Kitajski bo v boju za SP pomagal tudi predsednik

Kitajski predsednik Xi Jinping bo pomagal pri lobiranju Kitajske za organizacijo SP 2030 ali štiri leta kasneje.

Objavljeno
12. junij 2017 13.32
CHINA-SILKROAD/
N. Gr.
N. Gr.
Peking - Kitajska v zadnjih letih veliko vlaga v razvoj nogometa, njeni najbogatejši klubi s finančnimi ponudbami zvezdnikom zlahka tekmujejo z evropskimi velikani, zdaj pa želijo v tej državi narediti še odločnejši korak k morebitni organizaciji svetovnega prvenstva. Zanj se bo boril tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

V sredo bodo v Pekingu na sestanku med svetovno krovno zvezo in tamkajšnjimi oblastmi preverili tudi možnosti za izvedbo mundiala na Kitajskem. Na domači strani bo sogovornik predsednika Fife Giannija Infantina kitajski predsednik Xi Jinping, ki velja za velikega ljubitelja nogometa.

»Upamo, da bomo naše sodelovanje z mednarodnimi nogometnimi organizacijami na ta način še izboljšali. Želimo si poglobiti sodelovanje s Fifo in drugimi državami,« je pred sestankom dejal predstavnik zunanjega ministrstva Lu Kang.

Že nekaj časa se v javnosti pojavljajo namigi, da je Kitajska resen kandidat za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2030 ali 2034. Poleg tega so letos tri kitajska podjetja sklenila pokroviteljske pogodbe s Fifo, kar je še okrepilo namige, da je SP v tej državi le še vprašanje časa. "Kar se tiče organizacije svetovnega prvenstva, smo prepričani, da so to sanje številnih Kitajcev. Upamo, da se bodo lahko kmalu uresničile," je o tej temi dejal Lu.

Morebitna izvedba tekmovanja bi Kitajski omogočila tudi zanesljivo udeležbo. Kitajska je doslej sodelovala le na enem svetovnem prvenstvu, leta 2002, a s tremi porazi v predtekmovanju hitro izpadla. Reprezentanca pa je na zadnji lestvici Fife na skromnem 82. mestu, celo za Ferskimi otoki.

Zaradi politike Fife, ki prvenstva podeljuje na osnovi kroženja med posameznimi celinskimi zvezami, je najbolj realna kitajska možnost SP 2034. Katar, ki sodi med azijske nogometne države, bo prvenstvo izvedel leta 2022, leta 2026 bo SP bržčas v eni od ameriških članic, za leto 2030 pa je močno podporo svojim kandidatom že napovedala krovna evropska zveza Uefa.