Katanec: Boljši smo od Norvežanov, toda ...

Slovenija na Štajerskem ob 20.45 proti neugodni Norveški. V primeru zmage novo upanje na Brazilijo 2014.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.48
NOGOMET
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Le kdo bi po porazih s Švico, Norveško, Albanijo in Islandijo mislil, da bo nogometna Slovenija po dveh letih spet dočakala »tekmo sezone«? Zgodilo se je prav to: drevišnji (20.45) derbi med izbranci Srečka Katanca in Norvežani bržkone ne bo spektakularen, toda Slovencem bi dal v primeru zmage upanje na Brazilijo 2014 vse do torkovega vrhunca kvalifikacij v Bernu.

»Naše možnosti za drugo mesto so resda minimalne, toda račun je preprost: do konca kvalifikacij za SP moramo zmagati na vseh petih tekmah,« so po stožiškem porazu z Islandijo enotno razmišljali slovenski reprezentanti. Tri petine naloge so opravili z odliko in zmagami v Reykjaviku (4:2), Stožicah (1:0; Albanija) in Nikoziji (2:0), pred njimi je še 40 odstotkov neopravljenega dela. Ta je res najtežji, že nocoj bo znano, kakšno bo vzdušje na ponedeljkovem čarterskem letu v Bern.

Norveška je seveda stari znanec Slovenije, premore približno podobno bazo nogometašev, »vikingi« pa se raje ozrejo na dosedanje medsebojne tekme. Toda, podobno kot nista več pomembni septembrski zmagi Slovencev, prav nič ne šteje njihova klavrna bilanca (0-1-5) v bojih z Norvežani. Edina pomembna je sedanjost, ta pa zaenkrat ponuja lepše obete Slovencem. Drevi bo šlo dejansko za povsem drugo tekmo kot lani v Oslu: Katanec ne bo računal na Birso, Iličića, Jokića in naposled tudi Matavža – slednji namreč sinoči v Mariboru ni opravil treninga –, tudi novi selektor Norvežanov Per Høgmo je radikalno prevetril dotlej Olsnovo reprezentanco. Toda značilnosti obeh držav, športnikov in posledično nogometnih reprezentanc so ostale iste kot prej – nocoj naj bi šlo za spopad različnih slogov igre, več kot 10.000 navijačev pod Kalvarijo pa bo upalo, da bo nogomet hitrih, kratkih podaj, ki ga pilijo Slovenci, zasenčil taktiko preskakovanja igre in dolgih podaj.

Tri taktične rešitve

»Vem, da smo boljši,« priznava Srečko Katanec, toda v istem trenutku dodaja: »Toda zmagamo lahko le v primeru, če jim bomo na agresivno igro odgovorili z najmanj enako mero. Pričakujem, da bodo Norvežani začeli tekmo v previdni, zaprti postavitvi, ki jo bomo prebili le s hitrimi podajami in kroženjem žoge. Brez 'hitrih žog' ne more prebiti zgoščene formacije niti Barcelona, če ima denimo slab večer Lionel Messi. Pričakujte, da si bomo oboji priigrali priložnosti.«

V nogometu ne moreš uspeti čez noč, prav tako so uspešni le klubi in reprezentance, ki sledijo izbrani strategiji in določenemu cilju. Tudi zaradi tega nocoj ne moremo pričakovati večje novosti, ki ne bi bila povezana z manjkajočimi aduti. Niti osnovno Katančevo načelo se ni spremenilo: »V nobenem trenutku tekme naša formacija ne sme razpasti, vseh deset fantov se mora gibati v enako smer. To je posebej pomembno v boju za t. i. druge, torej odbite žoge, saj so v tej prvini Norvežani posebej nevarni.« Za nogometno logiko gre, torej.

Šibki člen nocojšnjih gostov je njihova obrambna vrsta, ki ne slovi po veliki hitrosti, zato Norvežani bržkone ne bodo postavljeni visoko. Toliko bolj bo pomembno, da bi imel Katanec v zasedbi hitronogega aduta, ki bi lahko prebil linijo štirih ali petih hrustov z bliskovitim pobegom po odvzeti žogi. Aduta, kot je štajerski pubec iz Solingena – Kevin Kampl. Slednji je v Nikoziji odvzel najmanj pet žog, iz katerih je bilo nevarno pred ciprskimi vrati. »Na zadnjem treningu v Ljudskem vrtu sem se počutil že bolje kot pred dnevi, malo sem celo varčeval oba gležnja, da bom le proti Norveški čim hitrejši in trdnejši,« je sinoči zatrdil Kampl.

Ključni adut za prebijanje »vikingov« bo torej nared, vprašanje je le, kam ga bo postavil Srečko Katanec. V zvezno vrsto, v kateri igra v Salzburgu, ali nemara bližje norveškim vratom. Katanec ima pripravljene tri taktične odgovore glede na potek tekme (4-4-2, 4-2-3-1 in 4-1-4-1), Slovenci pa gotovo ne bodo brezglavo napadli gostov. Spet bo aktualno »nadzorovano« napadanje, kot bi se izrekla trenerska naveza, ki je Slovenijo odpeljala na zadnji mundial v Južno Afriko.