Kljub padcu v igri so se 
na koncu le veselili Slovenci

Lepše popotnice pred naslednjo tekmo z Italijo si slovenska nogometna reprezentanca ne bi mogla želeti. Izbranci selektorja Matjaža Keka so namreč v Tirani slavili pomembno zmago (1:2) pred marčevskim nadaljevanjem bojev za Euro 2012, čeprav udeleženci svetovnega prvenstva še zdaleč niso blesteli v tekmi z albanskimi orli.

Objavljeno
10. februar 2011 09.04
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Tirana – Po zreli igri v prvem polčasu se je namreč Slovencem spet pripetil zdaj že znan padec v nadaljevanju, ki pa sinoči ni bil usoden. Zmaga gostov je bila na koncu vendarle zaslužena.

Sinoči je imelo prav vseh 5000 duš na osrednjem štadionu v Tirani velika pričakovanja. Slovenci si »niso smeli« privoščiti še ene blede predstave po porazu z Gruzijo, tudi Albanci so bili prepričani o nadaljevanju uspešne zgodbe pod vodstvom selektorja Josipa Kužeta. Vzdušje resda ni bilo pravo, še več – gostovanje udeležencev Južne Afrike 2010 očitno ni bilo privlačno za domače navijače, kljub številnim podpornikom s Kosova in Makedonije se je slišal na tribune sleherni dotik žoge.

Kekovi fantje so se na zastarelem objektu kljub temu počutili »mondialsk o«: nenavadna svetloba zavoljo varčevanja z elektriko, neravna travnata površina in številna gradbišča vsepovsod so bolj kot na Tirano spominjala na Ellis Park, najrevnejši predel Johannesburga, kjer so naši v prvem polčasu povsem zasenčili Američane. Tako je bilo tudi sinoči, ko so kapetan Milivoje Novakovič in soigralci povsem nadzorovali potek igre v prvem polčasu. To ni bil šov za razvajene ljubitelje Barcelone, pač pa agresivna igra zaznamovana s številnimi požrtvovalnimi štarti. Kot da bi učinkovale besede Matjaža Keka, ki je na namige o zvezdnikih v slovenski reprezentanci odgovoril: »Tudi Lionel Messi uporablja drseče štarte!«
Trije ducati navijačev iz Slovenije so kljub razumljivim napakam rojakov na igrišču prišli na svoj račun: eno od albanskih akcij je uspešno prekinil Aleksander Radosavljevič, »potegnil« v globino, nato pa mojstrsko – z žog o v prazen prostor – zaposlil Novakoviča, ki je rutinirano zabil svoj 19. reprezentančni gol. Prav igra na sredini igrišča je pred tekmo predstavljala največji rebus za naš strokovni štab, ki se je spraševal: bosta »Rade« in Palermov adut Armin Bačinovič igrala bolj uspešno kot novembra v Kopru, kako močno se bo poznala odstotnost Roberta Korena? Nekako je »šlo«, pri čemer sta v obrambi pomagala obe krili, zelo se je trudil tudi Novakovič. Slovenci so si priigrali malo priložnosti (Matavž 2, Novakovič, Kirm), Albanci nobene.

Potem pa ... spet kot na Ellis Parku, a tudi nazadnje z Gruzijo. Slovenci so popustili za ped, dovolj, da so gostitelji dobili krila in pobudo, začeli so nizati akcije. Vnovič je oživel spomin na nekatere pretekle tekme, še toliko bolj po izenačujočem golu Albancev. Hajdukov član Ervin Bulku se je nenadoma znašel na povsem odprtem prostoru na slovenski levi strani igrišča, sprožil je strel s približno 25 m, žoga pa je preletela Jasmina Handanoviča, ki je morda stal predaleč od svojih vrat, in končala v mreži. Škoda, ta gol ni bil posledica albanske igre, pač pa nezbranosti Kekovih fantov. Selektor je moral reagirati in opraviti par menjav, poskušal je preprečiti najbolj črn scenarij, ki bi bil slaba popotnica v marčevsko nadaljevanje bojev za evropsko prvenstvo.

Vstop povratnika v reprezentanco Gorana Šukala je prinesel nekaj svežine v zvezno vrsto, tudi Josip Iličič, ki so se ga Albanci najbolj bali, je poživil slovenski napad, v katerem je začelo primanjkovati pravih idej. »Jojo« je imel najprej priložnost po bliskovitem prodoru Kirma, nato je s prostega strela z 20 m zatresel še levo vratnico – škoda, to bi bil res lep gol –, v naslednjem trenutku pa je imel (pred)zadnjo priložnost še Šukalo. Ko je že kazalo na zaslužen remi, je rezervist Zlatko Dedič izkoristil najstrožjo kazen po prekršku nad Ljubijankičem ...

Ocene Slovencev: 7,5 – Novakovič, 7 – Kirm, Radosavljevič, Šuler, Cesar, 6,5 – Jokič, Ljubijankič, Dedič, 6 – Iličič, Brečko, Bačinovič, Birsa, 5,5 – J. Handanovič, Matavž; brez ocene: Anđelkovič, Šukalo.

Josip Kuže, selektor Albanije: »Ko izgubiš tekmo, običajno nisi zadovoljen. Toda to je bila kljub temu dobra izkušnja za nas. Slovenija je odlična ekipa, tekaško zelo sposobna, veliko smo se naučili pred dvobojem z Belorusijo. Prijateljske tekme raje igram s tako težkimi tekmeci, kot je Slovenija.«

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Ne glede na vse smo zasluženo zmagali. V Tirani ne zmagaš vsak dan. Spet se nam je pripetilo kratko obdobje nezbrane igre v drugem polčasu, a smo se na to vendarle še pravočasno odzvali. S prvim polčasom sem zelo zadovoljen. Je pa jasno, da je bila to le priprava za tekmi z Italijo in Severno Irsko.«