Kekova Rijeka hvaležna Slavenu Belupu (VIDEO)

Prvoligaš iz Koprivnice je bil v 30. kolu hrvaškega DP boljši od Dinama. Rijeka po zmagi nad Osijekom že 8 točk spredaj.

Objavljeno
25. april 2017 22.30
cropix/Nogomet: Dinamo - Rijeka
J. P.
J. P.

Koprivnica - Morda bo 30. kolo hrvaškega prvoligaškega nogometnega tekmovanja že odločilno za končni razplet sezone. Branilec lovorike, zagrebški Dinamo, si je namreč privoščil hud spodrsljaj na gostovanju v Koprivnici, tamkajšnji Slaven Belupo ga je namreč odpravil z 2:1, s čimer je prekinil niz kar devetih zaporednih tekem brez zmage in vpisal prvi komplet treh točk v tem koledarskem letu. Zagrebčani (Petar Stojanović je odigral ves obračun, medtem ko je na nasprotni strani Dalibor Stevanović obsedel na klopi) so morali drugič zapovrstjo na kolena, s čimer zdaj na drugem mestu razpredelnice zaostajajo že osem točk za vodilno Rijeko Matjaža Keka, ki je nocoj z dvema zadetima enajstmetrovkama z 2:0 odpravila neugodno zasedbo tretjeuvrščenega Osijeka. Prvo najstrožjo kazen je realiziral slovenski reprezentant Roman Bezjak, drugo pa Franko Andrijašević.

Dinamo je imel celotno statistiko na svoji strani: kar 65-odstotno posest žoge in razmerja strelov v okvir vrat (4:2), kotov (9:3) in prostih strelov (25:12), kar pa mu ni pomagalo, ko pa je prejel dva zadetka iz dveh sproženih strelov, v vsakem polčasu po enega. Tik pred odhodom na odmor je vratarja Dominika Livakovića na hrbet položil Brazilec Heber Araujo, ki je - zanimivo - pred mesecem dni zatresel tudi Rijekino mrežo. Popoln pritisk gostov je v 78. minuti kronal najstnik Nikola Moro in ko so se gledalci že sprijaznili z delitvijo točk, je na tribunah veselo završalo. V drugi minuti sodnikovega dodatka je namreč gol za nenadejano zmago prispeval rezervist Bruno Bogojević.

 

Dinamovo darilo je odprtih rok sprejela Rijeka, ki je imela na nasprotni strani resda na papirju zahtevnejši zalogaj, tretjeuvrščeno zasedbo Osijeka, ki je na tretjem mestu prvoligaške razpredelnice celo tri točke pred Hajdukom (toda ob tekmi več) in je v zadnjih treh dvobojih zmagala. Tokrat ni mogla, saj je sprožila en sam strel v okvir tekmečevih vrat, medtem ko so gostitelji poskusili kar osemkrat, obakrat pa so bili uspešni z bele točke. Že v enajsti minuti je priložnost izkoristil Bezjak, v 90. pa še Andrijašević in Rujevica je vnovič norela! V zmagovalni zasedbi je slovenski reprezentant igral do 74. minute, ko ga je nadomestil rojak Matic Črnic

Zabava na reškem štadionu se je sicer začela že pred začetkom dvoboja, ko je uradni napovedovalec objavil rezultat dvoboja v Koprivnici. Prvo najstrožjo kazen je zakrivil Nikola Matas z igranjem z roko v kazenskem prostoru, drugo štart Mileta Škorića na Marku Vešoviću. Za nameček je sodnik Igor Križarić predčasno, tik pred glavnim odmorom, pod prho poslal Muzaferja Ejupija zaradi nepotrebnega rušenja Stefana Ristovskega. Varovanci Matjaža Keka, ki so dominirali od prve do zadnje minute, imajo zdaj pred zadnjimi šestimi koli prvoligaške sezone že težko ulovljivih osem točk naskoka, resda pa ima vodilna zasedba prvenstva razmeroma neugoden razpored, saj se bo pomerila še z obema velikanoma, Hajdukom in Dinamom, in med drugim tudi s Slavenom Belupom, današnjim krvnikom Zagrebčanov.