Matjaž Kek bi napadel Mariborčane konec julija

Znani neposredni potniki v ligo prvakov 2017/18. Olympiakos najvišja možna ovira za Štajerce.

Objavljeno
29. maj 2017 23.12
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Znanih je 22 neposrednih udeležencev lige prvakov 2017/18, potem ko sta konec tedna okrepila evropsko elito turški prvak Bešiktaš in Roma. Vsi vendarle ne bodo počivali do 12. septembra, ko bodo najboljši v Evropi krenili na pot proti finalu lige prvakov v Kijevu. Med njimi čaka delovno poletje tudi Mariborčane.

Največ klubov v zadnjo sezono lige prvakov pred reformo tekmovanja bodo prispevali Angleži, ki so si zagotovili najmanj štiri predstavnike: Chelsea, Tottenham, Manchester C. in Manchester U., Liverpool se bo v drugi polovici avgusta podal v zadnje sito kvalifikacij. Španci (Real, Barcelona, Atletico) in Nemci (Bayern, Leipzig, Dortmund) bodo igrali najmanj s tremi klubi, Italijani (Juventus, Roma), Portugalci (Benfica, Porto) in Francozi (Monaco, PSG) s po dvema, po enega člana imajo Rusi (Spartak), Ukrajinci (Šahtar), Belgijci (Anderlecht), Nizozemci (Feyenoord), Turki (Bešiktaš) in Švicarji (Basel).

Natančno 57 klubov se bo borilo za 10 preostalih vstopnic v nogometni raj, polovica jih bo zadnjič namenjenih za državne prvake, tudi Maribor. Štajerci so v zadnjih letih uspešno igrali v evropski ligi in ligi prvakov, Uefa je pri izračunu njihovega količnika (21.125) upoštevala zadnjih pet sezon in še naslednje leto bo Maribor užival sadove sijajnih sezon 2013/14 in 2014/15. Zato bi bilo dobrodošlo, če bi v prihajajočem poletju preskočil prvo oviro, kar bi mu zagotovilo igranje šestih tekem v Evropi.

Maribor bo v 2. kolu (11. in 18. julij) in morebitnem 3. kolu kvalifikacij (25. 7. in 2. 8.) zanesljivo med nosilci pri žrebu. Štajerce krasi osmi najboljši količnik med udeleženci 2. kola, ne morejo se meriti s klubi iz istega bobna (glej tabelo). Med njimi sta tudi København, za katerega dobro igra Benjamin Verbič, in Rijeka, ki jo vodi nekdanji nogometaš in trener Maribora Matjaž Kek. V primeru uspešnih skokov čez prvi oviri se lahko Štajerci spopadejo prav z Rečani, za kar bi bilo najmanj 10 odstotkov možnosti. Rijeka namreč premore 14. najvišji količnik in če bi večina nosilcev iz 2. kola izločila svoje tekmece, bi Rijeka v 3. kolu pristala med nenosilci, saj bo v »veji državnih prvakov« izžrebanih deset parov. Matjaž Kek proti Mariboru, Darku Milaniču in Zlatku Zahoviću – to bi bil eden najtežje pričakovanih evropskih dvobojev v zgodovini samostojne Slovenije.

Med možnimi tekmeci Maribora v 2. kolu lahko pride le do dveh sprememb. Danes bosta denimo igrala »mojstrico« moldavska Šerif in Dacia, izenačena po rednem delu prvenstva. Šerif uživa status favorita, v primeru zmage Dacie pa bi prešla v boben 1 Žilina, v boben 2 pa bi umestili Dacio, ki ima količnik le 3,65. Do podobne spremembe lahko pride zaradi primera iz Poljske. Para zadnjega kola (nedelja) sta namreč Jagiellonia – Lech in Legia – Gdansk, vrstni red pa: Legia 43, Jagiellonia, Lech in Gdansk po 41. Če bi postala prvak Jagiellonia ali Gdansk, bi prešel v 1. boben (tudi) Žalgiris, v drugega Poljaki. Najvišji količnik med vsemi ima Olympiakos (64,59), s katerim bi se Maribor meril šele na zadnji stopnici.

Olimpija in Domžale nosilca, Gorici Sturm, Zvezda, Osijek

Vsi trije slovenski klubi, ki bodo krenili na pot proti evropski ligi, bodo začeli misijo nemogoče v 1. kolu kvalifikacij (29. 6. in 6. 7.). Olimpija in Domžale bosta v 1. kolu med nosilci, najtežji njuni morebitni tekmeci bi bili lahko armenski klub Pjunik Erevan, četrtuvrščeno moštvo srbske lige Mladost Lučani, Partizani Tirana in slovaški Ružomberok. Goričanom je pripadel »najvišji« položaj v 2. bobnu, zato se jim že v prvem dvoboju obeta zahtevna naloga. Med njihovimi možnimi tekmeci so tako Maccabi Tel Aviv, Dinamo Minsk, AIK Stockholm, Vojvodina, Videoton, Crvena zvezda, Sturm, Osijek, Trenčin, Slovan Bratislava ...