Katančeve albanske dileme

Le še en dan loči reprezentanco do ključne tekme kvalifikacij za nogometno SP. Brez večjih sprememb v enajsterici.

Objavljeno
05. september 2013 10.51
Trening slovenske nogometne reprezentance pred tekmo z Albanijo v Ljubljani, 4. septembra 2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Dan pred sedmo tekmo Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji selektor Srečko Katanec najbrž že pozna enajsterico, ki se bo jutri ob 20:30 zoperstavila albanskim orlom. Drugi privrženci Slovenije lahko le polemizirajo o posameznih dilemah. Teh resda ni veliko – glavna je povezana z menjavo za kaznovanega Boštjana Cesarja.

Mlajši navdušenci nad nogometom, ki so čudovito igro z žogo spoznali prek TV zaslonov in ne na šolskih igriščih, pred sleherno tekmo pričakujejo najmanj tri, štiri spremembe v začetni enajsterici. Tako seveda ne gre, v športu vladajo določene zakonitosti, nenazadnje tudi zgodovina uči, da so člane najboljših enajsteric klubov in reprezentanc v posameznih obdobjih znale našteti tudi številne predstavnice nežnejšega spola. Tako je bilo v prvi Katančevi eri, podobno je bilo v obdobju Matjaža Keka, enako je (bilo) pri klubskih evropskih prvakih Milanu, Barceloni, Bayernu, ...

Tudi Srečko Katanec slovi kot trener, ki se čvrsto oklepa izbrane kadrovske strategije. Če odmislimo njegovo »spoznavno« tekmo po vrnitvi na slovensko klop – z BiH v Stožicah –, ko je začel s tremi branilci v liniji in kombinirano zasedbo, je bila Slovenija odtlej bolj predvidljiva. V Bielefeldu proti Turčiji in v Reyjkaviku z Islandijo selektor ni eksperimentiral. Na štadiona Bielefelder Alm in Laugardalsvöllur sta pritekli enaki postavi, ki sta nato zmleli Turke (2:0) in Islandce (4:2). Le vratar Jan Oblak je položaj med vratnicama na drugi tekmi prepustil Samirju Handanoviću, ki je predtem odpravil težave s podplatom.

Dvoboj Maroh-Kelhar

Katanec je zaupal naslednjim: v obrambni vrsti so igrali Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Branko Ilić in Mišo Brečko, v zvezni vrsti Rene Krhin in Jasmin Kurtić, tekmece je prebijal trio Valter Birsa, Kevin Kampl in Andraž Kirm, poveljnik napada je bil povratnik Milivoje Novaković. Obakrat sta vstopila v igro Andraž Struna (namesto Birse) in Tim Matavž (namesto Novakovića).

Zasedba, ki je pred začetkom poletja delovala zelo obetavno, je za eno tekmo izgubila kapetana Boštjana Cesarja. »Problem drugega štoperja« v zadnjih dneh najbolj razvnema (poleg levega boka in zvezne vrste) strokovni štab. Kandidati so trije – Dejan Kelhar, Dominic Maroh in Siniša Anđelković, ki je sinoči že vadil s soigralci. Katanca zanima odgovor na vprašanje, koga med njimi krasi boljši skok, ki bo pomemben v dvobojih z robustnimi Albanci. Kelhar in Maroh sta doslej dvakrat začela skupaj (Skopje, Turku), obakrat je šlo za neuspešno predstavo, čeprav drži, da se moštvo brani in napada z vsemi enajstimi nogometaši.


Kdo ima največ možnosti? Katanec bi najmanj »tvegal« pred mediji z izborom Anđelkovića (četudi ta bolj konkurira za desnega štoperja), najboljši skok ima najbrž Kelhar, na položaju levega štoperja je nazadnje igral le Maroh. Anđelković (italijanskih 5,5) in Maroh (nemških 3,5) sta konec tedna prejela slabi oceni, Kelhar je igral le tri tekme (v 5 kolih) v Azerbajdžanu. Glede na logiko, ki jo zagovarja Katanec, tekmujeta za položaj levega štoperja Kelhar in Maroh.