Kar so iskali, so (nehote) tudi dobili

Nogomet: V polfinalu lige prvakov Real pri Atleticu brani visoko prednost, toda v ospredju vse drugo, le tekma ne.

Objavljeno
09. maj 2017 21.57
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Atleticov ponos je ranjen, a še zdaleč ne samo zaradi poraza na prvi polfinalni tekmi. Na revnejši strani Madrida so jezni zaradi žaljivega napisa Realovih navijačev, še bolj so razdraženi, ker jim bo Real speljal obetavnega mladeniča Thea Hernandeza.

»Povejte mi, kaj čutite,« so razprostrli Realovi privrženci pred prvo tekmo z Atleticom, zraven pa je bil narisan pokal lige prvakov z napisi Lizbona in Milano. Močneje ne bi mogli dregniti v še vedno svežo rano vsem, ki jim srce utripa za Atletico: navijačem, vodstvu kluba in nogometašem. Kot da dva finalna poraza v zadnjih treh letih (v Lizboni in Milanu) ne bi bila dovolj, se zdaj aristokratski del mesta še izživlja nad njimi. Pri Atleticu se niso spustili v besedno obračunavanje, ampak so preko spletnih socialnih omrežjih sporočili: »Potrebno je znati zmagati in znati izgubiti.«

Ne dolgo nazaj so bili pri Realu enako zbadljivi. Na ligaškem mestnem obračunu leta 2011 so na ogled postavili napis, da iščejo primernega rivala za dostojen derbi, potem ko Real ni poznal poraza proti Atleticu kar dvanajst let. A vprašanje je, ali bi ravnali enako, če bi vedeli, da bo k Atleticu prišel Diego Simeone. Kajti, kar so iskali, so (nehote) tudi dobili. Simeone je postal Realova nočna mora v državnem prvenstvu, kraljevski klub pa je nekajkrat ostal brez državnega naslova prav zaradi izgubljenih točk proti Atleticu.Ponos mestnega rivala je načela tudi Realova uprava, ker je predsednik kraljevskega kluba Florentino Perez pretrgal gentlemanski dogovor z Atleticom o nenapadanju. V teoriji je to pomenilo, da madridska kluba ne stegujeta lovk na nogometaše v nasprotnem moštvu, v kolikor se o prestopu ne strinjata oba kluba. Toda v praksi je bil na slabšem le Real. Precej je bilo namreč nogometašev, ki bi lahko šli v Real (Forlan, Agüero, Falcao), vendar jim Atletico ni dal dovoljenja. V nasprotni smeri takšnega primera ni bilo, saj Realovi zvezdniki ob morebitnem iskanja novega kluba niso niti pomislili na Atletico, temveč so raje izbrali prestižnejše delodajalce v Angliji, Italiji ali Nemčiji.

In kdo sploh je sporni nogometaš? To je Theo Hernandez, 19-letni levi branilec. V španski ligi je trenutno posojen k Alavesu in šele prvič igra v španskem prvenstvu. Da ga hoče Real, je postalo jasno pred nekaj tedni, v teh dneh pa je posel skoraj uraden. Skupna točka je, da je v obeh primerih športni časopis Marca objavil novico dan pred mestnim derbijem. Tedaj v državnem prvenstvu, zdaj v ligi prvakov.

Real je obvestil Atletico, da bo v primeru zavrnitve pogajanj preprosto plačal odkupno klavzulo (24 milijonov evrov). Vodstvo Atletica je skušalo spreobrniti potek dogodkov, zato so Thea prepričevali, naj gre raje k Barceloni, toda bilo je prepozno. Theo je že dal besedo Realu, slednji pa bo šel Atleticu vsaj toliko na roko, da bo na koncu plačal 30 milijonov evrov. Pri rdeče-belih ostaja Theov leto dni starejši brat Lucas, igral je denimo na prvi polfinali tekmi proti Realu.

»Dobro vemo, da ima Real dovolj denarja za vse nogometaše na svetu, zato je Florentino presenetil, da je dobre odnose med kluboma prekinil na takšen način. Razumel bi, če bi to storil za Griezmanna, toda ne za otroka, ki prvič igra v španski ligi,« je začuden Paulo Futre, nekdanji junak Atletica. A kdo sploh pravi, da si Florentino ne želi tudi Griezmanna?

Tovrstni pogovori so sicer možni, ker rezultat prvega dvoboja daje malo upanja za napet obračun na povratni tekmi. Atletico se bodri z zmago s 4:0 iz pred dveh let, takrat je pri Realu zaigral tudi Cristiano Ronaldo. Tekma je imela pester tretji polčas, saj je Ronaldo le nekaj ur po blamaži skupaj s številnimi soigralci proslavil svoj 30. rojstni dan. Tedanji januarski dogodki so močno zaznamovali nadaljnji potek sezone, saj Real nikakor ni več našel prave forme, čeprav je pred tem sanjal o trojni kroni.