Koper po italijanskih taktih?

Pogovor s predsednikom nogometnega kluba Luka Koper Andrejem Poljšakom o aktualnih razmerah v moštvu.

Objavljeno
02. oktober 2012 16.38
acr NOGOMET
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Postavitev »vlade« pri Luki Koper je namesto vzpona prinesla manjšo krizo. Ligaški polom v Kranju je spodnesel trenerja Milivoja Bračuna, začasno bo moštvo v rokah Slavena Čučka in Mladena Rudonje. Komaj mesec dni predsednik kluba in nekdanji reprezentant Andrej Poljšak ima že polne roke dela.

Gorazd Nejedly

Gospod predsednik, je Italijan Rodolfo Vanoli, ki je nekoč deloval tudi pri Udineseju, glavni kandidat za trenerja?

Tudi, a ni edini. Morda bomo izbrali domačina, Primorca. Čez noč se ne da postaviti trenerja.

Kaj je povzročilo krizo, po kateri na lestvici niste več št. 2, marveč samo še št. 4?

Kriza je sestavni del razvoja moštva, ki se je pomladilo in je v obdobju oblikovanja videza na igrišču, kakršnega si želimo. V Kranju nam preprosto ni šlo. Tudi to se zgodi. Občutek pa sem dobil, da med trenerjem in igralci ni bilo ustreznega razumevanja.

Mesec dni ste v vlogi predsednika, pred dnevi ste dobili še uradnega »nadzornika« in sodelavca v obliki podpredsednika Anteja Guberca, ki ob županu velja za najpomembnejšega moža v klubu. V tej kadrovski kombinatoriki se ni mogoče izogniti niti športnemu direktorju Mladenu Rudonji. Zanimiva kombinacija, a kako bo delovala?

Lažje, kot je bilo prej, ko klub ni imel vodstva. Naše odločitve bodo skupne, pri čemer bo vsak opravil svoj del posla.

Kako ste si porazdelili delovne naloge in odgovornosti?

Moja naloga je, da vodim klub ter povezujem ljudi in zamisli. Z gospodom Gubercem je lahko sodelovati, zdaj še lažje, ker ima uradno funkcijo. Rudonja ima jasno nalogo, odgovoren je za športni del moštva, pri čemer ima vse pristojnosti, da izbere po lastni presoji. Nihče se ne bo vmešaval v njegov posel, a je tudi logično, da na koncu za kadrovske poteze zeleno luč prižge vodstvo kluba. Rudonja izbira igralce, mi pa na podlagi denarnih zmožnosti njegove predloge sprejmemo ali ne.

Bračun ni znal uveljaviti dopadljive igre in rezultatov. Kakšen profil trenerja je za Koper sploh idealen?

Tak, ki bo dal prednost dopadljivi igri, ki bo privabila gledalce na štadion, vzgajal in uveljavil mlade igralce ter bil še uspešen. Sliši se zahtevno, toda cilje smo že prej določili in od njih ne odstopamo. To so uvrstitev v Evropo in v ospredje poriniti enega, dva, tri mlade igralce. Koper si drugačne politike kot vzgoje igralcev ob stalnem boju za vrh lestvice ne more privoščiti. Že zdaj, kaj šele v prihodnosti, bomo odvisni od tega, da bomo prodali najboljše mlade igralce. Oni bodo naš glavni vir prihodkov.

Kaj na igrišču pomeni všečnejši nogomet?

Da vsaj na domačem igrišču ne bomo igrali zaprto in z enim napadalcem. Seveda pa ni nikakršnega zagotovila, da bo drugačna podoba prinesla boljši izplen.

Ob nemara celo najboljših razmerah v Sloveniji za vzgojo igralcev in tudi uspešnosti mlajših selekcij v članskem moštvu ni dovolj igralcev iz mlajših kategorij.

Priliv igralcev iz domačih vrst ni tako slab. Je pa res, da nas razmere silijo v to, da še bolj zaupamo domačim fantom, toda še vedno bomo imeli odprte oči in se bomo po vsej Sloveniji ozirali za drugimi, ki bi lahko bili za nas zanimivi.

Koliko denarja potrebuje Koper za svoje delovanje v sezoni?

Trikrat manj kot Maribor. Približno 1,2 milijona evrov bo znašal naš proračun z mladinskim moštvom vred. Ta znesek ni visok, a je za naše okolje še vedno previsok, saj razen glavnega pokrovitelja drugih tako rekoč nimamo. Tudi zato bomo morali v klubu vzpostaviti službo, ki se bo lotila najzahtevnejše naloge, da bi z marketinškimi aktivnostmi pridobila še več denarja.