Konec vrtoglavim odškodninam za nogometne prestope?

Evropska komisija je zaskrbljena zaradi visokih odškodnin, ki jih nogometni klubi namenjajo za prestope igralcev. Komisarka Androulla Vassiliou je zato napovedala, da bodo te v prihodnosti zakonsko omejili.

Objavljeno
23. februar 2011 11.01
Špela Robnik, delo.si
Špela Robnik, delo.si
Budimpešta - Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino, medije in šport Androulla Vassiliou je izrazila zaskrbljenost nad vrtoglavimi zneski, ki se v zadnjem času vrtijo okoli prestopov nogometašev med različnimi klubi. Kot je napovedala na evropskem športnem forumu v Budimpešti, mora Evropska komisija na tem področju nujno ukrepati, zato bo resno razmislila tudi o omejitvi odškodnin.

»Šokirana sem bila nad zadnjim prestopom Fernanda Torresa. To je neverjetna vsota,« je povedala za EurActiv, potem ko je januarja angleški prvoligaš Chelsea skoraj 60 milijonov evrov namenil za prihod španskega nogometaša. S tem je postavil tudi britanski rekord, saj še noben klub na Otoku doslej za prestop ni zapravil toliko denarja.

Pa vendar Torresov prestop v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi klubi niti ne bode toliko v oči. Kot je znano, je v trgovanju z igralci daleč najbolj »zapravljiv« španski Real Madrid, ki je leta 2009 za nakup Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda odštel neverjetnih 95 milijonov evrov, leto prej pa je 66 milijonov namenil za prestop Kakaja iz Milana.

Evropska komisija je zdaj pripravljena ukrepati, saj ji »zagotvaljanje pravičnosti in odprtosti na športnih tekmovanjih« navsezadnje nalaga že lizbonska pogodba. Tako je po mnenju komisarke nesprejemljivo, da lahko klub le za enega nogomataša nameni tolikšno količino denarja kot ga nekatera moštva namenijo za plače vseh igralcev v ekipi. Obenem pa je opozorila, da takšno trgovanje mnogokrat zamaje finančno stabilnost klubov in vodi v zadolževanje, vse pogosteje rak rana tudi evropskih nogometnih velikanov.

Evropska nogometna zveza (UEFA) je sicer lani objavila nova finančna pravila, ki naj bi klube zavezala k večji finančni disciplini, eden izmed ukrepov ('break-even' requirement) pa bo od sezone 2013/14 omejeval klube pri potrošnji in tako zmanjševal možnosti za visoko zadolževanje. Tako klubi za igralce ne bodo smeli zapraviti več, kot znašajo njihovi prihodki. Njihove zmožnosti za trgovanje bo UEFA ocenila glede na stopnjo tveganja, pri kateri bo upoštevala dolgove in raven plač, hkrati pa bodo morali klubi najprej zagotoviti redno izplačevanje plač igralcem. S tem si UEFA želi zagotoviti tudi dolgoročnejpo stabilnost klubov, ki se bodo ob neupoštevanju novih pravil morali soočati tudi s sankcijami.

Evropska komisija tako zdaj že pripravlja pravno podlago za omejitev vrtoglavih odškodnin, ki si jih nogometna moštva namenjajo za prestope, in obenem razmišlja tudi o omejitvi plač. »Mislim, da je čas, da se problema prestopnih pravil v profesionalnem športu v Evropi lotimo bolj celovito. Težko bo najti pravno podlago, a verjamemo, da bomo našli našin,« je še dejala komisarka.