Katančeva Slovenija pred svojo najtežjo tekmo

Slovenska reprezentanca bo drevi (20.45) v Ljudskem vrtu poskušala izničiti prednost Ukrajine s prve preizkušnje.

Objavljeno
16. november 2015 22.09
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Maribor – Lahko slovenska nogometna reprezentanca izniči zaostanek dveh golov za Ukrajino, zmaga najmanj z 2:0 ter se – morda šele prek enajstmetrovk – prebije na evropsko prvenstvo v Francijo? Seveda lahko. Ali bo res tako, bo znano med 22.35 in 23.30, nekaj pa vemo že zdaj: slovenske nogometaše čaka drevi v Ljudskem vrtu najtežja naloga v zadnjih 25 letih.

Če odmislimo izziv, s katerim se je soočil sedanji rod nogometašev 23. junija 2010 v Port Elizabethu, ko bi morali izločiti veliko nogometno silo Anglijo, slovenska reprezentanca še ni odigrala zahtevnejše tekme, kot se ji obeta nocoj. V vseh štirih primerih, ko je Slovenija iskala pot do velikih turnirjev prek dodatnih kvalifikacij ('99, '01, '04, '09), je bil njen izziv manjši. Prve tekme so se pač vselej začele z izhodiščnih 0:0, pred povratnimi tekmami pa so Slovenci držali v rokah ugoden rezultat s prvega snidenja z Ukrajino, Romunijo, Hrvaško in Rusijo.

Drevi bodo Katančevi izbranci lovili zaostanek z 0:2, ki je resda pogosto varljiv za zmagovalca prve tekme, toda hkrati tudi usoden za poraženca, če na povratni tekmi prejme gol. Kako velik izziv bo nocoj ob 20.45 pred izbranci selektorja Srečka Katanca, razkriva tudi zgodovinska statistika. Potem ko so se Ukrajinci 24. avgusta 1991 odcepili od Sovjetske zveze, so se podali v prve kvalifikacije za veliko tekmovanje šele za turnir stare celine 1996, torej podobno kot Slovenci. Odtlej so igrali 109 tekem v kvalifikacijah za euro ali mundial in le osemkrat (7,34 %) izgubili najmanj z 0:2, torej z izidom, ki bi Slovencem nocoj prinesel dodatnih 30 minut igre in morda tudi enajstmetrovke. Omenjenih osem porazov so Ukrajini prizadejale Italija, Francija, Nemčija, Hrvaška in Litva. Če bi Ukrajinci zabili gol, bi morali Slovenci za napredovanje na evropsko prvenstvo kar štirikrat matirati Andreja Pjatova. Drevišnji gostje pod Kalvarijo pa so le enkrat doslej izgubili tako visoko: v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2002 na Daljnem vzhodu, ko so jih poznejši finalisti mundiala Nemci premagali s 4:1.

Statistika je pogosto pomembna za analizo, toda nocoj resda ne bo določila potnika na šampionat stare celine. Ob igri, motiviranosti in boljšem izboru začetnih enajsteric bo odločal tudi večji pogum poznejšega zmagovalca, kot bi rekel Katanec.

»Vsak, ki se spozna na nogomet, ve, da nismo v dobrem položaju, hkrati pa ni nemogoče napraviti zasuka. Tako je v nogometu. Morebitna uvrstitev na euro bi bila velik podvig za Slovenijo. Močno bi razveselili ljudi, nogometni družini pa omogočili lep zaslužek. To bi bila velika zgodba,« je ocenil Katanec, potem ko se je opravičil švedskim sodnikom s tekme v Lvovu in priznal, da drugi gol Ukrajine ni bil dosežen iz ofsajda.

Selektor je namignil, da bo nekaj gotovo spremenil v primerjavi s prvo tekmo. Spremembe? »V nekaterih trenutkih nismo bili dovolj agresivni, kadar bi morali biti, zato je šlo marsikaj narobe,« je odgovoril Katanec. Na vprašanje, kako narediti trojček Iličić-Birsa-Kampl učinkovit, je Katanec zatrdil, da so njegovi fantje v Lvovu igrali taktično uspešno, nato pa dodal, da je »komentirati na daljavo zelo enostavno«.

»Če bomo ohranili taktične prvine s prve tekme in temu dodali agresivnost v dvobojih ter samozavestno napadanje, bom zadovoljen. V tem primeru si bomo namreč zagotovo priigrali več priložnosti. Če bomo zabili gol, bo seveda v redu, v nasprotnem primeru ne bomo videli eura,« je še zatrdil Katanec. Kapetan Boštjan Cesar, ki naj bi si drevi pripisal 89. tekmo za Slovenijo, je dodal še eno podrobnost: »Vemo, kaj moramo spremeniti za morebiten uspeh. Drevi bomo stali veliko bližje Ukrajincem kot v Lvovu. Lačni smo rezultata, ki bi razveselil celotno Slovenijo. Ključ do uspeha bosta maksimalna zbranost v vseh 90 minutah igre in potrpežljivo iskanje gola. Brezglavi juriš gotovo ne bo prišel v poštev.«