Kek po prvo zaključno žogo

Tuje nogometne lige: zanimiv spopad med Arsenom Wengerjem in Josejem Mourinhem.

Objavljeno
06. maj 2017 01.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Evropska klubska sezona se je prevesila v zadnji mesec pred poletnim oddihom, v številnih ligah bi lahko dobili nove prvake že ta konec tedna. Na to računajo pri Juventusu, velik korak do naslova najboljšega na Hrvaškem lahko storijo tudi Rečani pod vodstvom Matjaža Keka. 

Najodmevnejšo tekmo konca tedna bodo igrali v Londonu, kjer se bosta merila Arsenal in Manchester United, kluba, ki sta nemara že zavozila svoji sezoni v premier league. »Topničarje« ohranja v boju za četrto mesto le zmaga nad »rdečimi vragi«, ki se nahajajo v podobnem položaju. Najverjetneje ne bo uspelo ne enim ne drugim, saj imata Liverpool in Manchester City več točk in manj zahteven urnik do konca maja. United ima vendarle več možnosti za vrnitev v ligo prvakov, saj je tik pred uvrstitvijo v finale evropske lige.

Poseben mik derbija bo snidenje trenerjev, ki se ne bi mogla prezirati bolj, kot se Arsene Wenger in Jose Mourinho. S prihodom Mourinha na Otok je Wenger leta 2004 izgubil status prvega izzivalca legendarnega sira Alexa, na stran Fergusona se je tedaj postavil tudi »Mou«; Škot in Portugalec sta večkrat uglašeno udrihala po »voajerju« Wengerju. Bomo videli, katere zgodbe bo konec v nedeljo popoldne: Wengerjeve pravljice o ligi prvakov ali niza neporaženosti Uniteda, ki je nazadnje izgubil v premier league daljnega 23. oktobra prav v Londonu.

Dvoboj nekdanjih soigralcev Črnigoja in Šporarja

Pod drobnogledom bo tudi Italija, saj bi si lahko Juventus tri kola pred koncem šestič zapored zagotovil naslov prvaka. Juve bi moral v derbiju s Torinom osvojiti več točk kot Roma v Milanu ...

Podobno zanimiva naj bi bila tekma med Luganom in Baslom. Slednji si je že zagotovil naslov švicarskega prvaka, s čimer je – mimogrede – dodatnih 500.000 € iztržila tudi Olimpija. Na skrajnem jugu Švice bi se lahko pomerila Domen Črnigoj, eden najboljših mož Lugana, ki ta čas velja za najbolj vroče moštvo v Švici, saj je nanizal pet zmag, in Andraž Šporar, ki je nedavno zabil prvenec v majici Basla. Šporar ('94) in Črnigoj ('95) sta branila barve slovenske reprezentance U-21 v boju za euro 2017. Črnigoj igra v odlični formi, junija ga bo težko prezrl tudi selektor Srečko Katanec.

Pozornost žanje Matjaž Kek, ki z Rijeko nezadržno hiti proti naslovu hrvaškega prvaka. Rečani bodo gostovali pri Dinamovi podružnici Lokomotivi – v Zagreb bo romala kolona 1200 Rečanov –, morebitna zmaga pa bi Kekovo moštvo močno približala zgodovinski lovoriki. Dinamo zaostaja za Rečani za 5 točk, saj je v prvi tekmi 32. kola (od 36) že v četrtek zmagal v Zaprešiću.