Kelhar: Tudi najdražji zvezdniki grešijo

Štoper Qabale Dejan Kelhar je na tekmi proti Albaniji uspešno zamenjal kapetana Boštjana Cesarja.

Objavljeno
08. september 2013 00.12
Finland Soccer Slovenia
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca po zmagi nad Albanijo še vedno upa na čudežen zasuk v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji. Za odmeven uspeh je – ob strelcu Kevinu Kamplu – zaslužna obramba, v kateri je vso tekmo igral tudi štoper Dejan Kelhar.

Postavni branilec iz azerbajdžanskega prvenstva je bil prvi izbor selektorja Srečka Katanca, potem ko ni mogel igrati kaznovani kapetan Boštjan Cesar. Mnogi navijači in predstavniki medijev so to sprejeli z nezaupanjem, spomin na nekatere neuspešne predstave 29-letnega Brežičana (Oslo, Skopje, Turku) je še svež. Toda v omenjenih treh primerih je šlo resda bodisi za izdihljaje tekme (Norveška), ko igralec še ni ogret, bodisi za nastop v improviziranih zasedbah (Makedonija, Finska). Kelhar je šele proti Albancem dobil priložnost v najmočnejši enajsterici Slovenije.

»Vse to drži. Poglejte, z mediji se ne obremenjujem, saj to ne bi bilo modro. Gotovo bi bilo bolje zame oziroma za mojo družino, če bi v medijih o meni pisali dobre in ne slabe stvari. Toda jaz sem profesionalni nogometaš, poklicni športnik in se s tem ne smem obremenjevati. Tudi sicer povejte: mar igralci najvišje ravni, takšni, ki igrajo za pet ali deset milijonov evrov na leto, ne počnejo napak? Ne vem, zakaj se ne bi smele pripetiti meni ali komurkoli drugemu? Po tej plati, ki jo izpostavljate, nisem čutil pritiska, vedel sem, da mi selektor zaupa,« je branilec Qabale komentiral medijsko polemiziranje o tem, kdo je ustreznejši štoper, on ali Dominic Maroh. Kelhar, čigar vrlina je dobra igra v skoku, je še dodal: »Gotovo obstaja razlika v tem, ali začneš tekmo od prve minute, kot sem jo tokrat jaz, ali pa vstopiš v igro ob koncu tekme.«

Kelharju in njegovemu partnerju na desni strani obrambe Branku Iliću je bilo posebej težko od 50. do 65. minute, ko so Albanci najmočneje pritiskali na vrata Samirja Handanovića. »Ko te nekdo tako stisne, nimaš druge izbire, kot da ohraniš zgoščeno formacijo. Naš sistem ni razpadel, vzdržali smo, nekajkrat pa nas je rešil tudi 'Sarma'. Kar šteje, pa so tri točke,« je prepričan Kelhar in zatrjuje, da so se fantje že v slačilnici osredotočili na priprave za naslednjo »ključno« tekmo kvalifikacij – torkovo gostovanje v Nikoziji.