Kek dobil veliko odgovorov

»Zelo sem zadovoljen, dobil sem celo več odgovorov, kot sem jih iskal pred tekmo,« je slovenski selektor Matjaž Kek povedal po prespani noči in pomembni zmagi v Tirani.

Objavljeno
10. februar 2011 23.34
Jernej Suhadolnik, Tirana
Jernej Suhadolnik, Tirana
Tirana – Aktualna generacija nogometašev je po dveh remijih v kvalifikacijah za Euro 2008 prvič premagala Albanijo, ob tem so Slovenci prikazali pogumno, zrelo in odgovorno igro, ki veliko obeta. Odločilni marec in kvalifikacijski tekmi z Italijo in Severno Irsko sta tako rekoč pred vrati, do snidenja z Rossijem, Cassanom, Buffonom in odličnimi vezisti »azzurrov« bodo imeli naši na voljo le še tri, štiri prave skupne treninge.

Morda najbolj posrečeno oceno »operacije Albanija« je po prespani noči podal branilec Chieva Bojan Jokič. »To, da so na meni in Brečku Albanci izmenjavali sveže nogometaše, ni bil takšen problem. Huje je bilo, ker gostiteljem nismo mogli vsiliti naše igre. Ne moreš igrati na 'prvo žogo' na takem igrišču, temveč na dolge podaje, s katerimi preskakuješ igro. No, tega pa mi več ne znamo, tako smo igrali morda le na začetku poti te generacije, v njenem prvem obdobju. Zdaj branilci iščemo zvezne igralce, da se obrnejo, vrnejo, da odigramo kakšno dvojno podajo in tako pridemo naprej oziroma bližje tekmečevim vratom,« je strnil misli Jokič, ki – mimogrede – v novem modelu igre Chieva (odslej veronski klub igra po sistemu 3-5-2) igra na levem boku.

Slovenci kljub temu niso imeli posebej velikih težav z obvladovanjem Albancev, za katere so značilni napadi v valovih, podobno kot za Severne Irce. Čvrsta drža večine fantov, ki so zdržali agresivno igro gostiteljev in njihove igralske vložke, odličen prvi polčas – ta resda ni bil paša za oči kot nazadnje v Kopru, a je šlo za še bolj zrelo igro –, ter nekaj novih obrazov na igrišču, to je pravšnji izkupiček za prijateljsko tekmo, ki so jo mnogi nerodno označili za odvečno in nekoristno. Bolje to kot dejansko škodljiv ponujen izlet na Kitajsko, ki bi Slovencem na igrišču več vzel kot prinesel.

Šukalo po treh letih in pol

»Tudi Goran Šukalo, ki se nam je pridružil tik pred zdajci, ni razočaral. V našo igro je vnesel ustrezno širino, z njim smo pridobili močan skok in višino v zvezni vrsti,« je selektor Kek navedel še eno »odkritje« albanske preizkušnje. Šukalo, 29-letni Koprčan, je med letoma 2002 in 2007 zbral 32 nastopov za Slovenijo (zadnjega 22. 8. '07), po več poškodbah pa v novi sezoni spet uspešno igra v 2. nemški ligi, za Duisburg je zabil že pet golov. Z njegovim prihodom se je širša konkurenca v zvezni vrsti še dodatno zaostrila.

Kek je sicer v obdobju slovenske krize, nekje med 45. in 70. minuto tekme, uspešno dvignil ritem igre z nekaterimi menjavami (Iličič, Šukalo, Ljubijankič), da so fantje do odločilne enajstmetrovke nad Ljubijankičem – rokohitrsko, a izkušeno jo je izvedel Dedič – trepetali celo za remi, pa so krivi tudi sami. »Res bi morali odločiti zmagovalca že prej, pripravili smo si namreč več lepih priložnosti. Pred tem smo imeli nekaj težav z visokimi žogami, pristop fantov pa je bil vseskozi vrhunski. To je bila poučna šola za prihajajoče preizkušnje,« je še dodal Kek. Sijajno, bi lahko dodali. Čeprav se Mariborčan ne strinja s tezo, te utegnejo že odločati o Ukrajini in Poljski.

Tekme Slovenije v letu 2011: Italija (25. 3., Ljubljana), Severna Irska (29. 3., Belfast), Ferski otoki (3. 6., Toršavn), Belgija (10. 8., Ljubljana, prijateljska), Estonija (2. 9., Ljubljana), Italija (6. 9., neuradno Bari), Srbija (11. 10., Maribor). Dodatne kvalifikacije za EP?