Katanec tudi v Tallinnu ne sprejme vloge favorita

Nocoj (20.45) slovenska premiera v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji. Estonija trdoživ, toda premagljiv tekmec.

Objavljeno
08. september 2014 13.07
Srečko Katanec,trening slovenske nogometne reprezentance,Ljubljana Slovenija 27.05.2014
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Tallinn – Zdi se, da so slovenski nogometaši upoštevali priporočilo Srečka Katanca po junijskih porazih v Južni Ameriki. Selektorjevi aduti delujejo pripravljeni kot že dolgo ne, večini pripadajo glavne vloge v klubih, po pristanku v Estoniji delujejo izjemno motivirano. Drevišnji večer bo razkril, ali bo to dovolj za uspešen začetek kvalifikacij za EP 2016.

Četudi bi želeli, bi le stežka našli kakšno zares oteževalno okoliščino za uspeh slovenske nogometne reprezentance pred nocojšnjo kvalifikacijsko premiero z Estonijo. Slovenci so končali priprave na Gorenjskem »brez praske«, selektor bo imel drevi na voljo vse razpoložljive sile. Po euru 2012 in mundialu 2014 brez slovenske udeležbe so fantje opazno lačni zmag in željni podviga, številni med njimi bi z veseljem končali uspešno reprezentančno kariero z nastopom v Parizu, Lyonu, Marseillu, Nici, ... Ob tem Slovenija še ni premogla tako velikega števila fantov z vidnimi vlogami v močnih klubih. Še več, tokratno gostovanje sodi med najmanj naporne: letališče je oddaljeno 4 km od hotela, štadion leži 10 minut vožnje stran, peš je dosegljivo celo staro mestno jedro. In nenazadnje, reprezentančni zdravnik dr. Matjaž Vogrin je le potrkal na les ob omembi, da začuda nihče ni potožil zaradi bolečine v kakšni mišici ali sklepu.

Toda, kot bi svetovali tukajšnji prebivalci: ne prodajaj medvedje kože, dokler ne ujameš medveda. »Pot do morebitnega eura je dolga deset tekem, res pa drži, da smo tokrat v posebnem položaju in je prva tekma še pomembnejša kot običajno. Letos imamo namreč zahteven razpored tekem,« je ocenil Srečko Katanec, ki morda deluje malenkost bolj napeto kot v prejšnjem ciklusu, skoraj tako kot v letih 1998-2002, kar je verjetno dober znak. Ljubljančan se zaveda, da bi s tremi točkami na računu sproščeno krenil v jesenski paket tekem s Švico v Ljudskem vrtu, Litvo v Vilniusu in Anglijo na Wembleyju.

Katanec je že v soboto zvečer zaupal, da nima več dilem okrog imen fantov, ki jih bo ob 21.45 po lokalnem času poslal nad Estonce. Prav tako je bilo v Lescah in Kranju možno videti, da bo slovenska igra odslej še bolj temeljila na granitni obrambi – tak je seveda načrt –, potrpežljivi gradnji akcij in vztrajnemu iskanju lukenj v tekmečevi zadnji vrsti. »Bodite brez skrbi, da bodo Kampl, Birsa ali Iličić slejkoprej zrežirali uporabno akcijo. Ne hitite, ne napadajte brezglavo in vseskozi ohranjajte svoje položaje,« je selektor večkrat svetoval svojim izbrancem med vadbo na Gorenjskem. Tudi nocoj naj bi Slovenci odločno, toda hkrati modro napadli gostitelje, ki so na papirju slabši, toda papir v nogometu prenese celo več kot običajno.

»Ne podcenjujemo Estonije, saj smo se ob ogledu njenih tekem prepričali, da gre za dobro reprezentanco, ki na igrišču goji čvrst in agresiven slog, tudi Estonci pa želijo na euro, verjemite. Pričakujem težko nalogo, ki je v zadnjih letih nista opravila niti Nizozemska in Srbija. Nikar ne mislite, da je Slovenija favorit,« svari Ljubljančan in napoveduje, da bo glavna bitka v estonsko-slovenski nogometni vojni potekala na sredini igrišča. Zato bo angažiral dodatnega zveznega igralca, v tej vlogi (4-1-4-1, tik pred štoperjema) pa je uigraval predvsem Daliborja Stevanovića. Navijače seveda zanima, ali lahko Slovenija konča prvo »kolo« pred Anglijo in Švico, zahtevnejše nogometne poznavalce pa odgovori na mini vprašanja, kot sta: Bosta Jasmin Kurtić in Rajko Rotman uspešno zapirala prostor ob »izletih« Kampla in Birse v kazenski prostor? Bo Katancu uspelo nadomestiti izpad dolgoletne naveze Jokić-Kirm na levi strani igrišča? Večja neznanka ostaja le kadrovska dilema z desnega krila, po videnem sodeč pa Katanec bolj kot Josipu Iličiću zaupa Valterju Birsi, četudi bosta najverjetneje oba dočakala svojo priložnost.

Približno ob 22.35 bo prodajal medvedjo kožo, kdor bo storil manj napak. Upoštevaje napovedi iz obeh taborov naj nocoj ne bi gledali vsesplošne ofenzive, odločilen bi bil lahko že prvi doseženi gol.