Katanec: Če zmagamo, bo Ljudski vrt čudovit

Slovenija pred novo »ključno« tekmo nogometnih kvalifikacij za SP. Vprašljiva nastopa Kevina Kampla in Bojana Jokića.

Objavljeno
10. september 2013 12.41
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Nikozija – Kaj lahko opravijo nocoj (20.30) aduti selektorja Srečka Katanca v osrčju Sredozemlja? Po tekmah z Islandijo in Albanijo čaka Slovence že tretja »ključna« tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji prihodnje leto. Kapetan Boštjan Cesar in soigralci držijo na Cipru usodo povsem v svojih rokah.

Norveška – Švica 1, Islandija – Albanija 0, Ciper – Slovenija 2. To bi bil sanjski razplet nocojšnjih tekem za slovenske nogometne reprezentante. Ti so resda pot proti Braziliji 2014 začeli zelo klavrno, toda nogomet, najbolj priljubljen šport na svetu, že vse od svojega formalnega nastanka pred natanko 150 leti piše neverjetne zgodbe, ki si jih ne bi mogla izmisliti niti J. K. Rowling in Agatha Christie. Tudi Slovenci, ki so v prvih petih tekmah ciklusa izgubili kar štirikrat, lahko še upajo na ples po Copacabani. V preostalih treh kolih (Ciper, Norveška, Švica) bi morali bržkone osvojiti vseh devet točk, toda kdo lahko reče, da to ni mogoče? Kot tudi drži obratno: le zakaj ne bi mogla uničiti slovenskih sanj že 123. reprezentanca na svetu, ki se bo nocoj pomerila z motiviranimi Katančevimi fanti?

Prav zanimivo je bilo včeraj spremljati slovenske reprezentante, ko so med opazovanjem lepot Kosa, Rodosa in Samosa razpravljali o prihajajoči tekmi s Ciprom. Prav nič niso bili v oblakih glavni igralci ta čas 45. reprezentance na lestvici FIFA. Dobro se zavedajo, da bi bilo kakršno koli podcenjevanje Ciprčanov morda že usodno. O tem smo govorili z obetavnim zveznim igralcem Bologne Renejem Krhinom, ki bo danes zanesljivo dobil novega partnerja v osrčju zvezne vrste.

»Imate prav, Jasmina Kurtića ne bo z nami, toda zasedbo krasi zares dolga klop. Gotovo bo selektor našel ustrezno zamenjavo tudi zanj. Kaj pričakujem? Verjamem, da nas Ciprčani ne bodo napadli, saj tega enostavno ne počno. Težko bomo našli prostor do vrat v zelo zgoščeni obrambi Cipra, paziti bomo morali na nasprotne napade prek krilnih igralcev,« ciprske ofenzive ne pričakuje Krhin.

Tudi Srečko Katanec je bil po pristanku Adriinega letala v Larnaki zelo sproščen, kot bi verjel, da bo nocoj vse potekalo po načrtu Slovencev. »Kaj naj vam povem? Saj spremljate skupino E bolj podrobno kot mi,« je začel pogovor selektor, nato pa le priznal, da je – ob pripravi svoje reprezentance – proučil tudi Ciprčane. »Morda je kdo dobil napačen vtis o zadnji tekmi Norveške in Cipra. Dejstvo je, da so Norvežani prvič streljali na vrata po podaji iz kota, ko so povedli z 1:0. Ciprčani so bili zelo kompaktni, tudi po zaostanku enega gola njihova igra ni razpadla. V Nikoziji pričakujem podobno tekmo, želim si le, da bi čim prej zabili gol,« je razmišljal Katanec, ki ima nekaj kadrovskih pomislekov. Vprašljiva sta najmanj nastopa Kevina Kampla in Bojana Jokića.

Ne smejo nas uspavati

»Upam, da ne bomo podlegli njihovi nameri. Želijo igrati v svojem ritmu, ki ga 'narekuje' slab obisk tekem in nasploh deluje vse skupaj precej zaspano. Potem te pa presenetijo iz 'drugega plana'. Ne, vsiliti jim moramo svojo igro. Vem, da si bomo priigrali priložnosti in prej ko bomo katero izkoristili, bolje bo za nas,« je sinoči razmišljal Katanec, ki se s Ciprom kot slovenski selektor še ni meril. Zato se prav nič ne zmeni za pozitivno bilanco 4-2-1 v šestih medsebojnih tekmah. »Bolj se ubadam s tem, koga bom poslal v ogenj, čeprav sem se že odločil za udarno enajsterico,« je priznal Ljubljančan, ki je 16. julija srečal abrahama, in dodal: »Vem le to: če bomo dobili še tretjo zaporedno tekmo v kvalifikacijah, bo oktobra veselica v Ljudskem vrtu, ki bo v tem primeru pokal po šivih.«

Katanec je priznal, da razmišlja o spremembi igralnega sistema in nekaterih menjavah. Bomo videli, ali se bo odločil za navezo v zvezni vrsti iz nekdanje reprezentance U21 Krhin-Kampl ali pa bo zaupal položaj ob Krhinu Alešu Mertlju, ki je v tekmi z Albanijo korektno opravil svoj del naloge.