Katanec: Jutri bo pravi čas, da prekinemo neuspešen niz

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je podal zadnje informacije pred jutrišnjim dvobojem z Norveško.

Objavljeno
10. oktober 2013 19.40
SRECKO KATANEC
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenska nogometna reprezentanca je danes prispela v Maribor, kjer se bo jutri v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 pomerila z Norveško.

Slovenija, 29. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, in Norveška (39.) sta se doslej srečali šestkrat, kar petkrat so zmagali Skandinavci, enkrat pa sta se tekmeca razšla brez zadetkov.

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je že pred dnevi razkril, da v Ljudskem vrtu poleg Josipa Iličića in Valterja Birse ne bo tudi Bojana Jokića, na današnji novinarski konferenci pa je podal še zadnje informacije:

»Priprave so potekale normalno, želimo tri točke tako kot verjetno tudi Norvežani. Upamo, da bomo zadovoljili domače navijače, verjamem, da bomo zaradi njih imeli dodaten zagon. Jutri nas čaka težka tekma, takšna bo tudi za gledati, ker sta obe reprezentanci izenačeni. Težave nedvomno bodo, a jih moramo preživeti in brez podpore tribun ne bo šlo, tega se zavedamo,« je dejal Katanec, ki začetne postave, kot je to v navadi, ni želel razkriti:

»Postavitev vem, presenečenj tako ali tako ne more biti, ampak je ne povem, še nikoli je nisem dan pred tekmo. Danes jo fantje že vedo, imamo še en trening, pa jutri še enega. Motivacije nam ne manjka, zmagali smo tri tekme zaporedoma. Spoštujemo Norveško, ni slučaj, da je po statistiki še nismo premagali, želimo prekiniti ta niz in upam, da bo jutri pravi čas za to.«

Katanec: Norvežani v obrambi niso najhitrejši

Slovenski selektor je nato spregovoril o ključu do premierne zmage nad Norvežani: »Pred nami je 90 minut igre, seveda bomo agresivni, če bo treba, bistvo pa je, da ekipa deluje kompaktno, da igra po zakonitostih, da držimo red v obeh fazah in v nobenem trenutku ne smemo biti razvlečeni po terenu, tega moderni nogomet ne dopušča. Norvežani so nevarni na drugo žogo, tu so izredno dobri, ne smemo ostati v 16 metrih, če to naredimo, bo narobe,« je povedal Katanec in podal oceno norveške reprezentance:

»Norvežani imajo prav tako slabosti, zadaj niso rožice in niso najhitrejši, vsaka ekipa ima svoje težave. Imajo igralce, ki niso tehnični, da bi igrali za Barcelono ali koga drugega. Vem, da bodo moji fantje vedeli, kaj morajo storiti, morajo znati brati igro, morda nam pripravljajo Norvežani kakšno presenečenje. Kdo bo igral in kaj, tega pa ne vem, morda nas bodo napadli, na to moramo biti pripravljeni.«

Ne bodo še iskali zamenjave za Jokića

Srečko Katanec je pred zbranimi novinarji povedal, da za torkovo tekmo s Švico še ne bo iskal zamenjave za poškodovanega branilca Bojana Jokića, saj želi najprej počakati na izvide ultrazvoka:

»To je zmeraj proces, da nas bo šlo 23 v Švico, samo zato nekoga drugega ne bom klical. Moram se prepričati o njegovi kakovosti, preden kandidat dobi klic. Če želi igrati za reprezentanco, mora igrati tudi v klubu. Jutri bomo po magnetni resonanci glede Jokića vedeli več, saj ultrazvok ne pokaže vsega,« je zaključil Katanec.

V skupini E po osmih tekmah vodi Švica z 18 točkami, sledijo Islandija s 13, Slovenija z 12, Norveška z 11, Albanija z desetimi in Ciper s štirimi točkami.