Kampl v ospredju Katančevih načrtov

Aleksande Čeferin: V boju za vrh FIFA bo NZS podprla evropskega kandidata Giannija Infantina.

Objavljeno
15. december 2015 19.55
Novoletna akademija NZS Brdo 14.12.2015 [nzs,nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Kongresna dvorana na Brdu pri Kranju je bila v ponedeljek pretesna za udeležence tradicionalne slavnostne akademije Nogometne zveze Slovenije (NZS). V protokolarnem središču so se zbrali številni nogometni delavci in drugi gostje NZS, na odmevni prireditvi pa sta razkrila načrte tudi selektor članske reprezentance in prvi mož zveze.

»Kakšen je status Srečka Katanca?« so nas med neformalnimi srečanji nenehno spraševali navzoči v protokolarnem središču. Po pogovorih s selektorjem in predsednikom Aleksandrom Čeferinom bi lahko sklenili, da je šlo po kvalifikacijskih tekmah za euro 2016 z Ukrajino za odvečne polemike v javnosti in da Katanec ter Čeferin ta čas veslata v istem čolnu.

»Oba veva, kaj nas čaka v novih kvalifikacijah, za uvrstitev v Rusijo bomo morali biti najmanj drugi. Sami ocenite, kakšne so naše možnosti v skupini z Anglijo, Slovaško, Škotsko in Litvo,« je povedal Katanec. Zdi se, da bo v prihodnjih mesecih prišlo do nekaterih sprememb v reprezentanci, a ne le na igrišču. Katanec bo skoraj zanesljivo okrepil strokovni štab z imenom ali dvema, kar je razumljivo glede na dejstvo, da bo treba v prvih šestih mesecih prihodnjega leta dodatno uigrati marsikatero igralno linijo, pozorno spremljati učinek nogometašev po Evropi in se z marsikaterim pogovoriti.

»Fantje morajo še več delati zase in si potem na tekmi več upati, ko osvojimo žogo. Naj izpostavim Kevin Kampla, ki je vzorčen primer samozavestnega igralca. To je razkrila tudi analiza. Igralci v treh dneh, ko smo skupaj v reprezentanci, ne morejo dobiti samozavesti, če v klubih igrajo na drugačen način. Seveda ni vse črno, toda če so igralci pripravljeni le za 60 ali 70 minut, takih je več, te to na koncu drago stane. Saj ste videli,« je ocenil Katanec in napovedal, da bo na marčevski reprezentančni akciji ponudil priložnost več fantom iz 1. SNL.

Slovenija bo tedaj igrala dve tekmi, in sicer 23. marca v Kopru z Makedonijo (zbor bo v ponedeljek, 21. 3.), pet dni pozneje pa v Belfastu s Severno Irsko. Prav Kampl je v ospredju selektorjevih načrtov, najverjetneje bo igral v paru z Renejem Krhinom v zvezni vrsti – Kampl bo imel bolj napadalne naloge –, prav to naj bi bil par za prihodnost.

Krhin je v zadnjih reprezentančnih tekmah deloval zelo obetavno, takoj po vrnitvi v Granado pa je staknil poškodbo gležnja, zaradi katere je odtlej izpustil pet tekem, tudi zadnjo v Levanteju. Krhin in Kampl sta nekoč že uspešno igrala v mladi reprezentanci pod vodstvom Tomaža Kavčiča, zdaj, ko sta se ustalila v klubih – Krhin je julija z Granado podpisal štiriletno pogodbo –, bi lahko naredila korak naprej tudi med člani.

Prav od dobro načrtovanih priprav in usklajenih aktivnosti bo odvisna uigranost prenovljene reprezentance. »Jaz resda ne pričakujem drastičnih sprememb. Tako ali tako ne bi bilo pošteno do igralcev, ki so odigrali tudi po 50 in več tekem za Slovenijo, da se z njimi ne bi pogovorili, četudi morda selektor nanje ne bi računal,« nam je zatrdil tudi Čeferin, ki se še pogaja z možnim(a) tekmecem(a) v junijskem terminu. »S Katancem sva usklajena, igrali bomo z eno najprivlačnejših reprezentanc v Evropi,« je napovedal Čeferin in na vprašanje o februarskih volitvah predsednika FIFA odgovoril: »Glas bomo najbrž oddali evropskemu kandidatu Gianniju Infantinu, saj je prihodnost Michela Platinija negotova.«