Konopljanka: Ne bojte se, gremo na EP

Odmev v Ukrajini: nekateri reprezentanco že primerjajo s Ševčenkom in druščino.

Objavljeno
15. november 2015 21.49
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Kijev – Ukrajinska javnost je sobotni uvod dodatnih kvalifikacij pričakovala zadržano, a po prepričljivi predstavi domače vrste ni skrivala navdušenja in nato tudi optimizma glede uvrstitve na euro v Francijo. Med domačimi privrženci je bilo zaznati le okus o zapravljeni priložnosti, saj bi si gostitelji lahko pred jutrišnjo revanšo priigrali še izdatnejšo prednost.

»Prvi korak na poti v Francijo smo napravili,« je zadovoljno zapisal poročevalec na največjem ukrajinskem športnem portalu (sport.ua) in podobno kot številni drugi domači novinarji, ki so se na sobotni večer zbrali na štadionu v Lvovu, ugotavljal: »Tokrat glede igre tega moštva res ni kritik.« V medijih največje evropske države namreč ne skrivajo navdušenja niti glede discipline v igri niti »vročičnih oči«, kot so označili izjemno bojevit značaj domače reprezentance, niti hitrih kombinacij.

Ukrajina je v svoji kvalifikacijski skupini zaostala za Španijo in Slovaško, z igro takrat še zdaleč ni navdušila, kritik na račun selektorja Mihaila Fomenka je bilo iz tedna v teden več. Tega se je dobro zavedal tudi prvi mož reprezentančne stroke, zadnje dni zaskrbljenosti na novinarski konferencah v pričakovanju dodatnih kvalifikacij kar ni mogel skriti. Zato si je na sobotni večer v Lvovu oddahnil. »Moštvo si zasluži pohvale, kajne,« je po prvi tekmi s Slovenijo ponosno spregovoril ukrajinski javnosti, nato pa tudi ponudil prepričanje, da bodo njegovi igralci še naprej ostali zelo zbrani in se tako tudi prihajajočega izziva v Mariboru lotili resno. »Slovenija nima slabega moštva, ne smemo si privoščiti nekaterih napak iz prvega polčasa uvodne tekme. Obenem se tudi zahvaljujem tekmecem, da nas takrat niso kaznovali z golom,« opozarja Fomenko.

A kakorkoli, nogometna Ukrajina je zadovoljna z videnim v Lvovu, nekateri najbolj vzneseni navijači sedanjo izbrano vrsto že primerjajo s sanjskim Ševčenkovim rodom, ki se je pred desetletjem že neposredno iz skupine uvrstil na svetovno prvenstvo, nato pa se tam od tekmovanja poslovil po četrtfinalnem porazu z Italijani, pozneje svetovnimi prvaki. Sploh pa je ukrajinska vrsta tokrat na skrajnem zahodu dežele uživala v izjemni podpori s tribun, kakršne tu že dolgo ni bilo opaziti. »Navijači so bili občasno tako glasni, da igralci niso slišali sodniškega žvižga,« so po tekmi poročali ukrajinski spletni portali.

Mnogim med navzočimi na štadionu je bilo ob odhodu s tekme žal, da ni še kakšna žoga končala v mreži Samirja Handanovića, napadalec Jevgenij Seleznjov je ob tem omenil: »Slehernega gola, s katerim prispevam delež k reprezentančnemu uspehu, se veselim, žal pa mi je, da glede na priložnosti nisem zabil vsaj še enega. Lepo se je veseliti prednosti pred revanšo, a zdaj še ne smemo biti brezskrbni. V Mariboru bo drugačna Slovenija, kot smo jo imeli zdaj v Lvovu.«

Toda ne glede na opozorilne besede se zdi, da Ukrajinci že razmišljajo o letalu za Francijo in pred tem kakovostnih pripravljalnih tekmah. Tako so tudi v kijevskem dnevniku Segodnja objavili samozavestno misel udarnega reprezentanta Jevgenija Konopljanke. »Ne bojte se – izločili bomo Slovenijo,« je sporočil rojakom in dodal, da se zgodba iz zadnjih dodatnih kvalifikacij ne bo ponovila. Takrat so namreč Ukrajinci na prvi tekmi prav tako kot v soboto slavili zmago z 2:0, nato pa v pariškem povratnem dvoboju po porazu z 0:3 ostali brez uvrstitve na lansko svetovno prvenstvo v Brazilijo. Takrat je Konopljanko in soigralce pokopala tudi pretirana samozavest, zdaj so vendarle bolj previdni, res pa je tudi, da so prepričani o kakovostni razliki med tedanjo francosko tekmico in sedanjo iz Slovenije.

Tako kot že številna tuja moštva, ki so gostovala v Mariboru, bo tudi ukrajinska reprezentanca pričakala tekmo v hotelu tik ob pohorskem prizorišču svetovnega pokala v alpskem smučanju, podobno, kot je nekoč Bastian Schweinsteiger, zdaj nemški reprezentančni kapetan, tu dejal, da bi z veseljem naredil kak zavoj na snegu, so tudi Ukrajinci v prvih poročilih iz Slovenije navdušeno poudarjali, da ne bivajo prav pogosto tik ob smučišču ...