Katanec vpoklical tudi osmerico iz SNL

Manjkajo poškodovani Kampl in kartonirani Cesar, Birsa in Samardžić, novinci so Balkovec, Blažič, Palčič in Mitrović.

Objavljeno
25. maj 2017 14.30
mfe katanec
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenski nogometni selektor Srečko Katanec je na današnjem druženju s sedmo silo razkril karte pred šestim dvobojem kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2018 proti Malti. Na seznamu je 27 imen, med katerimi je tudi nekaj novincev, predvsem v obrambi, tudi zaradi poškodb in še trajajočih klubskih obveznosti. Katanec je izbral tudi osmerico igralcev iz slovenskega prvoligaškega tekmovanja - štiri iz Domžal, dva iz prvaka Maribora, po enega pa iz Gorice in Olimpije.

Pogrešati je Kevina Kampla, ki ima zdravstvene težave, in zaradi kartonov kaznovane Boštjana Cesarja, Valterja Birso in Mirala Samardžića. V kader se vračata »Turka«, Konyasporjev branilec Nejc Skubic in Kayserisporjev zvezni igralec Rajko Rotman, štiri nove obraze pa je selektor našel v slovenski ligi. Vsi štirje so branilci, Jure Balkovec in Miha Blažič dosedanja člana Domžal, Matej Palčič Maribora in Nemanja Mitrović Olimpije. »Ta ciklus je posvečen izključno Malti, ki jo bo potrebno premagati,« ne slepomiši Katanec.

»Na seznamu je veliko igralcev, ker je položaj poseben. Carpi in Frosinone se še borita v Italiji, nekateri imajo še finale slovenskega pokala, tako da se lahko še marsikaj pripeti, tudi poškodbe, a upam, da se ne bo. Vemo, kaj nas čaka, kristalno jasno je tudi, da moramo zmagati. Upam, da bodo igralci prišli dobro pripravljeni. Proti Malti bodo morali biti dinamični, igrivi, preigravati 'ena na ena' in čimprej zabiti gol,« pred zborom, ki bo prvi junijski dan, napoveduje Katanec.

In dodaja: »Zakaj veliko branilcev? Ker še ne vemo, kaj se bo dogajalo s Carpijem in Frosinonejem. Če gre denimo Carpi v finale kvalifikacij za serie A, potem Aljaža Strune na zbor ne bo, podobno velja za Vida Belca, zato so na seznamu štirje čuvaji mreže. Kluba se borita za mesto med italijansko elito, ne morem jima kar vzeti branilca in vratarja. Za nameček nekateri vpoklicani niso v najboljšem stanju.« 

Slovenska reprezentanca ob vstopu v drugo polovico kvalifikacijskega ciklusa zaseda tretje mesto v svoji skupini z osmimi osvojenimi točkami, pred njo sta Anglija s trinajstimi in Slovaška z devetimi, zadnjeuvrščena Malta, ki bo v Stožicah gostovala 10. junija, pa je trenutno še praznih rok. Zasedbi sta si doslej nasproti stali petkrat, enkrat - pred debelima dvema desetletjema - sta se v prijateljskem dvoboju razšli brez golov, v preostalih štirih poskusih so vselej zmagali Slovenci, nazadnje lanskega novembra na gostovanju z 1:0 z zadetkom Benjamina Verbiča.

KATANČEV SEZNAM ZA MALTO

Vratarji (4): Jan Oblak (Atletico Madrid/Špa), Vid Belec (Carpi/Ita), Jan Koprivec (Anorthosis/Cip), Gregor Sorčan (Gorica).

Branilci (12): Bojan Jokić (Ufa/Rus), Aljaž Struna (Palermo/Ita), Nejc Skubic (Konyaspor/Tur), Miha Mevlja (Rostov/Rus), Luka Krajnc (Frosinone/Ita), Gregor Sikošek (Brøndby/Dan), Antonio Delamea Mlinar (New England/ZDA), Matej Palčič (Maribor), Nemanja Mitrović (Olimpija), Jure Balkovec, Matija Širok, Miha Blažič (vsi Domžale).

Zvezni igralci (7): Jasmin Kurtić (Atalanta/Ita), Rene Krhin (Granada/Špa), Benjamin Verbič (København/Dan), Nik Omladič (Braunschweig/Nem), Miha Zajc (Empoli/Ita), Rajko Rotman (Kayserispor/Tur), Žan Majer (Domžale).

Napadalci (4): Josip Iličić (Fiorentina/Ita), Robert Berić (St. Etienne/Fra), Roman Bezjak (Rijeka/Hrv), Milivoje Novaković (Maribor).