Katanec išče udarne sile za zmago v Talinu

Selektor slovenske nogometne reprezentance uigrava taktične različice 4-2-3-1, 4-4-2 in 4-1-4-1.

Objavljeno
05. september 2014 20.54
Srečko Katanec,Ljubljana Slovenija 04.09..2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Lesce – Le še danes dopoldne bo lahko Srečko Katanec preizkusil kaj »novega« in se povsem prepričal, s kom in na kakšen način bo pojutrišnjem (20.45) v Talinu napadel Estonijo. Večjih skrivnosti vendarle ni, prav tako je jasno, da bi bile morebitne tri točke s severa Evrope vredne zlata.

Estonci so se v četrtek zvečer kar dobro upirali Švedom. Če Skandinavci v svojih vrstah ne bi imeli rekorderja Zlatana Ibrahimovića, bi morda Estonci na prijateljski tekmi v Stockholmu iztržili več od poraza z 0:2. Estonski selektor, Šved Magnus Pehrsson, je v generalki za kvalifikacijsko premiero s Slovenijo uigraval sistem igre 4-1-4-1 (Pareiko; Kallaste, Klavan, Morozov, Teniste; Mets; Antonov, Vunk, Lindpere, Zenjov; Anier), v katerem so gostje delovali zelo čvrsto, prek Sergeja Zenjova na desnem krilu in napadalca Henrija Anierja, ki jo je lani v Velenju zagodel že Kavčičevi selekciji U-21, pa so bili tudi zelo nevarni za švedska vrata. Anier je zapravil veliko priložnost za gol v prvem polčasu, rezervist Henrik Ojamaal pa v drugem. Estonci so vseskozi igrali s tremi štoperji, Karol Mets (tudi njega smo lani spremljali ob Velenjskem jezeru, pa tudi Antonova in Pikka) je namreč igral med obrambo in zvezno vrsto.

Tudi statistika – posest žoge (v %) 58:42, streli 12:10, koti 4:7, prekrški 11:13 – potrjuje, da Slovenija v ponedeljek zvečer ne bo imela opravka s kakšnim nogometnim eksotom, pač pa z resno in motivirano reprezentanco.

Kako torej do treh točk, ki bi bile za Slovence v boju za EP 2016 velike kot Triglav? Katančev strokovni štab in igralci, s katerimi se posvetuje selektor, so gotovo dobro proučili Estonce, ki vendarle premorejo tudi številne slabosti, kar sta razkrila oba Ibrahimovićeva gola. »Ibra« je najprej izkoristil slabo postavitev estonskih branilcev pri izvajanju kota, v drugo se je izkazalo, da se desni štoper Igor Morozov ne znajde najbolje ob ostrih predložkih v prazen prostor.

Po videnem na vseh šestih treningih v Kranju in Lescah se zdi, da Srečko Katanec išče udarno kombinacijo za dvoboj v Talinu prek treh različnih modelov igre, in sicer prek sistemov 4-2-3-1 in 4-4-2, med katerima ni bistvene taktične razlike, ter različico 4-1-4-1, v kateri bi angažiral dodatnega igralca v zvezni vrsti.

Težko je oceniti, kdo je v zadnjem tednu najbolj prepričal selektorja in kdo je morda prinesel s seboj največ »plus točk« s prejšnjih akcij. V udarni enajsterici ima zagotovljen položaj, kot je zatrdil Katanec, le Interjev vratar Samir Handanović.

Selektor je v ponedeljek po eni od različic preizkušal Andraža Struno, Boštjana Cesarja, Mirala Samardžića in Miša Brečka v obrambi, Daliborja Stevanovića kot korektorja v zvezni vrsti, pred njim Jasmina Kurtića in Rajka Rotmana, na krilih Kevina Kampla in Josipa Iličića ter v napadu Milivoja Novakovića, torej sistem 4-1-4-1. Možna je tudi različica s Kamplom v zvezni vrsti namesto Rotmana in posledično Birso ali Dejanom Lazarevićem na levem krilu ter Mitjo Vilerjem na levem boku. Ali Kampl in Birsa na krilih. Različic je še več. V modelu igre 4-4-2 je Katanec preizkušal vse naveze med napadalci Novakovićem, Timom Matavžem in Zlatanom Ljubijankićem. Velja izpostaviti, da je deloval Matavž v zadnjih dneh še bolje, kot smo bili vajeni na nekaterih prejšnjih zborih. Očitno mu je koristila selitev v bundesligo, v kateri se je prav tik pred prihodom na Gorenjsko premierno vpisal med strelce.

Toda le malo verjetno je, da bo Slovenija začela tekmo v Talinu z dvema klasičnima napadalcema, četudi bi imel eden izrazite obrambne naloge. Bolj logično se zdi, da bo poskušal Katanec na vsak način zgostiti zvezno vrsto, bodisi z angažiranjem dodatnega vezista (4-1-4-1) bodisi z začasno »prekvalifikacijo« katerega od ofenzivnih adutov (4-2-3-1).

Sistem igre 4-2-3-1 (oziroma 4-4-1-1) je v zadnji fazi delovanja uvajal že Matjaž Kek, tudi Srečko Katanec je nadgrajeval to možnost, zato ni izključeno, da bi Slovenci pritekli na igrišče štadiona Flore v takšni formaciji. V tej postavitvi bi lahko Slovenci začeli tekmo v več možnih kombinacijah, kot so: Struna (Viler), Cesar, Samardžić, Brečko; Kurtić, Rotman (Mertelj); Kampl (Birsa, Lazarević), Birsa (Kampl), Iličić (Birsa); Novaković. To je seveda le vtis opazovalca, Katanec je gotovo že najmanj 90-odstotno prepričan o svoji taktično-kadrovski odločitvi.