Katanec dobil trimesečni mir za napad na Slovaško

Slovenski nogometaši si z Malto niso dodatno olajšali poti proti svetovnemu prvenstvu, ki bo naslednje leto v Rusiji.

Objavljeno
12. junij 2017 03.52
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana - Sobotna zmaga z Malto je vplivala na vzdušje v slovenski nogometni družini kot baldrijan. Reprezentanca si je zagotovila trimesečni mir, načet po marčevskem gostovanju na Škotskem, strokovni štab pa dovolj dolgo ustvarjalno obdobje, v katerem bi moral narediti vse za optimalno pripravo na september. Deveti mesec bo namreč ponudil ključne izzive za selektorja Srečka Katanca in njegovo ekipo.

Slovenci si z Malto niso dodatno olajšali poti proti svetovnemu prvenstvu, ki bo naslednje leto v Rusiji. Le opravili so pričakovano in se poslovili od soigralca Milivoja Novakovića na džentelmenski način – z zmago in 32. reprezentančnim golom sijajnega napadalca.

Katančeva Slovenija je bila v soboto zvečer veliko boljša od Malte, ob dveh golih si je priigrala najmanj tri dodatne priložnosti za gol, sodnik jo je oškodoval tudi za dve očitni enajstmetrovki. Selektorja zato velja potolažiti: nič zato, morda pa bo Uefin sodniški vrh »uravnotežil« ta primanjkljaj v veliko usodnejših večerih za Slovence. Slednje namreč v (pred)zadnjih štirih kolih čakajo štiri izjemno zahtevne preizkušnje s Slovaško, Litvo, Anglijo in Škotsko.

Avtsajderja bodo torej zamenjali trije favoriti. To pomeni, da bodo morali Slovenci do 1. septembra dodatno dvigniti raven svoje igre na vseh ravneh in imeti filigransko roko pri izbiri kadrovskih, taktičnih in komunikacijskih rešitev. Trenerji Srečko Katanec, Tomaž Kavčič in Aleš Čeh so gotovo dovolj bogato izkušeni, da jih ne bo uspavala navidez lahkotna zmaga v tekmi s 182. reprezentanco Fifine lestvice.

V soboto zvečer je namreč večina slovenskih navijačev nemara prezrla tudi morebitne napake na igrišču in ob njem, tako visoko motivirana je bila Slovenija in zanesljiva njena igra, Malta pa bržčas močno utrujena, saj je le tri dni prej igrala prijateljsko tekmo z Ukrajino.

Trije meseci ločijo Katančevo jato do naslednjega zbora na Gorenjskem, zato se zdi, da je gostovanje v Trnavi oddaljeno bolj kot 2500 km, kolikor loči Ljubljano in Moskvo, ki bo 14. junija gostila prvo tekmo Rusije 2018. Po drugi strani pa je Trnava že »tu«: do tekme s Slovaško bodo opravili Katančevi le dva prava treninga.