Katanec: Na umetni travi je drugače igrati, a to ni izgovor

Slovenska nogometna reprezentanca je danes v Vilni že opravila trening pred jutrišnjo tekmo Litvo.

Objavljeno
11. oktober 2014 21.01
Srečko Katanec, selektor nogometne reprezentance, 6.10.2014, Kidričevo
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vilna - Slovenska nogometna reprezentanca je danes že prispela v Vilno, kjer jo jutri čaka tretji kvalifikacijski obračun za evropsko prvenstvo 2016. Varovanci Srečka Katanca so že opravili zadnji trening pred jutrišnjo tekmo in se na štadionu LFF privajali na umetno travo, ki je precej neobičajna za to raven tekmovanja.

Toda slovenski selektor v tem ni dovolil iskati izgovorov. »To v tem trenutku ni pomembno. Če dovolijo igrati na takšni površini, moramo tudi mi. Če se bodo fantje znašli na njej, ali ne, bomo videli. Če pa kdo pravi, da ni drugače igrati na umetni travi ... Precej drugače je. Ampak igrali bomo in to je to,« je menil Katanec.

Napadalec Milivoje Novaković, ki je odločil tekmo proti Švici v četrtek, je bil bolj konkreten: »Mislim, da je to prednost za domače igralce, saj več vadijo na tem igrišču kot mi. Ampak pravim, mi moramo biti pravi, zavedati se moramo pomembnosti tekme in vedeti, kaj nam ta prinaša. Pomembna je za nadaljnje kvalifikacij.« Kot je še dodal, bodo morali imeti proti Litvovcem veliko boljši pristop kot denimo proti Estoncem. Slednji so sicer na zadnji tekmi klonili proti baltskim sosedom.

»Več si moramo upati, prevzeti vlogo favorita. Bo trda in težka tekma. Tekmeca ne bomo podcenjevali, saj ima tri točke več od nas. Od nas je vse odvisno. Vsi se zavedamo tega, v tekmo moramo iti stoodstotno, na koncu pa bomo videli rezultat,« je pred zadnjim treningom povedal Novaković.

Katanec je izpostavil, da največjo nevarnost pri Litvi predstavlja Arvydas Novikovas, konkretneje pa slabosti njihove igre ni pojasnjeval. »Zame je pomembno, da se mi obnašamo tako, kot se moramo. Vemo, kaj jih odlikuje, kakšni so. Moramo biti borbeni, kompaktni in si želeti zmago, ker brez tega ni nič,« je selektor povedal na novinarski konferenci.

Je pa Katanec našel nekaj vzporednic med estonsko in litovsko reprezentanco. »So kompaktni, borbeni. Imajo šest točk, tudi oni si bodo želeli zmagati. Tekma bo težka. Zdaj so Litovci navdušeni. Ne glede na to, s kom so igrali (s San Marinom in Estonijo), imajo šest točk in to šteje. Spoštujem Litvo in fantje vedo, kaj jih čaka.«