Katanec proti Norveški brez Birse in Iličića

Selektor slovenske nogometne reprzeentance Srečko Katanec je objavil seznam za tekmi z Norveško in Švico.

Objavljeno
04. oktober 2013 15.20
Trening slovenske nogometne reprezentance pred tekmo z Albanijo v Ljubljani, 4. septembra 2013
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovensko nogometno reprezentanco čakata novi dve pomembni preizkušnji v lovu na uvrstitev na svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji. Na zadnjih dveh tekmah rednega dela kvalifikacij ekipo Srečka Katanca čakata še Norveška in Švica, na njih pa mora Slovenija zagotoviti maksimalni izkupiček, če se želi kot druga v skupini uvrstiti v dodatne kvalifikacije.

Že je jasno, da Katanec na teh tekmah ne bo mogel računati na Valterja Birso in Josipa Iličića. Birsa se je v dresu Milana pred dnevi poškodoval na ogrevanju pred tekmo lige prvakov z Ajaxom, Iličić pa je imel v Fiorentini težave z gležnjem.

Katanec tokrat v moštvo ni vključil Dominica Maroha in Željka Filipovića, ki sta bila v reprezentanci na tekmah proti Albaniji in Cipru, znova pa povabil Dejana Lazarevića in Nejca Pečnika.

»Vem, da se ponavljam, a naš cilj je osvojiti šest točk. Ve se, v kakšnem položaju smo in kaj moramo narediti. Točka nam ne prinaša ničesar, moramo zmagati. Upam, da bodo fantje, ki so na seznamu, na zbor prišli zdravi,« je uvodoma poudaril selektor Katanec, o petkovih tekmecih Norvežanih pa dodal: »Igralsko niso močnejši od nas, so pa delavni, v čemer jim bomo morali biti enakovredni. Če jim bomo parirali še v fiziki in pristopu, potem me ne skrbi, saj tehnično niso nič boljši od nas. Tudi oni imajo težave, počasni so v obrambi, nimajo niti ekstremno dobrih tehničarjev. Gledano z vidika dosedanjih medsebojnih obračunov (6 tekem, 5 zmag Norveške, 1 remi) so oni nesporni favoriti. Rezultati povedo, da nam njihova igra pač ne usteza. To je resnica. A zakaj ne bi skušali statistike vsaj malo popraviti v našo korist? Za tekmečeve igralce bo menjava selektorja nova motivacija, če so pravi, se bodo želeli dokazovati novemu trenerju, ki bo verjetno prinesel nove ideje, poglede, vizijo. Vemo sicer, kako igrajo. Ni jih lepo gledati, je pa proti njim težko nastopati.«

Reprezentanca se bo zbrala v ponedeljek na Brdu pri Kranju. Tekma z Norveško je na sporedu v petek, 11. oktobra, v Mariboru (20.45), proti Švici pa bodo Slovenci igrali 15. oktobra v Bernu (20.30).

Seznam reprezentantov za tekmi z Norveško in Švico:

Vratarji:

Samir Handanović (Inter), Jasmin Handanović (Maribor), Jan Oblak (Benfica);

Branilci:

Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Hapoel Tel Aviv), Bojan Jokić (Villarreal), Dejan Kelhar (Qabala), Martin Milec (Maribor), Andraž Struna (Giannina);

Vezisti:

Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), Andraž Kirm (Groningen), Rene Krhin (Bologna), Jasmin Kurtić (Sassuolo), Aleš Mertelj (Maribor), Dejan Lazarević (Chievo)

Napadalci:

Roman Bezjak (Ludogorec Razgrad), Zlatan Ljubijankić (Omiya Ardija), Tim Matavž (PSV Eindhoven), Milivoje Novaković (Omiya Ardija), Nejc Pečnik (Crvena Zvezda).