Kampl v boj za zmago na beloruski sneg

Liga prvakov: nogometaši iz Leverkusna brez štirih pomembnih adutov v Borisov.

Objavljeno
23. november 2015 19.38
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Leverkusen – Četudi so se nogometaši Bayerja ob izjemnem deležu slovenskega reprezentanta Kevina Kampla v soboto veselili zmage v Frankfurtu s 3:1, pred včerajšnjim odhodom na zelo pomembno tekmo lige prvakov v Belorusijo prav spokojnega ozračja na kölnskem letališču ni bilo zaslediti. Za zdesetkano nemško moštvo danes šteje le zmaga.

V skupini z Barcelono, Romo in Bate Borisovom so lekarnarji skupaj s svojimi privrženci napovedovali boj vsaj za 2. mesto in tako uvrstitev med izbranih 16 moštev stare celine, toda po štirih kolih jim na lestvici le s štirimi točkami ne kaže prav dobro. Nadaljevanje v prestižnem delu lige prvakov se za Kampla in druščino oddaljuje. V zasneženi Belorusiji danes merijo le na zmago in nato upajo na srečen razplet na sklepni tekmi v skupini, 9. decembra doma z Barcelono.

Bayer se približno dve desetletji konkurenčno bori med domačo elito, si tako vedno znova pribori evropski vizum, a v tej sezoni mu ne gre vse po načrtih. Slovenski as, ki je bil z izjemno tekaško predstavo ter domiselnimi akcijami prvi mož Bayerjeve zmage v Frankfurtu, bi se z uspešnim nadaljevanjem v ligi prvakov vsaj delno potolažil, potem ko je z reprezentanco ostal brez uvrstitve na EP. Povrhu je bil še med osmoljenci zadnjega mariborskega večera – v tekmo je vložil veliko volje in energije, vtis pa pokvaril z izgubljeno žogo za ukrajinsko izenačenje …

A sodeč po včerajšnjih zapisih v nemškem tisku je prav 25-letni svetlolasec med najbolj zanesljivimi aduti moštva za današnjo tekmo v Borisovu, pred katero trenerju Rogerju Schmidtu največ skrbi povzročajo izostanki v obrambnih vrstah. Člana temperamentne južnjaške naveze, Turek Ömer Toplak in Grk Kyriakos Papadopoulos, sta po prejetih kartonih nazadnje v Rimu za to tekmo kaznovana, Tin Jedvaj, hrvaški branilec, ki bo ob koncu tedna praznoval 20. rojstni dan, je še naprej poškodovan, prav tako tudi kapetan moštva Lars Bender. Moštvo iz Leverkusna pa v ligi prvakov že več kot eno leto ni okusilo zmage na tujem.

Bate Borisov? Na prizorišču tekme so včeraj padle prve snežinke, zvezdnik moštva Aleksandr Hleb (69 reprezentančnih nastopov; Stuttgart, Arsenal, Barcelona) pa si ne dela utvar, da bi bilo sneženje prednost domačega moštva: »Nemci so vajeni takšnih vremenskih razmer, kot jih imamo v Belorusiji.« Podobno kot Bayer bo tudi beloruski prvak igral na zmago, s katero bi si podaljšal upanje na uvrstitev v izločilni del bodisi lige prvakov bodisi evropske lige, nogometaše bi celo nagradila postavna TV voditeljica Ana Bondarčuk, saj bi se za njih slekla. »Hvaležni smo ji za prav posebno motivacijo, a ne verjamem, da bi si naši nogometaši želeli zmago le zaradi Anine ponudbe,« je pred tekmo dejal domači trener Aleksandr Jermakovič.