Katanec priznal, da je bila Švica boljša

Odmevi po tekmi s Švico: Ko je bilo najtežje, je Slovenijo reševal vratar Samir Handanović.

Objavljeno
10. oktober 2014 08.15
FBL-EURO-2016-SLO-SUI
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – »Zmagi se ne gleda v zobe,« je po sinočnji tekmi vidno odleglo slovenskemu selektorju Srečku Katancu. Dvoboj se je razpletel v skladu z njegovim imenom, saj je tudi Katanec priznal, da so bili Švicarji boljši tekmeci.

»Zadovoljni smo s tremi točkami, čestitam igralcem. Nismo nadomestili poraza v Estoniji. Tri točke so super. Vedeli smo, da je Švica kakovostnejša, kar je pokazala skozi celo tekmo. Za zmago bi potrebovali tudi kanček športne sreče. Imeli smo zelo kakovostnega vratarja. Ko je bilo najtežje, reševal nas je Handanović. Najpomembnejše je bilo, da smo bili bojeviti,« je začel oceno dvoboja Srečko Katanec in v nadaljevanju razgrnil del taktičnih načrtov: »Z menjavami smo tekmecem povzročili težave. Na nek način sem želel presenetiti Švicarje. Včasih mi pri tem spodrsne. Nekaj sreče smo imeli že v prvem polčasu. Po dvajsetih minutah sem videl, da nam ne gre, zato sem si želel menjati sistem igre in igralce. Da si potem ne bi očital, zakaj nisem ukrepal, ko bi še lahko. Toda to bi bilo tudi nespoštljivo. Zato sem tvegal in upal, da ne bomo prejeli gola. Vedeti je treba, da je treba igro prilagajati svojim sposobnostim in kakovosti tekmecev. Švicarji so boljši, to je bilo očitno, ampak tudi mi znamo biti boljši. To si želimo biti in lahko smo boljši,« je bil iskriv Katanec, nakar je usmeril pogled proti nedeljski tekmi v Litvi.

»Želim si boljšo igro, ampak pomembno bo, kako se bomo osvežili. To je nek nov trenutek za nas. Kvalifiakcije so takšne, da so v prednosti igralci z odlično telesno pripravljenostjo. V tem mi ne moremo veliko storiti. Težava je za igralce, ki so slabše pripravljeni.«

Selektor Švice Vladimir Petković je bil presenetljivo umirjen, dogodki na igrišču ga več kot očitno niso pretresli: »Videli ste, izid ne odrašča realnega stanja na igrišču. Če ne zabiješ gola, ne moreš zmagati,« se je Petkovićeva ugotovitev skladala s podobo na igrišču.

Zatem se je Sarajevčan dotaknil še igre: »Izid je negativen. Z igro pa sem bil zadovoljen, a v njej je bilo premalo odločnosti. Podaje bi morale priti tja, kamor so bile namenjene, če ne, pride do naključij. Kot je bila enajstmetrovka. Naš cilj je bila zmaga. Naivni nismo bili, če že, smo bili to v dvobojih. Če je kdo povzročal nevarnosti, je bil to Dejan Lazarević,« je zaokrožil Petković.