Kazenski prostor v Torinu meri najmanj 17 metrov ...

Največji italijanski derbi zadnjih let spet pripadel Juventusu, do zmage v izdihljajih tekme in prek dveh enajstmetrovk.

Objavljeno
06. oktober 2014 02.48
J. S., šport
J. S., šport
Torino – Juventus in Roma sta v zadnjih dveh letih tako močno v ospredju italijanskega nogometa, da so nekateri njun sinočnji derbi že označili za odločilnega v boju za naslov prvaka v sezoni 2014/15. Če se po »jutru« »dan«pozna, potem si je Juventus že priboril ključno prednost.

O tem, kdo je bil boljši in kdo si je bolj zaslužil zmago, je možno vselej polemizirati, splošna sinočnja ocena pa je bila, da bi bil remi »najbolj pravičen«, karkoli že to pomeni. V ospredju večera je bil tako ali tako slabi sodnik Gianluca Rocchi, ki je trikrat pokazal na izvajanje enajstmetrovke, za prav nobeno pa ne bi mogli trditi, da je bila čista kot solza. Ob tem je gostujoči vratar Skorupski prejel zadnji gol za končnih 3:2 zakrit z enim od Juventusovih nogometašev, ki se je nahajal v globokem ofsajdu ...

»Prava škoda je, ko izgubiš po takšni predstavi in srčni igri. V Torino smo prišli igrat nogomet v svojem slogu, toda saj ste sami videli, koliko možnosti smo imeli za to. Leta in leta se nam v tekmah z Juventusom dogajajo eni in isti dogodki. Ne vem, ali so nas nocoj premagali sodniki, lahko rečem le to, da nas Juventus gotovo ni premagal,« je bil po porazu besen Francesco Totti, strelec izenačujočega gola za Romo na 1:1, s katerim je končal 832-minutno trdnost Juventusove obrambe. »Seveda smo jezni, toda hkrati vemo, da smo vrhunska ekipa, ki mora dvigniti glave in se ozreti v naslednje tekme. Lahko zmagujemo v nizu,« je prepričan Totti.

Kakorkoli, Juventus je sinoči zabeležil še 22. zaporedno zmago na svojem štadionu, kar je najdaljši niz v zgodovini italijanskega nogometa. Pod drobnogledom je bil tudi strelec odločilnega (evro)gola v 86. minuti, , ki je bil deležen kar nekaj hudih bitk. Bonucci, sicer eden od standardnih italijanskih reprezentantov, seveda ni pogost strelec, zadnji gol pred sinočnjim večerom pa je v prejšnji sezoni zabil prav Romi ... Le Alvaro Morata in branilec Manolas sta bila še »hujša« kot Bonucci: prvi je naletel na Grka z ostrim štartom, drugi mu je odgovoril s sredozemskim značajem – oba sta pordečela.

»Ne eden ne drugi se ne bi smel tako odzvati, toda to je nogomet. Bolj me skrbi, ker sem spoznal, da je kazenski prostor na Juventusovem štadionu dolg 17 metrov,« je cinično pripomnil Romin trener Rudi Garcia. Francoz je imel seveda v mislih obe enajstmetrovki – Maicon je igral z roko zunaj kazenskega prostora, podobno je bilo s prekrškom Pjanića nad Pogbajem.

»Tekma je razkrila, da nismo boljša ekipa kot Roma, res pa smo zmagali. Oboji smo si ustvarili dovolj priložnosti,« je zatrdil Max Allegri, Juventusov trener. Tekma, ki je ponudila tudi vrnitev Andree Pirla na nogometna igrišča – po 140 dneh –, je bila kar spektakularna, navijačem je ponudila veliko.