenci pa so prežali na nasprotne napade. Nismo še izgubili motiva, že na Islandiji lahko osvojimo kakšno točko.«

Islandija ne sodi med najbolj izkušene reprezentance, ki bi rutinirano premagovale navidez lažje tekmece. Oktobrski paket Ciper-Norveška morda ponuja »oprijemljivo bilko« Slovencem za to, da bi Gylfiju Sigurdssonu in druščini vsaj enkrat spodrsnilo. To bi bilo dovolj le v primeru, če bi Slovenci prvič doslej matirali Norvežane in pozneje še Švicarje. Le v tem primeru bi prenesli na lestvico drugouvščenih reprezentanc 12 točk.

Grčija 16, Francija 14, Islandija 13, Ukrajina 12, Portugalska, Švedska, Hrvaška in Madžarska po 11, Bolgarija 7. To je trenutni vrstni red reprezentanc na lestvici drugouvrščenih reprezentanc v devetih skupinah. Seveda bo prišlo do sprememb, saj bosta v vseh skupinah na voljo še dva tekmovalna večera (11. in 15. oktober). Po pregledu vrstnih redov posameznih skupin in možnih razpletov preostalih tekem je jasno, da bi lahko Slovenija z 12 točkami prehitela le predstavnika skupine B, v kateri so Italija 20, Bolgarija 13, Danska 12, Češka in Armenija po 9, Malta 3, preostale tekme pa Armenija – Bolgarija, Danska – Italija, Malta – Češka, Bolgarija – Češka, Danska – Malta, Italija – Armenija. Največ točk, 13, bi v primeru dveh zmag prenesli na novo lestvico Bolgari, zanimiv položaj pa bi lahko nastal v primeru, če bi drugo mesto osvojili Danska ali Armenija, ki bi v tem primeru na novo lestvico prenesli 12 točk, toliko kot – ob čudežu v skupini E – Slovenija. V tem primeru bi o potniku v dodatne kvalifikacije odločala skupna razlika v golih z vseh tekem v skupini. Slovenija je ta čas pri 11:10, Danska pri 9:10, Armenija pa pri 8:10. Slovenci ob tem računajo na to, da Italija ne bo razprodajala ugleda in da bodo z novim selektorjem motivirani tudi Čehi.