Katanec dal prednost Birsi pred Iličićem

Reprezentanca: Ljubljančan za Švico in Litvo reaktiviral Andraža Kirma in Nejca Pečnika.

Objavljeno
02. oktober 2014 01.41
Srečko Katanec,Ljubljana Slovenija 04.09..2014
 Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Iličić? Kampl? Zahović ml.? Bezjak? Srečko Katanec je ob predstavitvi seznama igralcev, na katere bo računal prihodnji teden v tekmah s Švico in Litvo, odgovarjal na številna vprašanja novinarjev. Logično, Slovenija je začela kvalifikacije za euro 2016 s porazom v Talinu in nima veliko »manevrskega prostora« za morebitne spodrsljaje.

Če odmislimo primer Luka Zahović, ki ni aktualen – resda opazno nadarjeni fant še ne sodi v udaren načrt niti v Mariboru –, je Katanec mnoge presenetil z dejstvom, da na nedeljski zbor v ptujskih termah ni povabil Josipa Iličića, enega najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev.

»'Jojo' ni odpisan, tokrat ga pač ne bo zraven,« je pojasnil Katanec, v nadaljevanju pa izpostavil še eno prvino. »V Talinu sem pogrešal malo več šprintov in drsečih štartov, če se izrazim po nogometno. V reprezentanci bi si želel več 'lačnih' in manj zvezdniških igralcev,« je še dodal, pri čemer – kot vselej – ni govoril o konkretnih imenih.

Selektorjeva poteza je pri nekaterih izzvala začudenje, pri nekaterih celo oster odziv – Iličićev zastopnik je v nekaterih medijih zatrdil, da je 'Jojo' vselej z veliko vnemo prišel na reprezentančni zbor –, kar je na nek način razumljivo. Primer Iličić bo še dvigoval prah, četudi je Katanec pričakoval tak odziv; Iličić ne nazadnje igra za klub, kot je Fiorentina, zaradi atraktivnega sloga igre pa je priljubljen pri mlajših ljubiteljih serie A.

Pri celotni zgodbi ne gre za nekaj povsem novega. V podobno dilemo kot ta čas Katanec je pred leti zašel tudi selektor Matjaž Kek, ki mu je v drugem mandatu na slovenski klopi morda spodletelo tudi zaradi »prisilnega pomlajevanja« moštva. »Jojo« je tedaj kot meteor zablestel v Palermu, njegov učinek v majici z državnim grbom pa je bil skromen (26 tekem, 1 gol), kar je šlo morda v nos – v povezavi z njegovim zvezdniškim statusom v javnosti – marsikateremu izkušenemu reprezentantu.

Pogled na reprezentančni seznam, na katerega so se vrnili Andraž Kirm, Nejc Pečnik, Martin Milec in Željko Filipović, namiguje tudi na to, da se je Katanec v internem dvoboju »Birsa vs. Iličić« odločil za prvega, ki je doslej vendarle zabil več golov in nanizal več konkretnih asistenc za gol kot Iličić. Ker imata »Biki« in »Jojo« podobne pomanjkljivosti v obrambi, sta le stežka na igrišču oba, sedenje na klopi za rezerve pa ne diši ne enemu ne drugemu.