Kot da bi bilo 50.000 navijačev

Po večnem derbiju Krunoslav Jurčić bentil nad sodniki, Marijan Pušnik govoril o vztrajnosti.

Objavljeno
22. november 2015 22.24
Andraž Šporar na tekmi Olimpija Maribor,Ljubljana Slovenija 21.11..2015 [Šport,nogomet]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Kje je Zlatko Zahović, so se mnogi spraševali po razburljivem derbiju, v katerem so vijolični videli zaroto, zeleno-beli navijači še en strelski šov velikega junaka Andraža Šporarja. Gostujoči trener Krunoslav Jurčić je bil v ospredju, po zadnjem sodnikovem žvižgu se je dobesedno zagnal.

Ob prehodu v slačilnice se je Zahović postavil v vlogo mirovnika razgretih Mariborčanov, a Zagrebčan je imel številčno podporo še v nekaterih vijoličnih uslužbencih v verbalnih juriših na sodniško zasedbo, proti kateri naj bi trener usmeril celo pljunek. Na novinarski tribuni se je Jurčić razgovoril, se opravičeval za svoja dejanja med tekmo in po njej, pomirjal duhove in strasti, a jih tudi stopnjeval. Adrenalin ni in ni popuščal.

»Slovenija ima enega najboljših sodnikov v Evropi. Zakaj ni sodil?« se je vprašal Jurčić, ki je zavrnil obtožbe o pljuvanju. »Da bi pljunil? To bi bilo res neumno. Ste res to videli, za koga me imate ...?« in tako naprej. Jurčić je besede kar bruhal.

»Sodnik ni videl ničesar, a je vseeno izključil Stojanovića. Prekrška ni videl niti peti sodnik,« je bentil mariborski trener, ki je sicer postavil odlično igro in z ustrezno taktiko v prvem polčasu zasenčil Marijana Pušnika. Korošec na ljubljanski klopi, ki tudi ni kar od muh, kadar je treba prevzeti glavno vlogo pred teve kamerami in mikrofoni, je bil krepko v Jurčićevi senci. Čeprav je poskušal kolegu vračati »žogice«, ni bil uspešen.

»Ne bom se spuščal v debato o tem, kdo si je zaslužil zmago in kdo ne. Posnetki bodo razkrili več. Čestitam fantom, da so po zaostanku z 0:2 vztrajali do konca in prišli do točke. Dobro so igrali. Vzel si bom pravico ter dejal, da je moje moštvo imelo več priložnosti. Veseli me, da smo zadržali prednost 7 točk,« je med drugim povedal Pušnik, ki je imel z Jurčićem kar nekaj besednih spopadov. A sta bila v merjenju moči tudi sproščeno tekmovalna, iskriva in zabavna. »Bom kar jaz povedal. Vsi si zaslužijo poziv v reprezentanco,« je na vprašanje za Pušnika, ali si Šporar, Stojanović in drugi vidnejši mlajši igralci že zaslužijo selektorjev poziv, suvereno vskočil Jurčić.

Maribor je v drugem polčasu igral previdneje, branil minimalno prednost in prežal na napako Olimpije. Do Stojanovićevega nespametnega štarta je bil bliže vodstvu s 3:1 kot Olimpija izenačenju, četudi je Alves v 50. minuti zadel vratnico s prostega strela, žoga pa se je kotalila po golovi črti. Tudi z igralcem manj je Mariboru kazalo dobro, Jean-Philippe Mendy je zatresel prečko. Mariborčani bi vse slabo, kar so občutili in videli, preživeli, če ne bi v 92. minuti drugič pozabili na Šporarja. Po povratni Mitrovićevi podaji je 21-letni kapetan s projektilom z roba kazenskega prostora dvignil navijače na noge. Bil je sam, česar si prvaki ne bi smeli privoščiti. Za pomanjkanje zbranosti so bili kaznovani.

»V prejšnjih letih se nam taka vrnitev verjetno ne bi posrečila. To je dodatna kakovost naše ekipe. Po zaostanku smo pokazali veliko srčnosti in agresivnosti. Na koncu smo s kančkom sreče izenačili,« je bil nad vzdušjem v Stožicah navdušen Šporar. »Zdelo se mi je, kot da bi bilo 50.000 navijačev.« Šporarjev strelski izkupiček je navdušujoč, v 16 tekmah je zabil 17 golov.

Ljubljančana je pohvalil tudi bivši reprezentant in steber vijolične obrambe Marko Šuler. »Res je v formi. Prepričan sem bil, da bomo vzdržali, svoje so dodala še neenaka sodniška merila,« je dejal štoper, ki je z iskrivostjo ovrgel glavne vijolične ocene o krivcih za nesrečni zaključek. »Prvi prejeti gol je precej spremenil potek igre. Ves teden smo se pripravljali na prekinitve.«