Koper z lažnimi upi nad prebujajočo se Olimpijo

Danes bosta v Krškem (18) in v Kopru (20.15) na sporedu prvi tekmi 34. kola 1. SNL.

Objavljeno
15. maj 2017 21.49
Na sliki Safet Hadžič. Nogomet Olimpija in Maribor v Ljubljani, 5. april 2017 [nogomet,Olimpija,Maribor,Ljubljana,Safet Hadžič,portreti]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Bo Koper še zadnjič letos na Bonifiki v prvenstveni tekmi gostil Olimpijo? To je pred drevišnjim dvobojem 34. kola 1. SNL – drugi bo v Krškem, zadnji trije pa jutri – eno od najvznemirljivejših vprašanj med tamkajšnjimi nogometnimi navdušenci.

Niz treh zmag in kar sedmih tekem brez poraza je spodbudil vodilne ljudi koprskega kluba na čelu z neuradnim prvim možem, županom Borisom Popovičem. Prišel jim je kot naročen za izvajanje neformalnega pritiska na licenčno komisijo pri Nogometni zvezi Slovenije. Ta je na prvi stopnji zavrnila zahtevo Koprčanov za pridobitev tekmovalne licence za nastop v 1. SNL in v evropskih tekmovanjih.

Kot je znano, Koper edini ni dobil prvoligaške in evropske licence, ker je v postopku prisilne poravnave. V klubu sicer zatrjujejo, da bodo s pritožbo (rok za oddajo je bil včeraj) izpolnili zahteve za pridobitev tekmovalne licence. Toda tudi če so tik pred zdajci našli nekoga, ki je bil pripravljen dati zagotovilo za poravnavo dolgov (približno 3 milijone evrov), bo po 25. členu, 2. odstavek, disciplinskega pravilnika kaznovan z odvzemom točk.

Ne glede na razplet pritožbe Koper poleti zagotovo ne bo igral v Evropi, na vidiku je kar najbolj črn scenarij – da bo ostal brez obeh licenc in se preselil v najnižjo, primorsko ligo, od koder se bo začel vračati na slovenski vrh kot nov klub.

V koprsko nogometno kalvarijo se je vpletel še tretji »igralec«. Za pridobitev tekmovalne licence se je zavzel največji stvarni upnik, podjetje Delona oziroma njegov predstavnik (lastnik) Boško Županović. Hrvaškemu poslovnežu je predsednik NK Olimpija Milan Mandarić prodal svoje terjatve do koprskega kluba v višini približno milijona evrov. Županović je v pismu licenčni komisiji opisal delovanje koprskega župana s težkimi besedami in ga obtožil nečednih del. Dodal je, da bi z zavrnitvijo zahteve za pridobitev tekmovalne pomagali prav njemu, saj bi s tem zadali največji udarec poštenim upnikom ter kaznovali zdajšnjega trenerja Igorja Pamića, igralce in druge klubske delavce, ki za nizko plačo – ali pa je sploh ne dobijo – pošteno delajo. Medtem pa naj bi župan prek NK Ankaran Hrvatini še naprej uresničeval svoje »bolne nogometne ambicije«.

Ob tem kaže pojasniti, da bi Ankaran v naslednji sezoni lahko igral v 1. SNL samo v primeru povabila NZS, če bi devetouvrščeni prvoligaš izgubil v dodatnih kvalifikacijah z drugouvrščenim drugoligašem Dobom, ki se je že odpovedal nastopu v 1. SNL.

Iz tekmovalnega zornega kota je tekma na Bonifiki pomembnejša za pod taktirko trenerja Safeta Hadžića prebujajočo se Olimpijo. Čeprav ima pred 5. Celjem in Koprom (oba po 48 točk) prednost osmih točk (pred Domžalami dve, Gorico pa tri), si ne sme privoščiti, da bi o svoji evropski usodi odločala v zadnjem dejanju sezone, v finalu pokala NZS proti Domžalam, 31 . t. m. Razpored tekem ji je sicer pisan na kožo, saj bo v zadnjem kolu gostila Aluminij. Ampak na to se ob njeni neprepričljivi formi ne kaže zanašati, naziv podprvaka bi po sila vznemirljivi sezoni vnesel nekaj več miru, veselja in spodbude za nov zagon.

Krško (35) bo s pričakovano zmago proti zadnjim Radomljam izzvalo Rudar (38) in Aluminiju (36), ki se bosta jutri pomerila med seboj.