Komu se bo Messi bolj posvetil, Argentini ali Barceloni?

Liga prvakov: Tekmeci Reala se bodo morali okrepiti, če bodo hoteli v prihodnji sezoni ogroziti Madridčane.

Objavljeno
06. junij 2017 23.12
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – V Madridu so zaprli vrata garderobe na štadionu Santiago Bernabeu, nogometaši Reala pa so z mislimi pri novih dogodivščinah. Nekateri imajo reprezentančne obveznosti, drugi so že na počitnicah. Prvo uradno tekmo bodo imeli skoraj čez natanko dva meseca (8. avgusta v Skopju) v evropskem superpokalu proti Manchester Unitedu.

V zadnjih štirih sezonah so bili španski klubi v izraziti premoči. Po trikrat je slavil Real Madrid, enkrat vmes Barcelona, Atletico Madrid je bil dvakrat v finalu. Edini, ki mu je uspelo vdreti na špansko zabavo, je bil Juventus, potem ko je leta 2015 v polfinalu izločil kraljevski klub in tokrat v četrtfinalu Barcelono, a je nato obakrat prepričljivo klonil v finalu.

Glavni favorit za prihodnjo sezono lige prvakov ostaja madridski Real. Kljub trem evropskim naslovom v štirih letih ima kraljevski klub precej mlado ekipo. Nad 30 let imajo le Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Sergio Ramos in Keylor Navas, a omenjeni nikakor niso iztrošeni veterani, saj so šele dobro zakorakali v četrto desetletje. Vsi preostali Realovi igralci so mladi in polni želje, da nadaljujejo z zbiranjem lovorik. Zvezdnik prihodnosti je Marco Asensio, v najboljša nogometna leta prihajajo Dani Carvajal, Raphaël Varane, Isco, Casemiro, Mateo Kovačić, Lucas Vazquez, celo Toni Kroos in Gareth Bale sta stara šele 27 let. Obilo vrhunskega nogometa lahko ponudita Marcelo (29 let) in Karim Benzema (letos bo 30), Real pa je dejaven, da na tržnici pobere nove zvezdnike. Madridčani bodo ponovno imeli izjemno zasedbo, toda hitro lahko pride do težav, če se nakopičijo poškodbe ali če kakšen od zvezdnikov ne bo znal potrpeti, ker bo več časa sedel, kot igral. Že v tej šampionski sezoni so nekateri igralci komaj zadrževali svoje nezadovoljstvo.

Pod velikim pritiskom bo Barcelona. Dvakratni zaporedni izpad v četrtfinalu ni dovolj za moštvo, v katerem je Lionel Messi. Čeprav je v življenjski formi, je Argentinec talec klubskega vodstva na čelu s predsednikom Josepom Mario Bartomeuom. Barcelona potrebuje prenovo v obrambi in sredini igrišča, saj je denimo Andres Iniesta vse starejši, prišleki v zadnjih sezonah pa so večinoma zgrešeni nakupi. V primeru novega spodletelega prestopnega roka bo Barcelona ostala brez možnosti, še preden se bo vse skupaj sploh začelo. Za kakšno simpatično zmago bo Messi še dovolj, toda vsega ne more opraviti sam. Ampak pozor – prihodnje leto je svetovno prvenstvo, zato bo Messi naredil vse, da bo v najboljši formi sredi poletja za Argentino, in ne spomladi za Barcelono. Leta 2014 je bilo podobno, Barça pa je ostala brez lovorike.

Prenovo potrebuje tudi Bayern München. Poslovila sta se veterana Philipp Lahm in Xabi Alonso, oba sta bila nepogrešljiva člana začetne enajsterice. V precejšnjih letih za vrhunski nogomet sta Franck Ribery in Arjen Robben, zato bodo morali Bavarci najdi primerne naslednike. Večje breme bosta morala prevzeti tudi mladeniča, ki sta že v klubu – Renato Sanches in Kingsley Coman.

Vprašanje je, kaj bo z Juventusom po drugem finalnem porazu lige prvakov v treh letih. Samozavest je načeta, obenem so v jeseni kariere igralci, ki po koncu držijo garderobo (Gianluigi Buffon, Dani Alves …). Če bo moštvo res zapustil trener Massimiliano Allegri, potem čaka staro damo veliko dela. Pravo smernico še vedno skuša najti tudi PSG. Denar za okrepitve ni problem, a vedno znova se zatakne, kje najti pravega trenerja za dolgoročno delo (mogoče prav Allegri?).

Najštevilčnejši v ligi prvakov bodo angleški klubi. Če bo v kvalifikacijah uspešen še Liverpool, potem bo imela Anglija pet predstavnikov. Tudi na Otoku ni problem denar, hkrati v klubih podpirajo trenerje na dolgi rok, toda pomanjkljivost je, ker angleški klubi nimajo dovolj kakovostnih nogometašev, da bi lahko z vrha izrinili španske tekmece. Morda lahko za rešitev poskrbi prav Real. Iz Madrida odhaja Pepe (PSG), drugam želi napadalec Alvaro Morata, toda resnična poživitev za vsak klub bi bil James Rodriguez.