Katanec z Iličićem kot Ancelotti

Zvezdnik Fiorentine Josip Iličić je ključni mož v igri Slovenije.

Objavljeno
14. november 2015 01.23
SOCCER-EURO/
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Lvov – Kako bo Srečko Katanec napadel Ukrajino in s kom v glavni vlogi? Sodeč po videnem naj bi slovenski selektor tudi nocoj igral podobno kot v Švici, torej z okrepljeno zvezno vrsto in s tako imenovanim lažnim napadalcem ob Milivoju Novakoviću – to naj bi bil vnovič Josip Iličić.

»Večer, ki se približuje, bi nas lahko spremljal vse življenje. Čez 20 ali 30 let si res ne bi rad očital, da v boju za evropsko prvenstvo z Ukrajino nisem storil vsega, kar bi lahko. Podobno razmišljajo tudi soigralci. Ne sme se nam ponoviti razplet tekme v Švici, to je zelo pomembno. Ves teden smo razmišljali o sobotni in torkovi tekmi, zavedamo se posebnosti izziva, kakršnega prinašajo dodatne kvalifikacije za euro,« si je dan pred največjo tekmo v karieri zaželel Josip Iličić.

Prav »Jojo« je bil v Švici eno od prijetnih presenečenj tekme, v kateri so Slovenci že držali v šahu gostitelje, v nogah je imel tudi priložnost za mat, toda namesto gola za 3:0 je nato prišlo do »čudeža v Baslu«, po katerem se je neposredno uvrstila na euro 2016 Švica, ne Slovenija. Katanec nam je v minulih dneh večkrat izpostavil gostovanje v Baslu in tedanjo igro Slovenije, podobno je ponovil tudi včeraj, in prav nič ne bi bilo presenetljivo, če bi se nocoj odločil za enako taktiko.

Vlogo »lažnega« ali »improviziranega« napadalca v modelu igre 4-3-1-2 oziroma 4-4-2 z rombom v zvezni vrsti je dobro razčlenil trener Carlo Ancelotti na klopi Reggiane, Parme in Juventusa, torej veliko pred šampionskimi sezonami v Milanu, Chelseaju, PSG in Realu. »Ta 'lažni' napadalec mora čim manj pogosto prihajati po žogo v zvezno vrsto v napadalnem obdobju igre, saj mora varčevati moč za igro v obrambi, v kateri mora nenehno zapirati dostop do zveznega igralca, ki naj bi naslednji dobil žogo. Od lažnega napadalca namreč pričakujemo več šprintov v obrambnih nalogah. V napadu pa mora delovati kot napadalec, ki pa je seveda gibljivejši od klasične 'špice',« je ocenil Ancelotti.

Tudi Josip Iličić se še kako dobro zaveda svojih nalog in velike odgovornosti pred pomembnim večerom. »Prvo nalogo smo opravili že uvodni dan priprav, ko smo se najgloblje v sebi odločili, kaj nam pomeni dvoboj z Ukrajino. Vsi si želimo na evropsko prvenstvo, zato smo iz dneva v dan stopnjevali svojo formo in uigranost na treningih, Ukrajince pa smo tako ali tako proučevali že prej, še pred zborom,« je Kranjčan razkril, da je selektor Srečko Katanec razdelil naloge fantom kmalu po koncu oktobrske akcije z Litvo in San Marinom.

»Veliko smo delali, veliko smo se pogovarjali od prvega dne zbora na Brdu. Morda bo odločilna že prva tekma, kdo ve, morda druga. Ključno bo, da bomo pred glasnimi navijači v Lvovu ostali kompaktni, torej da bodo naše linije čvrste in strnjene. Na igrišče bomo pritekli z geslom vsi za enega in eden za vse. Onemogočiti moramo že začetno gradnjo njihovih napadov, kakšen gol pa bomo poskušali zabiti tudi sami,« je napovedal zvezdnik Fiorentine, ki v Firencah doživlja drugo nogometno pomlad.

Še pozimi je bil tik pred menjavo kluba, sprt z navijači in v nemilosti italijanskih medijev, danes si isti navijači in novinarji na »škornju« ne predstavljajo igre vijoličastih iz Toskane brez Josipa Iličića na igrišču. »Tedaj sem se zavedel svojih napak, spremenil sem se in postal sem boljši v različnih pogledih. Hkrati pa se zavedam svojih odlik na igrišču, zato sem sproščen, v igri pa neizmerno uživam,« je razkril 27-letnik, ki je v 32 tekmah za Slovenijo zabil dva gola, in dodal: »Nenehno želim napredovati in morebitna uvrstitev na euro 2016 bi bila naslednja velika stopnica navzgor v moji karieri.«