Ko bo zabil deset golov, bo popoln

Hrvaški up Mateo Kovačić je pri 20 letih že med najvidnejšimi igralci Interja.

Objavljeno
28. september 2014 10.17
G. N., šport
G. N., šport
Kovačić, novi Iniesta? »Upajmo da, podobna sta si, vendar nanj ne smemo vršiti pritiska,« se je tudi trener italijanskega nogometnega velikana Interja Walter Mazzarri pridružil vse večjemu številu strokovnjakov. Prepričani so, da je komaj 20-letni hrvaški up Mateo Kovačić legitimni naslednik slovitega zvezdnika Barcelone.

Še minulo sezono je Mazzarri v avstrijskem Linzu rojenega mladeniča komaj brzdal. Po odmevnem prestopu iz zagrebškega Dinama za 13 milijonov evrov odškodnine januarja leta 2013 je bil Kovačić, kot vsak silno nadarjeni najstnik, neučakan. Čez noč je prestopil v drug nogometni svet in je mislil, da bo glavni »frajer« tudi na igrišču. Toda Mazzarri je bil vztrajen, Mateu je po večini namenjal priložnosti z rezervne klopi, s čimer pa je razjezil zveznega igralca. Kovačić ni skrival razočaranja, javno je kritiziral trenerja, a je po nasvetu izkušenejših igralcev in selektorja Hrvaške Nika Kovača obrnil »ploščo«. Mazzarrija je javno pohvalil: »Veliko sva se pogovarjala, tudi o zasebnem življenju. Povedal mi je, da naj bom potrpežljiv in naj trdo treniram. Ve, kaj želim. Vesel sem, da je tukaj,« je ob koncu minule sezone govoril Mateo.

Nekaj mesecev pozneje je Kovačić eden od ključnih mož v črno-modri »squadri«. Interjeve igre si sploh ni več mogoče zamisliti brez ta trenutek največjega hrvaškega upa, ki iz tekme v tekme kaže izjemen potencial. Mazzarri je bržkone tudi »pokleknil« pred zahtevami vodilnih mož, ki so poleti odbijali vse napade bogatih angleških velikanov, pa tudi Barcelone in Reala. Kovačić je postal nedotakljiv igralec, tako kot leto dni starejši Argentinec Mauro Icardi. Okoli njiju Inter gradi moštvo, ki naj bi nekoč spet vladalo v Italiji in krojilo evropski vrh.

Odličen v preigravanjih in pregledu igre, malo manj pa spreten pred vrati. To je ocena o sposobnostih Kovačića, v katerem so številni evropski skavti prepoznali njegovo nadarjenost, ko je igral še v Linzu. Spretnejši od vseh je bil Dinamov veliki »boss« Zdravko Mamić, ki je leta 2007 pripeljal Matea v Dinamo, potem ko je njegove starše prepričal, da naj pridejo živet v Zagreb.

Prvi del sezone je minil v znaku Kovačićevega izbruha. Zdi se, da je po dobrem letu prebrodil najhujše obdobje in sprejel vse zakonitosti »calcia«. Predvsem odgovornost v igri. »V obrambnih vlogah pokriva veliko prostora in ustvarja pritisk na tekmece. Nagrajen je za svojo upornost in njegova kariera se razvija v smeri, ki smo jo načrtovali,« je Kovačićev vstop v sezono opisal Mazzarri. Nad predstavami in zrelostjo so navdušeni tudi drugi. Soigralec Hernanes, s katerim v zvezni vrsti ustvarjata Interjevo igro, je dodal: »Zelo je nadarjen, ima zelo širok spekter trikov in odlično prebira igro.« Branilec Juan Jesus je dejal, da bo kmalu eden od najboljših na svetu. Strogi komentatorji so Matea razglasili za Interjevo svetlo luč.

»Šele ko bom zabijal po 10 golov na sezono, bom raznovrsten nogometaš,« je Kovačić smelo in ambiciozno napovedal pred sezono. Kljub mladosti deluje zelo zrelo, saj odrašča med starejšimi igralci. »Veliko se družim tudi s Samirjem Handanovićem,« je od »seniorjev« izpostavil našega reprezentančnega vratarja. Očitno je bila zanj poučna zgodba tudi svetovno prvenstvo v Braziliji, na katerem ni igral na želeni ravni.

Mateo si je očitno zadal prenizek cilj. V štirih tekmah v serie A je že dosegel dva gola, pri čemer navdušuje tudi v vlogi ustvarjalca Interjeve igre in podajalca.