Keller mora najti še pot iz domače kleti

Trener Chelseaja Jose Mourinho je na tekmi s Schalkejem odpočil Diega Costo in izgubil dve točki.

Objavljeno
18. september 2014 20.12
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

London – Morda je dobro, da je Schalke v Londonu vzel točko. Morebiti bo Mariborčane čez 11 dni pričakal v zmotnem prepričanju, da je kriza mimo in da je kos najboljšim, ter tako podcenil Slovence. Podobno, kot je Nemce prelahko vzel Jose Mourinho in se opekel.

Schalke, ki je v bundesligi še brez zmage in je sezono začel najslabše v 50 letih, je ukradel točko Chelseaju, ki je v premier league na vrhu s stoodstotnim izkupičkom. Po štirih zmagah, v katerih je vselej zadel Diego Costa, se je na štartu lige prvakov pokazalo, kako močno so »modri« odvisni od golov španskega novinca. Mourinho je pred nedeljskim derbijem z Manchester Cityjem želel odpočiti Costo, kateremu nagaja stegenska mišica, in tako je Didier Drogba prvič od vrnitve na Stamford Bridge začel tekmo. A 36-letnika je malce zapustil strelski instinkt, odkar je pred dvema letoma zadel z 11 metrov za veliko slavje v münchenskem finalu.

»Zadovoljen sem z njim. O tem, ali napadalec doseže gol ali ne, odločajo centimetri. Včasih so na tvoji strani, včasih ne,« je ljubljenca iz Slonokoščene obale branil Portugalec. Drogbaja je 15 minut pred koncem zamenjal Costa, ki je na štirih prvenstvenih tekmah zbral sedem golov. Vendar mu v tandemu z drugim novincem Loicom Remyjem ni uspelo premagati uroka Schalkejevih vrat.

»Costa ima težavo. Ne zaradi nas, ampak zaradi poškodbe, ki jo je staknil med reprezentančno akcijo. Tri dni počitka zanj pač ni dovolj,« je odločitev opravičeval Mourinho, ki pred sezono ni skrival, da bi rad postal prvi, ki bi LP osvojil s tremi klubi, potem ko mu je to uspelo s Portom (2004) in Interjem (2010).

Ko je Cesc Fabregas že v 11. minuti matiral Ralfa Fährmanna in po šestih asistencah dosegel prvi gol za Chelsea, je kazalo, da bo za Londončane tekma sprehod po Hyde Parku. Toda Klaas-Jan Huntelaar je kaznoval neučinkovitost gostiteljev in pol ure pred koncem kronal hiter nasprotni napad s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora. Mourinho je lahko zaskrbljen, ker bi Chelsea pravzaprav moral povoziti ekipo, v kateri je kar devet igralcev poškodovanih. Seveda je našel opravičilo. »Po prejetem golu je bila na igrišču le ena ekipa, ki si je želela zmago. V kratkem času smo si ustvarili veliko priložnosti. V zadnje četrt ure bi lahko zadeli Remy, Terry in Hazard. To je nogomet. Krčevito branjenje je njegov sestavni del, zato je bila to lepa točka za Schalke. Za nas ne toliko, ampak točka je vseeno točka,« se je tolažil Mourinho, ki lahko uteho najde tudi v podatku, da je Chelsea lani sezono začel z domačim porazom proti Baslu, pa se prebil do polfinala. V tem smislu je storjen napredek.

Bržčas je Chelsea vsaj podzavestno podcenjeval Schalke, potem ko ga je lani tako doma kot v gosteh odpravil s 3:0. »Igralcem sem vsaj dvajsetkrat razložil, na kaj morajo biti pozorni, pa ni pomagalo,« slabe volje ni mogel skriti Mourinho. Njegov kolega Jens Keller je bil kajpak vedrejši: »Taktično smo odigrali natanko tako, kot smo načrtovali. Ponosen sem na to, kar smo pokazali proti ekipi, kot je Chelsea. Bili smo agresivni, izkoriščali smo prazen prostor, imeli smo ritem.«

Schalke je ta čas na 18. mestu v 20-članski bundesligi z eno samo točko s treh tekem. Pred dvobojem z Mariborom pa ga čakajo tri težke preizkušnje, najhujša komaj tri dni pred gostovanjem slovenskih prvakov – porurski derbi z dortmundsko Borussio. Bo Keller sploh dočakal vijoličasto nevarnost?