Katančeva Slovenija bližje Luksemburgu kot Italiji

Škotski selektor je pomladil zasedbo po porazu z Anglijo, s svežimi močmi pa je strl prav Slovenijo.

Objavljeno
15. maj 2017 03.23
rsi*Trening
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
V naslednjih tednih bo Srečko Katanec določil seznam udeležencev junijske akcije v Ljubljani, kjer se bosta pomerili Slovenija in Malta. Selektorji morajo namreč več tednov prej o vpoklicu posameznikov obvestiti klube, ki nato spustijo svoje igralce v uradnih terminih tekem pod okriljem Svetovne nogometne zveze (Fifa).

Katanec skupaj s sodelavcema Tomažem Kavčičem in Alešem Čehom spremlja nastope Slovencev po vsej Evropi, občasno obišče tudi mesta, kot so Verona, Milano ali Leverkusen, da se dodatno prepriča o pripravljenosti nosilcev igre in utripu slačilnice. Reprezentančni trenerji so tudi konec tedna spremljali učinek svojih adutov, toda videli so bolj malo. Nosilci igre so bodisi poškodovani bodisi so prestajali kazen, dejansko so najmočneje opozorili nase nogometaši, ki še niso zajadrali v udarno enajsterico, kot sta denimo Miha Zajc in Miha Mevlja, ali pa jih sploh ni zraven, kot je na primer Antonio Delamea Mlinar.

Podobno bo tudi junija. Slovenija namreč ne bo računala najmanj na tri člane začetne enajsterice, ki so začeli marčevsko gostovanje na Škotskem. Boštjan Cesar (34), Valter Birsa (30) in Miral Samardžić (30) so bili tudi najstarejši slovenski nogometaši z minutažo v Glasgowu. To bo kar dobro pomladilo slovensko izbrano vrsto, ki je bila kljub nenehnem pomlajevanju med najmlajšimi na stari celini. Katanec je denimo prav na Hampden Parku poslal na igrišče najstarejšo enajsterico v tem ciklusu (28,7 leta), kar uvršča Slovenijo med starejše ekipe. Rekord tega ciklusa ima v rokah Italija, ki je na gostovanju v Izraelu zmagala s fanti, v povprečju starimi 30,7 leta. Najmlajša je bila enajsterica Luksemburga (23,6), ki je doma izgubila s Švedsko (0:1).

Če odmislimo dejstvo, da ima angleški selektor Southgate na voljo enega najbolj obetavnih rodov doslej – Angleži podobno resda mislijo vse od leta 1966 –, imajo drugi tekmeci Slovenije v skupini F še starejše ekipe, kot je slovenska. Maltežani so napadli Litovce z 29,5 leta staro zasedbo. Zanimivo, Slovaška in Škotska sta bili na igrišču najstarejši ob porazih, ki sta zanju pomenili prelomnico, po kateri so začeli igrati bolje. Slovaki (30,3) so doma izgubili z Angleži, zdaj resno konkurirajo za drugo mesto. Tudi Škoti (29,5) so poslali v ogenj najstarejše prav ob najvišjem porazu v Angliji (0:3). Njihov selektor Gordon Strachan je nato pomladil zasedbo, aktiviral nekaj uigranih navez iz Celtica in zmlel Slovenijo veliko močneje, kot kaže izid marčevske tekme 1:0.

Morda pa bodo Slovenci prav v naslednji tekmi vnovič zaigrali bolj igrivo in samozavestno kot na Škotskem, ko so delovali kot razbita in plaha vojska. Priložnost bo dobilo več mlajših, svežih in tekem lačnih fantov, kot so Robert Berić (25 let), Benjamin Verbič (23), Miha Mevlja (26), Luka Krajnc (22), Miha Zajc (22), … Katanec bo nehote sestavil enajsterico, ki bo – upoštevaje povprečno starost – bližje Luksemburgu kot Italiji.