Katanec ne želi ponovitve prizora s tekme proti BiH

Slovenska nogometna reprezentanca nad Albanijo brez Dedića, v napadu Novaković, Ljubijankić, Matavž in Bezjak.

Objavljeno
31. avgust 2013 12.43
Ljubljana 16.01.2013 - Srecko Katanec.foto:Blaz Samec/DELO
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Če je avgust zaznamoval Maribor, bo začetek septembra pripadel slovenski nogometni reprezentanci. Srečko Katanec in njegovih 24 izbrancev za tekmi z Albanijo (6. 9.) in Ciprom (10. 9.) vse od junijske zmage na Islandiji verjamejo v čudežni zaključek kvalifikacij za Brazilijo 2014. Selektor bo zbral fante v ponedeljek opoldne na Brdu.

Le devet točk iz tekem z Albanci, Ciprčani in Norvežani ohranja med živimi Katančevo reprezentanco, ki bi nato v zadnjem kolu kvalifikacij lovila senzacijo v Švici. Tudi selektor se zaveda položaja, v katerem bi že po prvem remiju usmeril misli na EP 2016 v Franciji.

»Vsi v skupini E vemo, da 'moramo' do konca le še zmagovati, tudi mi in Albanci. V nasprotnem primeru tudi drugo mesto ne bo dovolj za dodatne kvalifikacije za SP. Že zaradi tega bo stožiška tekma privlačna,« je prepričan Katanec, ki je včeraj razgrnil seznam adutov, na katere bo računal od ponedeljka naprej na Gorenjskem in v petek zvečer (20.30) v Ljubljani. Selektor je še enkrat pozval navijače na štadion, saj je brez glasne podpore (»in kritike po koncu tekme, če nam ne bo šlo«) težje zlomiti odpor tekmeca in še koga ob igrišču.

»Če si česa ne želim, ne želim ponovitve tekme proti BiH, ko smo se počutili, kot da bi igrali v gosteh. Že pol takšnega vzdušja, kot ga je deležen Maribor na tekmah v Evropi, bi nam pomagalo do zmage. Tudi zaradi tega se ti občasno primeri kakšen čuden dogodek, pri čemer je bilo podobno v vsem ciklusu še v času predhodnika Stojanovića. Naj nas ljudje podprejo in nato nagradijo ali izžvižgajo šele po koncu tekme. Fantje jih gotovo ne bodo razočarali, saj naposled spet verjamejo, da v teh kvalifikacijah še niso izgubili možnosti za senzacijo,« je zatrdil 50-letni Ljubljančan.

Ali bodo Slovenci podobno odločni tudi na igrišču, bo seveda pokazal čas. V primerjavi s prijateljsko tekmo v Turkuju na seznamu ni Zlatka Dedića (»Tokrat bomo igrali drugače, na vse možne načine bomo iskali le zmago.«), na njem je ostal – kljub kritikam medijev v zadnjih mesecih – branilec Dejan Kelhar. »Že zadnjič, ko so bile aktualne Olimpijine obtožbe, sem želel reči, da z vsemi pljuči diham in živim za reprezentanco in želim v njej vse najboljše slovenske nogometaše. Na seznamu so najboljši v tem trenutku,« je zatrdil Katanec, ki je v zadnjih tednih spremljal tudi Daliborja Stevanovića, Gorana Šukala, Matijo Škarabota, Kristijana Ipšo in še druge člane »razširjenega« seznama.

Pogled na tokratno kadrovsko kombinatoriko je logičen – selektor bo lahko na treningih uprizoril tudi pravo tekmo dveh enajsteric, če upoštevamo, da se bo eni ekipi pridružil – kot doslej – Katančev pomočnik Aleš Čeh. Veliko število vpoklicanih branilcev (9) opozarja na dejstvo, da levi bočni branilec Bojan Jokić, ki ga je na Finskem izdala stegenska mišica, morda ne bo nared za bitko z Albanci.

Katančev seznam za tekmi z Albanijo in Ciprom, vratarji (3): Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Benfica), Jasmin Handanović (Maribor); branilci (9): Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko, Dominic Maroh (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Hapoel), Bojan Jokić (Villarreal), Dejan Kelhar (Qabala), Andraž Struna (Giannina), Martin Milec (Maribor); zvezni igralci (8): Valter Birsa (Milan), Željko Filipović, Aleš Mertelj (Maribor), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Salzburg), Andraž Kirm (Groningen), Rene Krhin (Bologna), Jasmin Kurtić (Sassuolo); napadalci (4): Roman Bezjak (Ludogorec), Zlatan Ljubijankić, Milivoje Novaković (Omiya), Tim Matavž (PSV).