Kekovim priložnosti, Dinamu dva gola

Med slovenskimi nogometaši na tujem so se med strelce vpisali Robert Berić, Jasmin Kurtić, Tim Matavž in Milivoje Novaković.

Objavljeno
22. september 2014 01.21
FBL-BEL-LIEGE-RIJEKA
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Rijeka in Dinamo sta v zadnjem času, odkar se je na Kvarner preselil trener Matjaž Kek, spletla kar močno rivalstvo, ki je vnovičen vrhunec doživelo sinoči. Rečani so izgubili prvo tekmo z Zagrebčani od štirih v tej sezoni hrvaškega DP. In spet je bilo napeto.

Dobrih 9000 duš na Kantridi je pričakovalo nov skalp Dinama, ki po prihodu Zorana Mamića nikakor ni mogel premagati zasedbe belih z Reke. Sinoči je bilo vendarle drugače, po zmagi Zagrebčanov pa Dinamo vodi na lestvici HNL za štiri točke, četudi je dolgo kazalo na obraten scenarij. Rečani so si namreč priigrali več priložnosti kljub dejstvu, da je moral Kek že v 11. minuti zamenjati slovenskega reprezentanta Mirala Samardžića, ki se je poškodoval. Toda odločilen dejavnik večera je bila kakovost alžirskega napadalca z Maksimira, Alija Soudanija, ki je sinoči zabil oba gola za Dinamo, Prvega po tem, ko je podajalec za gol, Portugalec Pinto, stekel mimo Gorana Cvijanovića, ki je pred tem padel in se prijel za nogo ... To je bilo v 33. minuti tekme, šlo je za edino pravo priložnost Dinama v prvem polčasu, Rijeka pa je zapravila najmanj štiri (Kramarić, Krstanović, Jugović, Leovac).

Tudi v drugem polčasu je bilo podobno. Kekovi aduti so imeli svoje priložnosti – podobno kot v četrtek v Belgiji –, in izenačili izid, toda vnovič je zablestel Soudani, čigar vrline so marca spoznavali tudi slovenski reprezentanti, saj je v Blidi prav on prvi matiral Samirja Handanovića.

Zanimivo, Rijeka je v štirih dneh prejela kar tri gole z glavo.

V tej sezoni HNL bodo sledili še trije ligaški derbiji ta čas daleč najboljših hrvaških klubov. Rečani bodo gostovali v Zagrebu 6. decembra letos in 30. maja prihodnje leto, Dinamo pa bo prišel na Kantrido še 4. aprila.

Dva gola Berića

Slovenski nogometaši na tujih igriščih so bili konec tedna dobro razigrani, kar pet se jih je namreč vpisalo med strelce v ligah od Italije do Japonske. Izpostaviti velja Roberta Berića, ki je zabil dva gola in je ta čas s šestimi drugi najboljši strelec avstrijskega prvenstva.

Milanič vendarle v Leeds

Čeprav je trener Darko Milanič pred dnevi zanikal informacijo, da naj bi se preselil v angleško drugo ligo (championship) k Leeds Unitedu, bo ta teden vendarle prišlo do prestopa slovenskega strokovnjaka iz Gradca na Otok. Sturm in Leeds sta se namreč dogovorila za prestop Izolana, ki se je od navijačev Sturma poslovil z zmago v Riedu. Milanič bo s seboj vzel tudi pomočnika Novico Nikčevića, z nekoč slovitim Leedsem pa naj bi podpisal dveletno pogodbo, kar naj bi klub predstavil na jutrišnji novinarski konferenci. Predsednik Leedsa je nekdanji prvi mož Cagliarija Massimo Cellino – zato ne čudi, da je posel speljal menedžer Amir Ružnić –, ki je med vodenjem Cagliarija v 22 letih zamenjal 36 trenerjev.