Koper bi rad prilil olje na ligaški ogenj

1. SNL: v današnjem 11. kolu Olimpija gosti Aleša Čeha in njegove knape, v Kopru gostuje Maribor.

Objavljeno
26. september 2012 13.30
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Olimpija zmaguje, Maribor melje, a osrednja vloga bo v današnjem v 11. kolu 1. SNL pripadla Luki Koper. Na Bonifiki bo gostoval prvak, ki v septembrskem paketu tekem igra kot moštvo z drugega planeta. Olimpija upa, da bo mariborskih 8 točk naskoka pred Koprčani skopnelo na njenih 7 točk zaostanka za vijoličnimi.

Kidričevo: Aluminij – Triglav (Matej Jug, 16):
Velika točka z grenkim priokusom, saj bi lahko bile tri. To je bil izkupiček gostovanja Kidričanov na Bonifiki. Da niso osvojili treh, bi utegnili še krepko obžalovati. Triglav še zdaleč ni nasprotnik, ki se bo podelal v hlače že pred tekmo, ko gre za dvoboje s tekmeci, kot je Aluminij, seveda. Kranjska tekma je deloma že napovedala, kako naj bi se razpletali medsebojni dvoboji in tudi današnji ne bo bistveno drugačen: Aluminij bo poskušal biti igriv in učinkovit hkrati, Triglav pa bo praktičen. Dovolj bo, če bo en sam strel končal v mreži Tomaža Murka.

Murska Sobota: Mura – Gorica (Boris Tošeski, 16): Po blaženem miru se je v soboškem taboru zaostrilo. Do te mere, da bi lahko prišlo že do delitev na naše in vaše. Kdo so bolj všečni in močnejši, še ni znano, očitno je, da bo trener Oliver Bogatinov potreboval pomoč izkušenih mož. Ob sebi jih ima, a kaj, ko so njihove računice lahko izrazito sebične. Kar zadeva podobo na igrišču, je jasno: igra se je z »okrepitvami« upočasnila, mladi so še rezervisti, Nusmir Fajić pa v peš-ritmu le statist. Temnopolti in predvsem užaljeni »Nizozemci«, ki so morali po nareku menedžerske agencije oditi v zanje bogu za hrbtom v slovensko Prekmurje, so lahko tudi tempirana bomba. Gorica nima posebnih težav, razen tistih, kot jih ima večina slovenskih državljanov: denarja je pač vedno premalo.

Celje: Celje – Domžale (Nejc Kajtazović, 17): Ob vseh dobrih značilnosti »drila«, atletskih prijemov in taktičnega usposabljanja so v Domžalah pozabili na bistvo nogometa, ki je kljub vsemu le igra. Če se bodo preusmerili tudi v utrjevanje tega sestavnega in ključnega dela nogometa, bo morda kakšna točka manj in mesto nižje na lestvici, a bo več zadovoljstva med igralci in navijači. Celjani prav tako veliko tečejo, a tudi poskušajo igrati. Kdo je v manj slabi formi, je edina neznanka dvoboja, in bo tudi določila zmagovalca.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (Davor Drečnik, 17): Tri ligaške zmage v nizu in všečna igra. Olimpijini privrženci so v sedmih nebesih. Po vseh travmah jim lahko prav vsi privoščijo ta duhovni zasuk, ki nakazuje le nekaj: da bo Olimpija imela nekaj več miru in da bo boj s Koprom za drugo mesto napet in oster. Na kaj več bo spet treba čakati slabo leto: na poletne priprave in evropski izkupiček. Vmes pa bo treba biti pozoren na podrobnosti, ki niso vidne vsakomur. Naslovna vloga bo pred tekmo pripadla Alešu Čehu, ki v Olimpiji ni videl svoje prihodnosti (mar zaradi aktualnih vladajočih sil?), pri Rudarju pa se zdi, da je prišel v izjemno posrečenem trenutku. Ko slabše z obetavnim igralskim kadrom ni moglo biti več.

Koper: Luka Koper – Maribor (Dejan Balažič, 20): Dobršen del ostrine, ki je prilivala olje na ogenj v koprsko-mariborskih dvobojih, je resda poniknil z umikom koprskega mecena Anteja Guberca s prvih bojnih linij, a vseh žarišč še zdaleč ni zmanjkalo. Koprčani so lačni uspeha. Radi bi se oddolžili za nekaj manjših spodrsljajev in ohranili vlogo prvih zasledovalcev vijoličnih. A za podvig bodo potrebovali popoln večer, vključno z vse bolj kritiziranim trenerjem Milivojem Bračunom. Tudi neupravičeno. Če Brazilec Tom ne more teči, ne more, je dal jasno vedeti ob njegovi menjavi proti Aluminiju. Mariborskih 16:1 na zadnjih štirih tekmah pove vse. Strelski šovi Roberta Berića (21 let) na vseh ravneh in Alena Ploja (20) na ligaški sceni pa izvabljajo nasmehe klubskih finančnikov. Maribor je v takšni »kondiciji«, da poraz ne bi niti za milimeter stresel čvrstih temeljev, Kot jih ni 0:0 v Ljudskem vrtu na začetku sezone.