Katanec: Norveška je favorit, toda nekoč smo jo že nadigrali

V ključni del boja za nogometno svetovno prvenstvo gre slovenska reprezentanca brez Valterja Birse in Josipa Iličića.

Objavljeno
04. oktober 2013 23.24
Srečko Katanec,Ljubljana Slovenija 04.10.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – »Vse je enako kot pred septembrsko akcijo – spet sem poklical ista imena, spet bo šlo v vsaki tekmi za biti ali ne biti in spet za nas igra le šest točk. Tako v petek z Norveško kot nato v torek v Bernu,« pred ponedeljkovim zborom reprezentance na Gorenjskem priznava Srečko Katanec: »V septembrskih člankih lahko popravite le datume.«

Kmalu bomo videli, kako dober znak je Katančeva sproščenost. Navidezno mirnost bo kmalu zamenjala pozitivna tekmovalna trema, od ponedeljka naprej bo šlo v hotelu Kokra in na štadionu Triglava povsem zares. Podpora slovenski nogometni reprezentanci nikdar ni bila samoumevna, vendarle je treba za uro in pol užitka ali trpljenja ob igrišču kupiti vstopnico. Da to še kako drži, je pokazal prav začetek kvalifikacijskega ciklusa za Brazilijo. V zadnjih mesecih, posebej pa po septembrskih zmagah z Albanijo in Ciprom, se spet govori o Copacabani in domovini Peleja ter Garinche, različne možnosti za preboj Katančeve Slovenije v Rio de Janeiro pa so začeli preračunavati tudi »matematiki«, ki jih prej to ni zanimalo.

Vse več jih nestrpno pričakuje petkov večer v Ljudskem vrtu (20.45) ter nato še torkovo gostovanje v Bernu (20.00), ko bi morala Slovenija osvojiti najmanj štiri točke, bržkone pa vse tri, hkrati pa upati, da bo spodrsnilo še Islandcem (doma s Ciprom ali nato v Oslu) in denimo Bolgarom, ki igrajo še s Čehi in Armenci. Toda, vse to so le kalkulacije in načrti, na katere Slovenci nimajo velikega vpliva. Njihove misli zaseda le prva preizkušnja, torej tekma z Norveško, ki bi bila v primeru razpleta s tremi osvojenimi točkami najboljša priprava za poznejšo tekmo s Švico.

»Prav zato naše misli zaseda le petkov večer. Od ponedeljka ob 12.30, ko se bomo zbrali na Brdu pri Kranju, do tekme v Mariboru bomo delali le na izboljšavah v naši igri in čim boljši pripravljenosti reprezentantov. Logično, fantje bodo že dobili informacije o značilnostih Norvežanov, kaj več pa ne. Da so zamenjali selektorja, mi ne pomeni veliko. To je njihova stvar,« o prvem tekmecu v oktobrskem paketu razmišlja Katanec. Nekoč se je že meril z Norvežani, ki jih še ni premagal. »To drži. Toda spomnite se tiste uvodne tekme za Bežigradom. Tedaj smo jih dobro nadigrali, a iz dveh čudnih strelov izgubili tekmo z 1:2,« se selektor ne boji slabe statistike Slovenije v tekmah s severnoevropskimi reprezentancami. »To pomeni le, da je Norveška statistični favorit.«


Katanec je ob tem potrdil, kar je bilo znano že nekaj dni: da bodo šli kapetan Boštjan Cesar in druščina nad Norvežane in Švicarje brez pomoči adutov, ki v nogah premoreta morda največ dinamita – Valterja Birse in Josipa Iličića. »Biki«, ki se je v zadnjih tekmah Milana uveljavil v moštvu kluba s slovitim imenom, se bo osredotočil na zdravljenje stegenske mišice na levi nogi, »Jojo«, ki se je počasi začel vračati v moštvo Fiorentine, pa očitno še ni nared za hude bitke, ki čakajo Slovence v naslednjih desetih dneh. Na seznamu Katančevih adutov v »operaciji misija nemogoče« ni novih imen v primerjavi s septembrsko akcijo, le povratnik Dejan Lazarević.