Kek po novo priznanje v Zagreb

Arsene Wenger v finalu FA pokala nad Antonia Conteja, štirje Slovenci se borijo za preboj v Serie A. 

Objavljeno
27. maj 2017 00.15
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Na sporedu so zadnji dnevi nogometne sezone pred programiranim vrhuncem, ki čaka naslednjo soboto Real Madrid in Juventus. Zadnji konec tedna v maju je težko popravljati oceno celotne sezone, kljub temu pa bo danes in jutri na sporedu več zanimivih tekem po vsej Evropi.

Današnja sobota bo namenjena osvajanju pokalnih lovorik. Številni klubi bodo želeli ozaljšati rezultatsko neuspešno sezono, med njimi bo več težkokategornikov.

Arsenal bo poskušal v finalu pokala FA streti odpor angleškega prvaka Chelseaja. To bi bil pravšnji odgovor trenerja Arsena Wengerja na ostre kritike, ki jih prejema po sezoni, v kateri je prvič po letu 1997 ostal brez igranja v ligi prvakov. Sloviti Francoz bi moral za lovoriko preskočiti eno najboljših moštev na svetu in zanimivo bo videti, kako dobro bo psihološko pripravil svoje fante Antonio Conte. Italijan je razkril svojo taktiko: zatrdil je, da bo v naslednji sezoni z njim v Londonu prebivala tudi družina. Tako je učinkovito ovrgel govorice, da naj bi poleti odšel k Interju, čigar kitajski lastniki pripravljajo nov investicijski cikel. Hkrati igralci Chelseaja vedo, da bodo nadaljevali pod taktirko istega šefa in bodo morali »gristi travo« tudi proti Arsenalu ...

Nogometnim navdušencem se obeta še več finalnih tekem v pokalih v Nemčiji, Srbiji in Španiji. Tudi Barcelona bo reševala sezono v pokalnem vrhuncu s skromnim Alavesom. Toda, pozor: Baski – pri nas je bolj znana njihova košarkarska sekcija Baskonia (nekoč Tau Ceramica) – so v zadnjem letu predstavili zavidljivo raven nogometa pod vodstvom argentinskega trenerja Mauricia Pellegrina.

Najbolj slavnostno bi lahko bilo v Zagrebu, kjer se bosta predzadnjič v sezoni pomerila Dinamo in Rijeka. Matjaž Kek ni želel ugibati, ali Zagrebčani res pripravljajo gostom šampionski špalir za naslov prvaka, gotovo pa pričakuje evforijo med prebivalci Kvarnerja. Na Maksimiru bo z Rečani kar 5000 privržencev, ki bodo čakali na podelitev prve trofeje v 70-letni zgodovini kluba, Kek pa na novo trenersko priznanje. Mariborčan deluje v svojem slogu: četudi je prvenstvo odločil z zmago nad Cibalio, želi premagati Dinamo tudi v današnji revijalni tekmi in nato še v sredo v finalu hrvaškega pokala.

»Samo nor človek ne bi spoštoval ljudi, ki bodo z nami v Zagrebu. Če bi bil nogometaš, bi krenil v tekmo s hitrostjo 130 km/h! Razumem veselje fantov po nedeljski zmagi, jaz bi namreč proslavljal še močneje od njih, toda zavedati se morajo odgovornosti na igrišču. Čeprav imamo poškodovanih za pol avtobusa, želimo ohraniti zmagovalno miselnost,« je zatrdil Kek. Pri tem ne gre za poškodovane igralce, bolj za psihološko izpraznjene športnike, ki so si upravičeno dali duška v noči z nedelje na ponedeljek.

Bolj kot se približuje poletje, več Slovencev uživa v »podaljšanem vikendu«. Tako bo tudi prihajajoči ponedeljek. Nik Omladič bo poskušal izničiti prednost Wolfsburga s prve tekme (0:1) in se z Eintrachtom iz Braunschweiga vrniti v bundesligo.

V Italiji, kjer bodo danes in jutri igrali tekme zadnjega kola – Roma (84) in Napoli (83) se borita za ligo prvakov –, pa se bodo v polfinalu kvalifikacij za serie A pomerili štirje Slovenci: Luka Krajnc v majici Frosinoneja, Vid Belec, Aljaž Struna in Enej Jelenič v opravi Carpija.