Kek popljuvan kot še nikoli doslej

Hrvaški nogometni derbi med Hajdukom in Rijeko je zasenčilo divjanje navijačev, predvsem domače Torcide.

Objavljeno
06. oktober 2014 11.29
cropix-NK Rijeka - GNK Dinamo 210914
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Reka - Bolj kot rezultat hrvaškega prvoligaškega nogometnega derbija med Hajdukom in Rijeko (1:1), ki so ga morali zaradi del na štadionu Poljud odigrati v Dugopolju, je dvigalo prah navijaško divjanje, nad katerim je bil šokiran tudi uspešen trener gostov Matjaž Kek. Vročekrvni privrženci splitskega moštva so namreč že pred odmorom trgali sedeže s tribun in jih metali proti reškim nogometašem, zaradi česar je sodnik obračun za kratko prekinil, a tudi potem se je nerazumno divjanje Torcide nadaljevalo.

Huligani so si za tarčo izbrali tudi Keka, proti kateremu so poleteli stoli in nekateri drugi predmeti, a se je končalo brez poškodb. Hrvaški mediji so derbi slikovito opisali kot »pekel v Dugopolju«.

»Težko je bilo igrati v takšnem vzdušju, saj smo se morali med tekmo v izogib nesreči izmikati stolom in drugim rečem. Ne razumem, kdo potrebuje takšno divjanje. Ne vem, od kod prihaja toliko sovraštva, pa naj bo to na Reki ali na tukajšnjih tribunah. Mi na igrišču ne spodbujamo sovraštva. Ekipi sta odigrali pravi moški dvoboj, a na koncu skupaj zapustili teren. To je glavna zmaga: da so si fantje po koncu dvoboja podali roke. Jaz sem tujec, a me niso še nikdar tako popljuvali kot danes tu,« je bil Kek ogorčen nad navijači obeh klubov, tudi Rijekini so bili namreč vpleteni v incidente.

»In kako bi se počutili vi, če bi vam okrog glave leteli stoli? Jaz sem kot trener zadnji, ki bi stisnil rep med noge. Nismo želeli igrati v Dugopolju, tudi Hajduk tega ni želel. Odločitev je bila očitno napačna. Sodnik bi moral tekmo prekiniti. Kot nogometaš sem igral tudi v bosanski ligi, a česa podobnega na tribunah še nisem doživel,« ni mogel skrivati osuplosti nekdanji slovenski selektor.