Korošca niti Brazilec ne more nadomestiti

V skrbno selekcioniranem vijoličastem nogometnem moštvu Šuler, Handanović in Mendy nimajo ustrezne zamenjave.

Objavljeno
15. september 2014 21.11
tre*NOGOMET
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Marko Šuler bi lahko izpustil prvo tekmo v skupinskem delu lige prvakov. To je bila včeraj edina vznemirljiva vest iz tabora Maribora, ki odšteva ure do jutrišnjega dvoboja z lizbonskim Sportingom v razprodanem Ljudskem vrtu.

Kakorkoli že, zdravstveno stanje 31-letnega Korošca iz Slovenj Gradca povzroča skrbi strokovnemu štabu, pri čemer pa se bodo navijači Maribora morali pomiriti s podobnimi vestmi o nekdanjemu reprezentančnemu štoperju. Pred vsako pomembnejšo tekmo bo imel poseben zdravstveni tretman, ki je prilagojen njegovemu zdravstvenemu stanju. Šuler je imel namreč zadnja leta veliko težav s stegensko mišico, zaradi česar se je njegova legionarska pot zaključila in je bila vrnitev v slovensko ligo priložnost, da podaljša kariero.

Morebitna Šulerjeva nezmožnost nastopa izpostavlja naslednje pomembno vprašanje: koliko udarnih mariborskih nogometašev nima ustrezne zamenjave? Športni direktor Zlatko Zahović je pri sestavljanju mozaika sicer upošteval pomembnost širokega igralskega kadra s podvajanji igralnih položajev. Kolikor so mu omogočale finančne razmere, je izpeljal kadrovske načrte, na nekaterih položajih je stavil tudi na prefinjen občutek in razvojno evolucijo mlajših igralcev (Petar Stojanović, Armin Dervišević). Da selekcioniranje za slovenske razmere s polnimi žepi ni enostavno niti za športnega direktorja, kažejo tekme v domačem prvenstvu. Dva, trije manjkajoči kamenčki že lahko razbijejo šampionski mozaik.

Kot so pokazale kvalifikacijske tekme za ligo prvakov, bi bila Šulerjeva odsotnost velik hendikep in bi strokovnemu štabu povzročila kar precejšnjo zagato. Brazilec Arghus kljub zagnanosti, moštveni pripadnosti in razmeroma solidnim predstavam v evropski ligi ne dosega Šulerjeve kakovostne ravni.

Drugi nenadomestljivi mož v tem trenutku je vratar Jasmin Handanović. Njegova pogosto sapo jemajoča posredovanja so stresna, a si je težko predstavljati, da bi Handanovićeve izjemne evropske izkušnje v tako zahtevnem tekmovanju lahko čez noč nadomestili zelenci brez ene same evropske tekme. Novinec Matko Obradović je tudi po slogu branjenja Handanovićevo nasprotje, medtem ko je Aljaž Cotman še premlad. Seveda se ni mogoče otresti tudi ene od ključnih prvin, ki jih za seboj povleče odsotnost standardnega vratarja. To je komunikacija med igralci, od katere so tako rekoč odvisna kakovostna posredovanja ožje obrambe.

Tretji nepogrešljivi mož je Jean Philippe Mendy. Robustni napadalec s statističnimi podatki že zdaleč ne bi sodil v kategorijo ključnih, toda Maribor v konici napada nima niti enega napadalca njegovih odličnih telesnih sposobnosti. Težko si je predstavljati, da v tekmah evropske lige, kaj šele lige prvakov, vijoličasti v zasedbi ne bi imeli silaka, ki, če ne drugega, lahko ustvarja spoštljivo podobo moštva.