Katanec brez Birse in Cesarja, vnovič v jati Rotman in Skubic

Opoldne v Ljubljani začetek nogometne »operacije Malta«. S številnimi povratniki po tri točke v boju za Rusijo 2018.

Objavljeno
25. maj 2017 00.16
Miha Mevlja na treningu slovenske nogometne reprezentance,Brdo Slovenija 21.03..2017 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Srečko Katanec bo jutri opoldne razkril seznam izbrancev, s katerimi bo 10. junija v Stožicah sprejel zadnji izziv reprezentance pred poletnim oddihom. Spodrsljaj proti skromni Malti je prepovedan, če želi Slovenija ohraniti možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto obiskalo Rusijo.

Slovenci kljub porazu na Škotskem sami odločajo o svoji usodi, z morebitno zmago nad Malto bi podaljšali napetost med navijači najmanj do septembrske uverture na Slovaškem, ko bo šlo po hamletovsko za biti ali ne biti. Malta se zdi pravšnji tekmec za dvig samozavesti Slovencev, četudi ima selektor obilo dela pri sestavljanju reprezentance.

Osnovno izhodišče Katanca je znano: kaznovani kapetan Boštjan Cesar, Miral Samardžić in Valter Birsa bodo izpustili tekmo z Malto, Kevin Kampl se bo spoprijel s sanacijo gležnja po zahtevni sezoni, v kateri je igral več tekem, kot je opravil treningov. Ob tem so nekateri fantje končali delovne obveznosti v klubih že dolgo nazaj, zato bodo na Brdu zahtevali poseben režim vadbe, nekatere druge čakajo tekme globoko v juniju, zato bo njihov nastop pod vprašajem. Kljub temu je treba vedeti, da gre za uradni termin Fife, torej bi morali igralci na zahtevo selektorja priti na Gorenjsko, toda realnost je pogosto drugačna, glavno besedo pa imajo – vsaj posredno – delodajalci.

Specifični junijski termin bi lahko povzročil največ sivih las Katancu v obrambi. Štoperski par Cesar-Samardžić, ki je pritekel na zelenico na zadnjem gostovanju reprezentance v Glasgowu, je kaznovan, zanesljivo bo ogrožen nastop še najmanj enega branilca. Zakaj? Ta čas še italijanska drugoligaša Carpi in Frosinone se bosta namreč merila v polfinalu dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v serie A, tekmi pa bosta na sporedu v petek v Carpiju in v ponedeljek v Frosinoneju. Zmagovalec dvoboja se bo nato za vstop v nogometno elito na »škornju« pomeril z boljšim iz para Benevento – Perugia. Član Frosinoneja je branilec Luka Krajnc, v Carpiju igrajo kar trije Slovenci: raznovrstni branilec Aljaž Struna, krilni nogometaš Enej Jelenič – Primorca sestavljata odlično navezo na desni strani igrišča – in vratar Vid Belec. Bomo videli, ali bo Katanec prižgal zeleno luč Italijanom za nastop Slovencev 5. in 8. junija. V tem primeru bi lahko član Carpija/Frosinoneja proti Malti sodeloval le z navijači na tribuni štadiona v Stožicah.

Selektor gotovo ne bo čakal na razplet prvenstva serie B v Italiji, zato bo za tekmo z Malto vpoklical svežo kri v obrambi. V reprezentanco se bo vrnil Nejc Skubic, eden najboljših desnih bočnih branilcev v turškem prvenstvu, ki bo le dan pred zborom reprezentance na Brdu – Katanec bo zbral jato opoldne v tamkajšnjem hotelu Kokra – igral v finalu turškega pokala. Tekmec njegovega Konyaspora bo vse močnejši Istanbul BB, ki je v tej sezoni premešal razmerje moči na turškem vrhu zelo podobno kot Leipzig v bundesligi. Katanec nam je že pred nekaj tedni razkril, da resno razmišlja tudi o Antoniu Delamei Mlinarju, nekdanjem branilcu Olimpije, ki opozarja nase v ameriškem prvenstvu MLS.

Upoštevaje odsotnost Birse in Kampla bo prišlo do sprememb tudi v zvezni vrsti. V jato se bo vrnil Rajko Rotman, sicer član Istanbula, ki je vnovič zaživel po selitvi v Kayserispor. Kdo ve, morda bo prišel na Gorenjsko še kakšen povratnik ali novinec. Konec tedna bodo igrali prvenstvene tekme še Italijani, Hrvati, Turki, Danci in Američani, lahko pride tudi do – bognedaj – kakšnih poškodb. Naslednjo sredo bodo igrali finale pokala v Turčiji in na Hrvaškem, Nik Omladič pa bo poskušal v četrtek (Wolfsburg) in ponedeljek (Braunschweig) uloviti zadnji vlak za bundesligo.

Bomo videli, ali bo Srečko Katanec pri oblikovanju seznama inovativen v sozvočju s centrom inovativnega podjetništva v središču Ljubljane, ki bo prizorišče današnje konference. Na njegovem seznamu vendarle ne more biti veliko novosti. Ob Janu Oblaku bo na Brdu vadil med vratarji tudi Jan Koprivec, ki je že končal sezono na Cipru, morda tudi Vid Belec. V obrambni vrsti naj bi si konkurirali Bojan Jokić, Miha Mevlja, eden od para Aljaž Struna, Luka Krajnc, v zvezni vrsti Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Nik Omladič, Benjamin Verbič in Miha Zajc, v napadu pa Robert Berić, Roman Bezjak, Josip Iličić, Milivoje Novaković ter v vsaki od igranih linij nemara še kakšen (nov) obraz iz 1. SNL (Širok, Majer, ...).